Concours Schiedam

Voor het eerst in 13 jaar neemt Juliana weer deel aan een showconcours. Het doel is duidelijk: 85 punten en promoveren naar de Middenklasse!

Al een paar dagen heb ik een beetje gezonde spanning. Op zich is dat goed want zonder zenuwen weet ik dat het zeker niks wordt. Maar waarom eigenlijk? We hebben hard gestudeerd de afgelopen weken en 85 punten in de basisklasse moet te doen zijn. Maar toch.

Zaterdag 3 november is het dan zover. Nadat de laatste muzikanten uit de file en in de bus gestapt zijn kunnen we op weg naar Schiedam. Dit is één van de weinige concoursen die jaarlijks op showgebied gehouden worden en zelfs dan zijn er vandaag maar 6 showdeelnemers. Waarvan 2 uit Amersfoort, want Bernhard gaat ook op concours.

In Schiedam is de hal snel gevonden, en na het inschrijven gaan we naar de andere kant van de snelweg, om om te kleden in de kleedkamers van een andere sporthal. Vandaar marcheren we – Bernhard eerst en dan Juliana – terug naar de hal. Eenmaal binnen is de volgorde hetzelfde. Eerst speelt Bernhard in, daarna Juliana. De prijsuitreiking van het middagprogramma is dan net afgelopen, Adest Musica gaat met een puntenaantal van boven de 95 met de dagprijs op de mars naar huis. Gefeliciteerd!

Dan begint het avondprogramma met de shows. Als eerste speelt Bernhard. Er is heel weinig van te zien, maar zo te horen gaat het goed! Na afloop is iedereen erg tevreden. Geen gekke dingen, dit is gewoon de show zoals Bernhard deze nu speelt. Goed gedaan jongens en meiden, wat de uitslag ook is.
Dan mogen we met Juliana de show Medieval Suite brengen. Op de taptoevelden ging deze al steeds beter, en de laatste weken is daar nog een schepje bovenop gedaan. Het resultaat mag er zijn! Het gaat goed, loopt lekker, op een paar individuele foutjes bij het lopen en onzuiverheden bij het spelen na.

Ik heb me helemaal leeggespeeld maar blijk na afloop niet de enige te zijn met een ontzettend droge keel. Gelukkig is er een kantine waar voldoende vocht en ook wat te eten te krijgen is. Na een uurtje is het alweer zover dat de prijsuitreiking in zicht komt. Dus weer terug naar de hal, uniform aan, en wachten tot de jury klaar is met alle beoordelingen.

Met Juliana spelen we alle korpsen de zaal weer in. Heel klinisch worden direct de punten opgelezen. Bernhard 78,63 punten. Ik had ze zo graag 80 punten gegund en een eerste plaats maar het was een moeilijke keuze om in de basisklasse (in plaats van de jeugdklasse) uit te komen, omdat de show veel te lang is. Dan Juliana: 90,73 punten! Erg blij mee, ook al had ik stiekem nog iets meer gehoopt.
Maar nadat alle punten bekend waren gemaakt – KTK wint ruim van Irene Ede – blijkt Juliana ook nog de hoogste score van de dag, en dus de wisselbeker te hebben.
De rest van de finale/prijsuitreiking is even amateuristisch als de rest. Het lijkt de speaker wel leuk als we allemaal het Wilhelmus spelen? Gelukkig pakken de showkorpsen het professioneel op en wordt onder leiding van de maître van Ede een prima Wilhelmus gezamenlijk gespeeld. Dan de afmars. Omdat alle korpsen zonodig tot aan de voorlijn door moesten marcheren, kunnen de korpsen nu niet langs het publiek om te groeten, en moet geïmproviseerd worden door achterin nog even heen en weer te lopen. Als dagwinnaar moeten/mogen we met Juliana pas als laatste de zaal verlaten. Dan duurt zo’n “finale” toch echt wel lang.

Terwijl Juliana en Bernhard terug marcheren naar de omkleedruimte blijf ik met onze dirigent, instructeur en maître achter om nog even met de jury te praten. Dit is nieuw, ieder korps krijgt enkele minuten om toelichting van de jury te horen. Uiteindelijk horen we niet zoveel nieuws maar met name wat we zelf al wisten. Gewoon goed aan de slag dus om stukje bij beetje beter te worden.

Na snel omkleden (de bus moest op ons wachten) en een snelle rit naar Amersfoort wordt in het clubgebouw nog een klein feestje met veel drank gehouden. Van al die spanning heb ik flinke koppijn gekregen dus ik ben deze keer niet de laatste die naar huis gaat.

Zo, deze is binnen, nu nog 1x vlammen dit jaar: Birmingham Tattoo in Engeland op 24 en 25 november!