De kop is er af

Het is donderdagavond 25 april. Haasten vanuit Amsterdam; hele dag vergaderd, intensief, druk, druk, druk. Snel even een hapje naar binnen schuiven, wat spullen pakken en weer weg. De file in. Wat er aan de hand was? Het eerste buitenoptreden van Bernhard. Vanaf 18.30 uur komen de leden in Hoogland aan. We kunnen terecht in het gebouw van St. Cecilia waar we gastvrij worden verwelkomt. Tegen zevenen is iedereen omgekleed en staat gespannen klaar om,onder leiding van tamboermaître van dienst, Wouter Kluijfhout af te marcheren naar basisschool De Horizon. De route is eenvoudig: de parkeerplaats oversteken. Na wat verwarring lukt het om in twee rijen het onderbouwplein te betreden.

De school heeft de afgelopen drie weken een project over muziek gedaan en de afsluitende presentaties van de onderbouw groepen zijn net afgelopen. Bernhard speelt wat nummers uit het straatrepertoire en de show terwijl de kinderen en hun ouders toestromen om te luisteren. Na enkele nummers gespeeld te hebben, laat Wouter het korps inrukken en gaan we naar het andere plein waar we een blikje frisdrank kunnen drinken. Inmiddels is het tweede deel van het schoolprogramma begonnen: de presentaties van de bovenbouwgroepen. Als deze zijn afgelopen staat Bernhard opgesteld op het bovenbouwplein en speelt weer als afsluiting van de geslaagde avond. Net zoals op het andere plein verzamelt een groot deel van de leerlingen en ouders zich rondom het korps en geniet, in de mooi ondergaande zon, van het optreden. Na het tweede deel uit de show en enkele ander nummers verlaten we het schoolplein en marcheren via de weg terug naar het gebouw De Driespan waar het warme pak uit kan.

Zo’n eerste buitenoptreden is altijd een soort drempel waar je overheen moet; de muziek klinkt anders dan binnen, je hoort jezelf spelen, je bent wat onzeker over inzetten, weet (nog) goed wat er gebeurd, etc. Het optreden in Hoogland was dus een goed begin van het seizoen: de kop is er af; de drempel is genomen; we weten nu wat er moet gebeuren.

Zaterdagmiddag 27 april gaan we eerst in de sporthal Juliana van Stolberg de show weer repeteren om diezelfde avond de show aan ons publiek te presenteren. De presentatie start om 19.30 uur met een concert van het concertorkest Willem III en wordt gevolgd door de Massed Bands van Juliana en Bernhard. Na de pauze zal eerst Bernhard de show presenteren en daarna is de vloer vrij voor de première van “The New World”, de nieuwe show van Juliana. Toegang is gratis. Natuurlijk gaan we hier met elkaar weer een goed product neerzetten.

Lex Boon