Verslag ODSC Assen

Op 20 juli zal Juliana voor het eerst met de show deelnemen aan het Wereld Muziek Concours in Kerkrade. Op weg hier naartoe was besloten om met de gloednieuwe show The New World deel te nemen aan het Open Dutch Showband Championship (ODSC) in Assen, op te kijken waar we staan en om te ervaren wat het One World System van jurering in de praktijk betekent. Met het juryrapport in de hand kunnen we ons nog beter voorbereiden op het WMC.

Rond 10.00 uur vertrok de bus met muzikanten uit Amersfoort, maar al direct kwamen we in een kleine file terecht. Door een klein ongeluk was 1 rijstrook afgesloten en er maar 1 over. Hierdoor waren we aan de late kant in Assen, maar nog steeds was er tijd genoeg om voor te bereiden.
In een sporthal kon omgekleed worden, waarna naar een pleintje gemarcheerd werd om in te spelen en af te stemmen. Het klonk al lekker, het weer was dan ook bijzonder goed om muziek te maken: zon maar niet te warm. Na het inspelen moest een flinke afstand op stille trom afgelegd worden naar het sportveld waar het ODSC gehouden werd. Hierdoor hadden optredende korpsen geen last van het inspelen, maar handig was toch anders.

Bij aankomst was het pauze en konden we ons nog even opladen. Even was er paniek omdat er maar om de 10 yards bordjes stonden. Leerpunt voor de volgende keer: neem altijd je eigen bordjes (en bok voor de maître) mee. Gelukkig konden er nog net op tijd wat pylonnen tussen de bordjes ingezet worden.
De show ging lekker, misschien wel het beste in de korte tijd dat we deze show spelen. Tijdens het blazen kreeg ik wel een enorm droge mond, maar het ging tot het einde toe goed. Veel muzikanten kwamen dan ook met een goed gevoel het veld af, ook al waren er natuurlijk de persoonlijke foutjes. Er zijn goede opnamen gemaakt, daar gaan we met zijn allen van leren!

Na onze show was er tijd om naar enkele andere korpsen te kijken en wat te eten en drinken, voordat we rond kwart over drie met een bus naar het centrum van Assen zouden vertrekken. Op de dag van het ODSC was er de hele dag muziek in het centrum (veelal door korpsen van het ODSC) voorafgaand aan de Finals van het ODSC, die ook in het centrum van Assen zijn.
In het centrum hebben we door verschillende winkelstraten gemarcheerd en op een kleiner pleintje stilstaand een mars gespeeld. Uiteindelijk kwamen we uit bij het plein waar ’s avonds de Finals zouden zijn. Hier hebben we stilstaand nog een groot deel van de show gespeeld, voordat we terug naar de bus konden en terug naar het sportcomplex van het ODSC. Bij onze terugkomst waren nog net de laatste deelnemers aan de topklasse bezig: Beatrix uit Hilversum en Jubal uit Dordrecht.

Rond 17.00 uur was het eindelijk tijd voor de prijsuitreiking. De meeste korpsen waren op het veld aanwezig, inmiddels omgekleed of nog in uniform, en de maîtres stonden netjes in een kring rond de jury. Op volgorde, van laag naar hoog, werden de punten en het korps bekend gemaakt. In de middenklasse behaalde Juliana met 83,00 punten een 7e plaats (van de 12). DOS Ulrum en het North Frisian Percussion Corps gaan met de 1e en 2e plaats en een plek in de Finals naar huis.
In de topklasse is het Kamper Trompetterkorps dat naast ons staat bijzonder blij met hun tweede plaats na Jubal Dordrecht. In de Finals zullen ze later die avond Jubal zelfs verslaan.

Verslagen is Juliana toch ook wel een beetje. Het was te verwachten met een gloednieuwe show, geen/weinig concours-ervaring (in november 2012 pas gepromoveerd van de basisklasse naar de middenklasse) en een nieuw jurysysteem. Maar stiekem hadden veel muzikanten toch meer verwacht of gehoopt.
We weten nu wat ons te doen staat, hopelijk gaan de analyses van het jurycommentaar en de film helpen om in ieder geval hoger te gaan scoren in Kerkrade. Dat is het punt waar we dit jaar naartoe werken. En valt het tegen, dan staan er altijd in het naseizoen nog 7 taptoes op onze deelname te wachten.

Na de prijsuitreiking gaan we op eigen gelegenheid naar de sporthal terug, die inmiddels door onze materiaalmensen Henk en Jenne leeggehaald is omdat de hal afgesloten moest worden. Dus buiten omkleden op de stoep en daarna de bus in, terug naar Amersfoort. Onderweg werd de stemming al een stuk beter, met name door de opmerkingen van onze dirigent. Om acht uur stopte de bus na deze toch wel lange en vooral spannende dag bij het clubgebouw.

Komende donderdag gaan we de muziek van de show én van de WMC mars opnemen om op CD te zetten, vanaf zaterdag begint het afwerken van de show voor het WMC. Het wordt hard werken, maar met veel plezier, om een goede prestatie op het WMC neer te gaan zetten. Aan ons zal het niet liggen!

Een mooie fotorapportage van ons optreden is te vinden op Korpsmuziek.nl

Marco