Heropening Rijksmuseum

Na 10 jaar renovatie heropende Koningin Beatrix op zaterdag 13 april en Rijksmuseum in Amsterdam. De Chr. Muziek- en Showband Juliana was erbij namens de provincie Utrecht!
Enkele maanden geleden werd de vereniging benaderd over dit optreden. Gezocht werd naar “fanfares die ook een stukje konden marcheren”. Nou dat kunnen we met Juliana wel dus al snel was het definitief: op 13 april zouden wij de provincie Utrecht vertegenwoordigen bij de heropening van het Rijksmuseum in Amsterdam.
Er moest veel geheim gehouden worden. De Rijksvoorlichtingsdienst moest zelf de kans krijgen om mee te delen dat Koningin Beatrix de opening zou verzorgen. En ook het programma zelf moest een verrassing blijven. Zo konden we als vereniging pas een week van tevoren bekend maken dat we erbij zouden zijn. Daarnaast werd weinig aan het toeval overgelaten: de maîtres en manager zijn twee keer voor voorbereidingen naar Amsterdam afgereisd.
Zaterdagmorgen 4.30 uur. De wekker loopt af. Je moet wat over hebben voor je hobby… want de bus vertrek om stipt 6:00 uur richting Amsterdam. De heropening is al in de ochtend en het hele programma moet nog gerepeteerd worden. In Amsterdam worden we opgevangen in het Montessori College en daar staan al croissantjes, krentebollen, koffie en thee klaar. De verzorging is prima.
Om half acht staat iedereen omgekleed klaar maar het duurt tot een uur of acht voordat alle korpsen (13 in totaal) aanwezig zijn en we naar het Rijksmuseum kunnen afmarcheren. Gelukkig voor de omwonenden op stille trom. Bij de korpsen zijn wat bekenden uit de showbandwereld (Advendo, Floraband, Van Limburg Stirumband), wat andere bekende namen (Gruno’s Postharmonie, St. Cecile Eijsden) maar ook voor mij compleet onbekende korpsen zoals Apollo uit De Wijk voor de provincie Drenthe.
Het idee van de opening is als volgt: Vanuit het Rijksmuseum richting het Museumplein is een rond 800 meter lange “oranje loper” gebouwd. Om de 2 minuten vertrekt een korps (1 uit elke provincie, plus een Antilliaanse brassband) vanuit de onderdoorgang onder het museum over de loper. Aan het eind gaan de korpsen naar links of naar rechts om zich daar op te stellen. Als uiteindelijk na alle korpsen de Koningin over de loper komt spelen 7 korpsen de “Fanfare for the Common Man” gedirigeerd door Peter Kleine Schaars. Geen onbekende in de showband wereld, en binnenkort dirigent van de Marinierskapel der Koninklijke Marine. Na de opening marcheren de korpsen nog wat over het Museumplein om daarna terug te keren naar de school.

En precies zo ging het bij de repetitie. Vanaf de achterkant van het museum steeds een korps opschuiven, tot aan het begin van de “catwalk” in de passage onder het museum. Na Advendo uit Sneek is het onze beurt. 1 mars (Castle Coch) past precies. Omdat er nog maar 3 korpsen na ons zijn hoeven we niet erg lang te wachten voor de repetitie van de fanfare. Het laatste korps (uit Eijsden, met bijna 120 muzikanten) blijft op de catwalk en de dirigent klimt op de bok. Hij dirigeert op een opname met “clicks” voor het tempo en de maîtres hebben die ook in hun “oortje” zodat ze ook voor hun eigen korps kunnen meedirigeren. De eerste keer loopt het allemaal flink uit elkaar, met name het grote slagwerk, maar de tweede keer gaat veel beter. Rond kwart over negen zijn we uiteindelijk klaar en marcheren we weer terug naar de school.
In de school kunnen we uitrusten, op temperatuur komen (toch nog wel koud buiten) en wat eten en drinken. Vanaf half elf gaan we ons weer klaarmaken, nu voor het echte optreden. Alles gaat hetzelfde als tijdens de repetitie, alleen staan achter het Rijksmuseum wat auto’s o.a. met AA-nummerborden in de weg. Ons optreden over de catwalk gaat heerlijk. Er is veel publiek, heel veel mensen staat al te wachten om gratis het museum te kunnen bezoeken. Ook heel veel buitenlanders met foto- en videocamera’s. De fanfare gaat in het begin helaas niet helemaal gelijk, verderop gaat het beter. Van de koningin kan ik helaas vanaf de achterste rij vanaf de catwalk niets zien. Maar er is vuurwerk, een groot spandoek wordt onthuld dus het zal allemaal wel gelukt zijn.
In tegenstelling tot tijdens de repetitie moeten we nu heel lang wachten. De koningin wordt eerst terug naar het museum gebracht door St. Cecile uit Eijsden en dan gebeurt er een tijdlang niets. Advendo besluit dan maar – ik denk op eigen initiatief – een stukje marsparade op de Catwalk uit te voeren. Hierna komt er toch redelijk snel een eind aan het lange wachten en kunnen we afmarcheren. Maître Jeroen loopt een mooie route over het Museumplein met nog even een kort stilstaand optreden voor het bekende Iamsterdam beeld. Dan gaat het weer terug naar de school en zit het optreden erop.

Voor iedereen staat ik de kleedruimte nog een klein lunchpakket klaar, zoals ik al zei de organisatie was prima. Rond kwart over 1 was Dirk met de dubbeldekker weer terug bij de omkleedruimte en een uurtje later waren we weer terug bij het clubgebouw. Het was een mooi, eervol optreden met (hopelijk) de nodige media-aandacht. En dat nog voordat het eigenlijke buitenseizoen is begonnen!
Volgende week hebben we nog een trainingsweekend (vr/za) en op 27 april volgt dan de presentatie van onze nieuwe show, samen met onze jeugdshowband Bernhard en concertorkest Willem III. Sporthal Juliana van Stolberg, 19.30 uur, toegang gratis. Iedereen is van harte welkom! Onze eerste taptoe is op Koninginnedag in Ede. En de week daarna mogen we bij de opening van de landelijke 5 mei viering op het Domplein in Utrecht spelen. Weer zo’n mooi optreden met veel publiek en media op de been!

Marco