Seizoenspresentatie en 4 keer kippenvel

Zaterdag 27 april. Een waterig zonnetje schijnt terwijl een koude wind over de Grote Koppel waait. Het is ± 12.15 uur en dus zo’n 7 1/2 uur voordat de officiële seizoenspresentatie zal plaatsvinden in de sporthal Juliana van Stolberg. Waarom dan zo vroeg in het gebouw?

Voor de leerlingen van het samenspelorkest start de dag met een klein concertje. Zij doen niet mee aan de grote presentatie van die avond maar presenteren zich wel aan ouders en andere belangstellenden. In het gebouw staat de koffie met cake klaar en is de zaal ingericht. Er zitten al verschillende ouders en de rest komt na mij binnen. Om 12.30 uur heet Robert van Laar (coördinator Opleidingen) de ouders welkom en geeft snel het muzikale woord aan Liesbeth Vernout. Zij geeft een signaal aan slagwerker Wilgert Kelder die professioneel inslaat waarop de blazers spelend vanachter uit de zaal aan komen lopen en hun plaats innemen. In een kort maar afwisselend programma worden de vorderingen vanaf oktober 2012 toen de lessen voor deze groep zijn gestart gepresenteerd. In die korte tijd is er veel gedaan en er wordt enthousiast gespeeld waarbij er zelfs wordt gesoleerd door alle leden. Grote klasse Charlotte, Noa, Sander, Rutger en Wilgert!!!!!

Na afloop van het korte concertje klinkt een zeer verdiend applaus en is er voor de muzikanten wat te drinken en te snoepen. Ook voor deze groep is het seizoen gestart en worden de lessen voortgezet onder de enthousiaste leiding van Liesbeth Vernout. De rest van de middag wordt in de sporthal doorgebracht waar Bernhard de laatste puntjes op de bekende i zet om ’s avonds te gaan vlammen.

Als ik rond 18.45 uur weer in de sporthal aankom, is het een lekkere chaos. Muzikanten van drie orkesten lopen in verschillende fasen van uniformering rond en in de zaal staat de orkestopstelling voor Willem III al klaar. De eerste bezoekers zitten al op de tribune. Als iedereen is verzameld wordt het openingsnummer ‘Band of Brothers’ van Willem III en Juliana een keer geoefend. Achter de schermen wordt Bernhard geïnstrueerd door de nieuwe bandleider Jeroen Meijers.

Dan wordt het 19.30 uur en zet Willem III ‘Serenata’ in waarop een deel van Juliana de zaal in marcheert en zich in een halve cirkel achter Willem III schaart. Dan wordt ‘Band of Brothers’ ingezet en in de verschillende delen marcheert de rest van Juliana op om dit mooie nummer gezamenlijk af te sluiten. Het eerste moment van kippenvel. Rob Boon opent als manager van Juliana de avond en heet iedereen van harte welkom. Willem III opent de avond met een mooi concert; we hebben het eerder gezegd: dit is in korte tijd een prima concertorkest geworden. Aan het einde van het concert wordt Willem van Loveren even in het zonnetje gezet, hij is jarig.

Tijdens het laatste nummer van Willem III marcheert Bernhard de zaal in om zich op te maken voor het Massed Bands item. Nadat de laatste klanken van Willem III zijn weggestorven klinkt het “Band ready” van tamboermaître van dienst Caroline Maan en zet Bernhard in. In sneltreinvaart wordt de concertopstelling van Willem III afgebroken en is de vloer vrij voor Bernhard en Juliana die met de ‘RAF mars’ samen op pad gaan. Dit is inmiddels een bekend maar niet minder spectaculair gezicht en geluid; ± 100 muzikanten van één vereniging samen op pad. Het tweede kippenvel moment.

In de pauze die op het Massed Bands item volgt,  wordt de disco ingang voor Bernhard opgebouwd. Bernhard maakt zich op voor de show, de spanning is flink opgelopen en de laatste instructies worden gegeven. Dan is de pauze afgelopen en mag Bernhard de show presenteren. Onder leiding van Caroline Maan neemt Bernhard de discovloer in bezit en presteert uitstekend. De muziek komt goed over en van bovenaf zijn de lijnen en figuren prima te zien. Compliment dames en heren!! Het derde kippenvel moment? Zeker weten (zeker als de lange rij in ‘California King bed’ zich omdraait). Aan het einde van de show wordt even aandacht besteed aan de verjaardag van Bernhard-lid Nienke Graafland. Helaas was David de Rijke er niet; hij was ook jarig.

Nadat Caroline de afmars heeft afgeslagen is het de beurt aan Juliana die de nieuwe show ‘The New World’ presenteert. Tja, wat moet ik hier van zeggen? Het vierde kippenvelmoment van de avond! Wat een mooie muziek en een mooie show is dit en wat werd het geheel goed gebracht. De filmpjes en foto’s zullen dit onderschrijven. Hier zit potentie in…….

Al snel (te snel) komt er een einde aan de dag waarin alle onderdelen van de vereniging zich hebben gepresenteerd voor het eigen publiek. Ieder op zijn eigen niveau maar met één gezamenlijke factor: plezier in muziek (en show).

 

Lex Boon