Concert Willem III met Luchtmachtmannenkoor

Donderdagavond 1 november was het dan zover, Het jaarconcert van het Luchtmacht Mannenkoor in samenwerking met Willem III.

Op 24 oktober hadden we gezamenlijk nog geoefend en afspraken gemaakt over hoe Wij Hen zouden begeleiden.
Donderdagavond zaten we 1830 uur speelklaar in de Brugkerk. Bij het spelen merkten we dat er een zeer goede akoestiek was. Wat ook zeer goed was, was de verzorging door de koster, we kregen kannen met koffie en hadden een prachtige omkleedruimte. Dank daarvoor!
Na ons warmspelen oefenden we nog het gezamenlijke Conquest of Paradise met eerst geen lange herhaling maar toen het filmpje gestart werd moest toch weer wel met herhaling, humor zulke laatste 5 voor 12 wijzigingen.
Na dit laatste voorbereidende schouwspel gingen we ons in ons pak hijsen.

De zaal ging om 1930 uur open en het publiek stroomden massaal binnen. De kerk was heerlijk vol gevuld met een enthousiast publiek.
Om 2000 uur opende de voorzitter van het Luchtmacht Mannenkoor de avond en opende zij hun solo optreden met het Soesterberglied. Voor mij als vliegtuigspotter en Koninklijke Luchtmacht fan gestart op de vliegbasis Soesterberg en Soester inwoner natuurlijk een lied naar mijn hart.
Met nog 3 fraai ingetogen stukken gaf het mannenkoor haar/zijn visitekaartje af.

Wij opende het eerste blok met Elegy on the RAF theme een prachtig mooi klinkend eerbetoon aan Royal Air Force vliegers uit de 2de wereld oorlog.
Gertjan Polman, onze vaste speakerman, introduceerde ons aan het publiek. En gaf aan de aanwezige Overste Ten Haaf van de Luchtmacht te kennen dat wij voor komend jaar ook nog plek in onze agenda hebben om het 100 jarig jubileum van de KLU mee te vieren bijvoorbeeld samen met het Koor!
Wij vervolgden ons optreden met een voor ons nieuw genre “een klassiek stuk muziek” Jubilate. Een muzikale ode aan een kerk(ge)bouw in Duitsland inclusief met het luiden van een kerk klok. We speelden heerlijk en kregen een groot applaus kortom alle eer voor onze dirigent Dick, die ons dit weer perfect heeft bijgebracht.
Hierna was het weer tijd voor het mannenkoor dat voor de pauze nog 3 stukken ten gehore bracht
Nl Priesterkoor, Jacobsladder in het Engels en Tjebe Pojem een Russische variant.
Wij sloten ons solo optreden af met Coldplay on Stage en Crimson Tide, dit laatste eindigt met een gebed voor de omgekomen bemanning van de onderzeeër. Dit vond ik heel toepasselijk om te spelen in de Brugkerk.

Na de pauze opende we gezamenlijk met het koor Conquest of Paradise. De koorleden liepen van achter uit de kerk zo naar voren naar hun plek. Wij begeleidden dit optreden en Dick had vooraf aangegeven dat we niet mochten overheersen wanneer het koor zong. Dit betekende dat wij niet alle 40 speelden, gehoord de reactie van het koor en publiek was dit zeer geslaagd en was het koor dus goed hoorbaar. Hierna speelden we ieder nog een solo stuk en toen weer gezamenlijk Der Fliegermarsch onder leiding van de koor dirigent de heer Oude Kempers en ook hier vond ik dat het koor goed hoorbaar was en in de tussen stukjes mochten wij ons dan wel met 40 vrouw/man laten horen.
Wij sloten ons solo optreden swingend af met Stevie Wonder in concert en het koor sloot ook swingend af met This is your land, This is my land.
We eindigden de avond met Finale, een prachtige medley met zang en zelfs taptoe signaal van onze 1e trompet sectie, Goed gedaan mannen. Jullie zijn het nog niet verleerd na al weer ruim 3 jaar Willem III. waarin geen taptoe optredens meer werden verzorgd.

Wij hopen dat u als publiek genoten hebt en wij vonden het fijn voor u te spelen en danken het Luchtmacht Mannenkoor voor het mogen begeleiden.
Wat Willem III betreft graag een vervolg komend jaar!

Groet,

Johan vd Bunt