Leerlingen

Leerling, wat is dat?
Als je lid wordt van onze vereniging, kan je vaak nog geen noot spelen of lezen. Om goed te beginnen met je instrument, ben je vanaf dat moment leerling. Deze titel heb je ongeveer twee jaar. Je speelt dan nog niet in het korps. Dit begeleiden we langzaam.

Wat doe je als leerling?
Je hebt muziekles. Een keer per week bij de Scholen in de Kunst (SIDK). Dit is de muziekschool in Amersfoort. Het tijdstip bepalen jullie zelf met de muziekdocent.
Ook heb je exercitieles bij Bernhard zelf. Twee keer per maand leer je exerceren in het clubgebouw van Bernhard. Dit is op zaterdag van 12.45 tot 13.15 uur.

Samenspelen
Zo snel al? Jazeker: na drie maanden muziekles ga je al samenspelen met ongeveer twintig andere (jonge) muzikanten in het Kei Stedelijk Opleidingsorkest (KSO). Wat is dat?

Het Kei Stedelijk Opleidingsorkest
Dit orkest is opgericht in 2015 door drie Amersfoortse muziekverenigingen die allemaal te maken hadden met een teruglopend aantal leerlingen. Aangezien het muziek maken met meerdere kinderen/mensen veel leuker is hebben we geprobeerd hier wat aan te doen. Inmiddels staat de teller op vijf Amersfoortse muziekverenigingen. Ieder half jaar is er een wissel in kinderen die doorstromen naar de eigen vereniging en stoppen bij het KSO. Dan komen er ook weer kinderen bij. Wie doen mee? Chr. Muziek- en Showband Bernhard, Wilskracht, CODA, KAMV, Lisiduna (Leusden) en leerlingen van SIDK zelf.

En dat is leuk! Op vrijdagavond van 18.30 tot 19.15 uur repeteren de (jonge) muzikanten in het gebouw van de SIDK (het Eemhuis). De dirigente is Liesbeth Vernout, zij geeft ook trompetles en zij verzorgt de muziek van het KSO. Ieder speelt op zijn eigen niveau, je krijgt steeds moeilijkere muziek te spelen! Je zit ongeveer twee jaar bij het KSO.

Meedoen met muziekrepetities van Bernhard
Als je in de loop van deze twee jaar muzikaal zo ver bent dat je meer aan kan, dan mag je meedoen aan de muziekrepetities van Bernhard. Die zijn op zaterdag van 13.30 tot 16 uur. Dat bouwen we natuurlijk rustig op! Je begint met meerepeteren om de week en dat tot de pauze. Daarna blijf je langer, of kom je vaker… dat bepalen we samen met jou en je ouders.

Als je na twee jaar muzikaal zo ver bent dat je docente het goed vindt dat je het niveau gehaald hebt om A examen te doen dan meldt hij/zij je daarvoor aan. Dit examen is ieder jaar in maart/april. Vanaf dat moment bereiden we je écht voor op het grote orkest. Je speelt dan altijd op de zaterdagen mee met de muziekrepetities van Bernhard. En het KSO stopt dan ook rond de kerstvakantie (een paar maanden voor het examen).

En natuurlijk gezelligheid
Tijdens deze periode doe je natuurlijk ook mee aan de activiteiten voor de Bernhardleden! Zo hou je goed feeling met de vereniging. Je doet mee aan de jaarlijkse Bernhardavond in oktober, we doen altijd wat met Sinterklaas of Kerst, en je gaat een keer mee naar een taptoe. En elk jaar zijn er weer andere activiteiten voor de Bernhard-kinderen waar leerlingen en korpsleden samen aan meedoen.