Verslag Taptoe Ede

Ook in 2013 is de eerste “echte” taptoe voor Juliana op Koninginnedag. Voor het laatst natuurlijk, want volgend jaar zal het waarschijnlijk op 27 april, op Koningsdag zijn. We reizen vandaag naar Ede om op de mooie taptoe in de Ederkuil, georganiseerd door onze collega’s van Irene Ede, op te treden. Voor het eerst met de nieuwe show The New World.

Het is niet ver reizen naar Ede, waar we met een zo goed als compleet korps rond half zes bij het clubgebouw van Irene aankomen. Voor wie gereserveerd heeft is er wat te eten, de rest geniet nog even van de zon op deze mooie dag. Voordat we omkleden en naar het taptoeveld vertrekken wordt eerst nog de finale gerepeteerd. Hiervoor moeten namelijk alle instrumentgroepen van de verschillende korpsen bij elkaar staan en het duurt even om dit goed neer te zetten. Na het omkleden gaan we met een overvolle bus (ook wat muzikanten van Irene reizen met ons mee) op weg naar de Ederkuil. Dat blijkt nog best een stuk rijden te zijn maar we komen ruim voor het begin van de taptoe aan.

De taptoe vindt zoals gezegd plaats in de Ederkuil, een groot openluchttheater met zitplaatsen voor zo’n 2000 bezoekers. Ondanks de vaartocht van onze nieuwe Koning en Koningin op TV zit de tribune goed vol. Het programma begint met een optreden van de Jeugdshowband van Irene. Voor Juliana is dit het sein om op te gaan stellen voor onze show. Het wachten op de sterk hellende weg is geen pretje, ik ben blij als we uiteindelijk het veld op mogen. Voor het eerst een optreden met deze show buiten, op gras. Het is allemaal erg wennen en de figuren zijn nog niet allemaal even strak. Maar de muziek klink best en ik kom met een goed gevoel het veld af. Niet iedereen is het met mij eens maar het is goed om elkaar scherp te houden. Daar wordt de show alleen maar beter van.

Na ons is het de beurt aan Takostu Stiens, ook met een nieuwe show die op het WMC gebracht zal worden. Daar werken veel korpsen dit jaar naartoe. Het stukje dat ik bekeken heb ziet er goed uit, de muziek komt in dit openluchttheater niet zo tot zijn recht. Het vierde optreden is de nieuwe show van de Rijnmondband, “Breakout”. Na “Chess” weer een show met veel attributen op het veld en wat concertslagwerk. Heel veel theater dus waarbij opvalt dat de eerste helft van de show alleen maar het linkerdeel van het veld gebruikt wordt. Pas na wat uitbraakpogingen door de opgestelde tralies gaat het hele veld open. Een interessante show, dit gaat vast aanslaan op de taptoevelden en bij de jury op het WMC.

De laatste show is van Irene zelf. Voor ons is dat het teken om op te gaan stellen voor de finale. De show van Irene (waarvan ik dus niets kon zien) werd nog even verstoord door wat straaljagers die op de terugweg van de feesten in Amsterdam naar Volkel op weg waren. Na de show van Irene marcheerden alle korpsen het veld op, Juliana als laatste. Na de aankondiging werd de opstelling geformeerd voor het finalenummer Send in the Clowns. Een mooi nummer maar als het licht uitgaat is het opeens niet meer zo makkelijk om (de juiste noten) mee te spelen… Nadat de korpsen weer op de eigen plaats staan volgt nog het taptoesignaal en het Wilhelmus. Na de Jeugdshowband van Irene mogen we met Juliana al weer snel het veld af. Snel de bus in, het is inmiddels behoorlijk fris geworden. Dan is het nog even wachten op de muzikanten van Irene die met ons mee terug moeten rijden.

In het clubgebouw van Irene is het omkleden, nog wat drinken, en weer de bus in voor het stukje in de bus naar Amersfoort. Daar aangekomen gaat bijna iedereen vlot naar huis. De scholen hebben vakantie maar anderen moet werken of – zoals uw schrijver – alweer vroeg op om op vakantie te gaan. Komende zondag gaat het bij Juliana weer verder, als we spelen bij de landelijke opening van Nationale Bevrijdingsdag op het Domplein in Utrecht.

Bekijk ook de foto’s.

Marco