Verslag Taptoe Midden Nederland (B)

Zaterdag 11 mei is het om 16.30 uur al druk in het gebouw aan de Grote Koppel. Uniformtassen en lege koffers staan overal. Dit is niet het gebruikelijke gezicht vlak voor een optreden. De koffers zijn namelijk leeg en er lopen geen mensen (meer) rond. Bernhard is nog een showrepetitie aan het houden op het grasveld tussen de Wolleweversgilde en de Drapiersgilde terwijl Juliana aan de Kaliumweg oefent.

Het veld is gelukkig redelijk goed begaanbaar na de heftige regen en hagelbui eerder die zaterdag. Er komt nu af en toe zelfs een flets zonnetje door totdat het donker wordt en er toch weer wat regen valt. De repetitie blijkt niet voor niets. De tweede keer dat de show wordt ingezet lijkt het al weer veel meer op wat het zijn moet. Nog redelijk droog wordt het gebouw weer opgezocht waar ook Juliana zich verzamelt. Nu staan we klaar om naar Zeist te gaan. De organisatie van deze taptoe heeft voor ons vervoer gezorgd en is het wachten op de bus(sen?).

Als dan een bus aankomt blijkt het een dubbeldekker en een 8 persoons busje te zijn. De dubbeldekker heeft een capaciteit van 99 plaatsen en is dus groot genoeg voor Juliana en Bernhard samen omdat in ieder geval Bernhard niet voltallig is door ziekte en vakanties Het inladen van de spullen is een uitdaging; gelukkig heeft de bus een extra bagagevak achterop zodat we met puzzelen de spullen in kunnen laden (enige ervaring met Tetris en het oude Sokoban lijkt van pas te komen).

In de bus is het rustig en wordt wat gegeten. We komen snel aan in Zeist en rijden de oprijlaan van het slot op. Helaas wordt de taptoe niet voor het slot gehouden (zou een prachtig decor geweest zijn) maar op een open terrein verderop. Vanuit de bus zien we dat de toeschouwers al op de tribune hebben plaatsgenomen. De omkleedruimte is snel gevonden en met name Juliana moet zich direct omkleden; zij zullen om 19.00 uur het programma openen.

Als het rustig is geworden in de sportzaal (Juliana en de Euroband staan buiten klaar) kan Bernhard inspelen en afstemmen. De laatste aanwijzingen worden gegeven door korpsleider Jeroen Meijers en dan kan buiten worden opgesteld. Intussen brengt Juliana de show ‘The Brave’ dat van een afstandje goed klinkt (maar je mist de doedelzakken wel). Als de Euroband opmarcheert voor haar show ‘Bella Italia’ marcheert Bernhard naar het terrein en stelt zich op. Tijdens de Italiaanse klanken is het weer helemaal opgeklaard en schijnt zelfs de zon. De show van de Rotterdammers blijft leuk om te zien en het publiek wordt goed betrokken. Dan is de afmars daar en moet Bernhard op. Doordat de opmars te kort is voor de opbouwploeg maakt het korps onder leiding van tamboermaître van dienst Caroline Maan een extra rondje. Dan staat alles klaar en kan de disco open. Bernhard brengt de show goed en krijgt tussendoor en na afloop een dik verdiend applaus. Dan nog de afmars en er kan even wordt uitgerust in en bij de kleedruimte waar voldoende frisdrank klaar staat. Helaas kan ik de show van EDG uit Ermelo niet zien; zij blijven in de disco die Bernhard heeft verlaten en brengen de show ‘Disco’. Gekleed in glitterjasjes en hoedjes ziet het er in ieder geval flitsend uit.

Daarna is het de beurt weer aan Juliana die de show New World’’brengt. Ook deze keer is het weer een mooi muzikaal spektakel met lekkere, bekende, muziek. Nadat Juliana het terrein heeft verlaten is het weer de beurt aan de Euroband, nu met hun galashow ‘Night & Day’. Ook dit is een uiterst aantrekkelijk show met enkele zeer verrassende ritmische elementen bij het slagwerk en leuke muziek. Een mooi product dat niet snel verveeld.

Het is nog steeds droog als de hekken opnieuw open gaan nadat de Euroband is afgemarcheerd. Bernhard komt nu onder leiding van tamboermaître Wouter Kluijfhout weer op en stelt zich breed op. Als daarna Juliana het plein opkomt en zich samenvoegt met Bernhard kunnen de beide korpsen samen op pad. Helaas is met de opmars van Bernhard ook de lucht gaan betrekken en vallen de eerste spetters. Dit zijn inmiddels druppels geworden toen Juliana opkwam en nu beide korpsen starten met de Massed Bands gaat de hemelsluis echt open. Een hoosbui breekt los terwijl de beide korpsen professioneel het optreden afmaken en daarvoor een ovationeel applaus krijgen (natuurlijk was het optreden ook gewoon goed en indrukwekkend). Het einde van de Massed Bands zou het begin van de finale zijn. Omdat het bleef hozen van de regen en er geen direct verbetering op komst was, werd de finale afgelast. Enkele van onze toppers hebben toen gezegd: “Waarom niet? We zijn nu toch al nat……..”. Dat klopt natuurlijk wel, hoewel na afloop de T-shirts nog niet helemaal doornat waren.
Ik heb aan de andere kant ook nog nooit een tribune zo snel leeg zien stromen. Wat mij betreft een volkomen logisch en terecht besluit van de organisatie.
Tijdens het leegstromen van de tribune en de nog steeds neerstromende regen marcheerden Bernhard en daarna Juliana gedisciplineerd spelend het terrein af en konden ze zich snel omkleden in de (inmiddels weer) droge eigen kleding.

Gelukkig was de bus bij het terrein gebleven en kon deze in de, nog steeds, stromende regen worden geladen. Na een snelle terugreis kon, veel vroeger dan gepland, de bus (helaas nog steeds in de stromende regen) weer worden uitgeladen. Op deze manier kwam er een te vroeg en ongepland einde aan de eerste echte taptoe van dit seizoen voor onze jeugd. We gaan ons nu richten op het Nationaal Jeugdfestival in Vlissingen en verschillende streetparades terwijl thuis de uniformen, instrumenten en marsboekjes kunnen opdrogen.

Bekijk ook de foto’s van Bernhard in Zeist.

Lex Boon