Verslag Opening Nationale 5 Mei Viering

Dit jaar vindt de opening van de Nationale 5 Mei Viering plaats in de provincie (en stad) Utrecht. Juliana was gevraagd om voor de genodigden te spelen, direct na de 5 Mei Lezing in de Domkerk.

De dag begon op de vroege zondagmorgen. Vanaf half tien begonnen de muzikanten binnen te stromen om om te kleden, we zouden in uniform naar Utrecht reizen. Het weer was perfect met heel veel zonneschijn, ideaal voor een mooi optreden. Ook mooi was de nieuwe bus van Besseling. Een gloednieuwe dubbeldekker, met als vaste bestuurder onze eigen vaste chauffeur Dirk. De rit naar Utrecht verliep vlotjes en voor Tulpenburgh (kantoor aan het Moreelsepark van mijn werkgever ProRail, vroeger HGB II van de NS) werd een parkeerplek voor de bus gevonden.

De eerste etappe was maar kort, naar de Mariaplaats. Hier moesten we wachten op de hardlopers met het bevrijdingsvuur, en tot het tijd was om richting het Domplein te vertrekken. De manager en maître bekeken nog even dit plein, de beslissing om geen show te lopen was een juiste. Er was nauwelijks plaats om te staan in het openingsfiguur, laat staan om een show te lopen. Rond half twaalf was het tijd om samen met de hardlopers naar het Domplein te gaan, een lekker stukje marcheren door de binnenstad van Utrecht. Op het Domplein was het vervolgens weer wachten totdat de 5 Mei Lezing in de Domkerk afgelopen was. Ja, als je optreedt voor hoogwaardigheidsbekleders moet je altijd lang wachten…

Rond 12 uur stroomt de Domkerk leeg en lopen de genodigden over de rode loper die (onder andere) om ons korps heen ligt. Eerst wordt een fototentoonstelling geopend door het plaatsen van handtekeningen op een bord. De voorzitter van het Comité 4-5 Mei solliciteert hierbij naar de functie van Burgemeester van Utrecht door op de verkeerde plaats haar handtekening te plaatsen. Gelukkig kan het nog uitgeveegd en gecorrigeerd worden, vooral onze Minister-President Mark Rutte kan er wel om lachen.

Dan is het toch tijd voor onze paar minuten van roem. Eerst spelen we het Wilhelmus dat door alle aanwezigen meegezongen wordt. Of geplaybackt want als muzikant hoor je daar nooit iets van. Dan wil Maartje van Wegen het vertrek van de hardlopers aankondigen maar gelukkig krijgen we toch de kans om de opmars en het eerste deel van de show The New World te spelen. Mark Rutte lijkt het echt leuk te vinden, op When the Saints wordt door veel mensen flink meegeklapt en geswingd. Dan is het toch echt tijd voor het vertrek, en achter de hardlopers en genodigden lopen wij met de mars Castell Coch van het Domplein af. De hoogwaardigheidsbekleders gaan nu het Academiegebouw in, wij lopen rechtsaf een rondje om weer terug te keren naar het Domplein. Hier staat namelijk een heerlijke lunch voor ons klaar waar we in het zonnetje van kunnen genieten.

Om 1 uur marcheren we weer terug door het centrum van Utrecht naar de bus. Daar kunnen de instrumenten weer ingepakt worden en dan gaat het weer terug naar Amersfoort. De koelkast in de nieuwe bus werkt prima en Dirk heeft hem gevuld, zodat we een biertje kunnen nemen op dit mooie eervolle optreden en op deze zonnige Bevrijdingsdag. Om een uur of 2 zijn we weer terug bij het clubgebouw en kunnen we omkleden en gaan genieten van de rest van deze zondag.

Marco