Verslag Nationaal Jeugd Festival Vlissingen

Het is 11.00 uur zaterdagochtend 1 juni. De eerste Bernhardleden en Julianaleden zijn al gearriveerd in het clubgebouw en de rest volgt snel. Onze beide korpsen zullen weer het land in trekken om de show te gaan presenteren. Deze keer gaan we echter niet samen.
Na de drukke dagen (donderdag avond intocht Avondvierdaagse in Amersfoort en de generale showrepetitie op vrijdagavond) maakt Bernhard zich op voor het Nationaal Jeugd Festival in Vlissingen waar we met onze show mee doen aan het Nederlands kampioenschap voor jeugd terwijl Juliana zal afreizen naar Roermond.

Als de bus is ingeladen en iedereen een plekje heeft gevonden, vertrekken we even na half twaalf richting Vlissingen.
Onze chauffeur Rinus heeft er zin in en we komen snel (nou ja, het blijft wel zo’n 200 kilometer rijden) aan bij de sporthal Baskenburg in Vlissingen. Hier meld ik me bij de organisatie en wordt onze ruimte in de sporthal gewezen. De laatste mededelingen over het programma en de organisatie worden doorgenomen.
Terwijl het korps zich aan het omkleden is, is er de gelegenheid om weer even bij te praten met de leiding van de andere deelnemers. Als je buiten staat, is het goed te merken dat het weer heel anders is dan de laatste twee edities toen we in Vlissingen waren (in 2010 en 2011: beide keren bijna 30 graden Celcius). Het is bewolkt en er staat een stevige wind die de 15 graden die op de thermometer stond heel anders aan laat voelen……..

Om 14.45 uur staat Bernhard opgesteld voor de sporthal en kan worden afgemarcheerd naar de inspeelvelden.
Hier zijn de jeugdshowband Irene uit Ede en het Jong Kamper Trompetterkorps (JKTK) uit Kampen ook al aanwezig terwijl even later de jeugd van DVS uit Katwijk zich hier meldt. Deze vier korpsen zijn de laatste deelnemers aan de showwedstrijden om het Nederlands kampioenschap voor jeugdkorpsen.
Bernhard krijgt de laatste instructies en aanwijzingen van het Show Instructieteam en de nieuwe dirigent Marcus Wiebenga en maakt zich klaar voor de prestatie die geleverd moet gaan worden.
Als laatste worden de instrumenten afgestemd en zijn we er klaar voor.
Terwijl het junior Drumcorps Johan Friso uit Middelburg met hun show bezig is meldt Bernhard zich bij de wedstrijdleiding.
Als Johan Friso het terrein verlaat is het de beurt aan JKTK waar ik erg benieuwd naar ben omdat ik hen al heel lang niet meer heb gezien. Zo vanaf de achterkant ziet hun show er indrukwekend uit en de muziek klinkt goed. Ook de uniformen zijn erg mooi.

Dan verlaat JKTK onder verdiend applaus het terrein en is het de beurt aan Bernhard. Terwijl de entree van de disco wordt klaargezet betreedt tamboermaître van dienst Caroline Maan voor de laatste maal in Vlissingen het veld. Zij leidt Bernhard naar de startpositie en meldt zich netjes bij het publiek en de jury.
Na de aankondiging speaker Jo Weerts en de traditionele vragen: “is de jury klaar, is het korps klaar” start Bernhard de show. Het ziet er goed uit en ook de muziek klinkt lekker. De stil gehoopte 80 punten moeten mogelijk zijn………
Onder een dik verdiend applaus van het publiek op de tribune verlaat Bernhard het terrein terwijl de disco-ingang weer wordt afgebroken.

Marcus Wiebenga geeft het korps een verdiend compliment terwijl Marga Graafland voor de nodige aanvulling van het suikergehalte zorgt.
Nu is het wachten totdat Irene Ede en DVS hun show hebben gepresenteerd. Ook deze zien er goed uit zoals we van de beide clubs gewend zijn.
Nadat DVS tevreden over hun presentatie het veld verlaat stellen de korpsen zich weer op voor de finale. Als eerste staat het JKTK uit Kampen klaar om alle korpsen “het veld op te spelen”.
Ook nu moet worden gewacht tot de jury klaar is (de korpsen zijn klaar) en alle punten en commentaren in de goede enveloppen zitten.
Dan krijgt het JKTK een seintje en zet een lekker stuk muziek in. Alle korpsen marcheren hierop het terrein op en stellen zich op voor de tribune. Wat een ander gezicht dan in 2010 en 2011 toen vanwege de hitte alleen de tamboermaîtres stonden opgesteld en de korpsleden in T-shirt langs de hekken zaten.
Speaker Jo Weerts nodigde de maîtres uit naar voren te komen en zich op te stellen voor de prijzentafel en maakte vervolgens op de zijn bekende prettige wijze de uitslagen bekend.
Bernhard werd beoordeeld met 82,81 punten en kan hier dik tevreden mee zijn. We hebben gedaan wat we op dit moment kunnen en de 79,40 punten uit 2011 dik verbeterd terwijl het niveau ten opzichte van het concours in Schiedam (november 2012) is gehandhaafd.
We hebben dus gewoon een goed resultaat geboekt en een prima optreden laten zien.
Compliment dus aan alle leden!!!
Op de terugweg naar de sporthal lopen Marcus Wiebenga en ik iemand van de organisatie tegen het lijft die ons uitnodigt mee te gaan naar de jurybespreking. Hier zijn we de eerste en kunnen direct de jury spreken.
Van hen horen we, naast verschillende complimenten, ook de verbeterpunten die we zeker zullen kunnen gebruiken bij het ontwikkelen van de nieuwe show die in 2014 gebracht zal gaan worden.
Terug bij de sporthal is Bernhard al bijna klaar voor vertrek en kan Marcus in de bus het korps nog even toespreken.

Als we even na half zeven de parkeerplaats af rijden in de richting van Amersfoort is de sfeer in de bus meer ontspannen dan op de heenreis.
Na, weer een voorspoedige, reis draait chauffeur Rinus de Koppelweg op en zet de bus stil.
De bus kan weer worden leeggehaald en er staan al verschillende ouders hun kids op te wachten.

Ongeveer een half uur later is alles opgeruimd, de laatste leden op de fiets vetrokken of gehaald door de ouders en kan ik tevreden het gebouw afsluiten.
Het was weer een lange dag waar, hoewel het weer wat tegen zat (30 graden is niet lekker, maar de helft met deze wind is een ander uiterste), we tevreden op terug kunnen kijken.
Het blijft toch een uniek evenement voor jeugdkorpsen waarbij het niveau van deze toppers zeker niet onderdoet voor hun seniorenkorpsen. De onderlinge sfeer is absoluut goed en de concurrentie (als die er al is) is van een gezond niveau.
Door evenementen als deze kunnen we als jeugdkorpsen de onderlinge contacten blijven houden en laten zien dat het niveau van de jeugdige muzikanten kwalitatief goed is terwijl de showprestaties van een uitstekend niveau is.

Bekijk ook de foto’s.

Lex Boon