60 jaar DVS in Katwijk

Onze collega’s van DVS in Katwijk vieren dit jaar het 60-jarig bestaan van hun vereniging. Op zaterdag 28 september werd een streetparade met defilé, en een taptoe georganiseerd met de topkorpsen van Nederland. En Juliana was erbij!

Vandaag wordt een lange muzikale dag, met een vroeg vertrek uit Amersfoort. Half twee gaat de bus richting Katwijk en op dat moment zijn flink wat leden aanwezig. Een paar zullen vanavond nog alleen voor de taptoe naar Katwijk komen. We reizen deze keer met de oude dubbeldekker en chauffeur Rinus, ook een oude bekende. De reis verloopt vlot en ruim voor 3 uur staan we al bij het sportpark van Quick Boys in Katwijk. Voor Juliana (wij komen van ver vergeleken met de andere korpsen) zijn er al kleedkamers, de andere kleedkamers zijn nog in gebruik voor het voetballen.

Terwijl de eerste korpsen al afmarcheren voor de streetparade, jubilarissen DVS en Jong DVS voorop, spelen wij nog even in en stemmen af. Daarna is het een klein stukje lopen naar de plek waar we moeten starten. Adest Musica uit Sassenheim is voor ons, en enkele minuten na hen mogen ook wij vertrekken. Het is heerlijk weer, veel zon en best wel warm, maar jammer van de stevige wind. Het marcheren gaat prima, er staat op sommige plekken flink wat publiek langs de kant, en al snel zijn we in het centrum aangekomen. Daar is het even wachten totdat Adest Musica klaar is, daarna kunnen wij marcheren naar het “defileerpunt” waar alle orkesten van DVS opgesteld staan. Stilstaand spelen we een mars terwijl de maître de jarigen feliciteert. Daarna gaat het verder, eerst door het drukke winkelcentrum en dan de rustige buitenwijken terug naar het sportpark.

Op het sportpark houden we nog even een heel korte repetitie waarna er ruim voldoende tijd is om wat te gaan eten. De viskraam op het plein achter de kerk aan de boulevard is erg populair, zelf houd ik het bij een snack zonder vis. Ook die verkopen ze in Katwijk. Terug loop ik nog een stuk op met Jack Schiffelers, speaker van vanavond en bekend van het WMC in Kerkrade. Hij is helemaal uit Limburg gehaald om de taptoe van vanavond te presenteren, maar maakt er met zijn vrouw een lekker weekendje weg van.

Voordat de taptoe gaat beginnen speelt Big Band Plus (het concertorkest van DVS) op een pleintje direct na de ingang om het binnenkomende publiek alvast in de juiste stemming te brengen. Big Band Plus staat onder leiding van “onze” dirigent Bart van Meijl en dus zijn er veel Julianaleden in de buurt te vinden. Als de zon onder is wordt het echter snel fris en wordt het bovendien tijd om het uniform aan te gaan trekken.

Om acht uur begint de taptoe met “The Battle”. Een muziekstuk geschreven en gedirigeerd door Rob Balfoort, dirigent van de marchingband van DVS. K&G en DVS (beide op oorlogssterkte in dit WMC jaar) staan schuin tegenover elkaar en spelen een mooi vraag- en antwoordspel.
Na de opening spelen Jong DVS en de Floraband uit Rijnsburg. Van deze optredens heb ik niets meegekregen omdat ik me moest gaan voorbereiden op onze eigen show. Adest Musica speelt direct voor ons, en door de opening onder de tribune door kan ik nog een stukje van deze prachtige show volgen. De Haka is imposant, en de verkleedpartij van donkere naar witte broek is heel leuk gevonden. En natuurlijk hoort daar prachtig gespeelde muziek bij.
Dan onze eigen show. Een mooi veld, een volle tribune, een gemotiveerd korps, alles is aanwezig voor een mooie show. En – eerlijk gezegd – het gaat best aardig, al heb je als muzikant altijd wel verbeterpunten. Het publiek weet het zeker te waarderen, ik denk dat we met Juliana goed overeind gebleven zijn tussen de toppers van het WMC.
Twee van die toppers komen overigens nog na ons. Direct na ons speelt DVS, waarvan ik het laatste stukje van de show nog kan meepakken. Daarna komt K&G, op het WMC het beste Europese korps op de show. Vanavond kon ik voor het eerst de hele show kijken en dat ziet er fantastisch uit. Om de muziek goed mee te krijgen stond ik helaas net iets te ver weg.
Na een voorfinale van alle korpsen van DVS met een koor, komen op muziek van Adest Musica de andere korpsen ook het veld weer op. Het koraal van vanavond is I Vow To Thee My Country in een bewerking van Rob Balfoort, gevolgd door het taptoesignaal door een trompettist van de Floraband. Onze eigen nieuwe maître Jeroen van der Geer mag het Wilhelmus dirigeren, gespeeld door al deze topkorpsen. Perfect gedaan overigens.
Juliana mag als eerste van het veld af, en op onze muziek verlaten ook het koor en Big Band Plus het veld. Nog een groet aan het publiek en de maîtres van de andere korpsen, en deze toptaptoe zit erop. Het was een heel mooie dag die prima georganiseerd was. Complimenten aan Arie van Duin zijn zeker op zijn plaats.

Na het omkleden en inladen van het busje met aanhanger komt ook onze bus weer voorrijden, die tussendoor nog even een ritje naar De Efteling gemaakt had. Zoals altijd is het weer gezellig in de bus al is het lauwe bier een domper op de feestvreugde. Gelukkig is er nog port… Rond half één zijn we weer terug in Amersfoort en zit het laatste buitenoptreden voor 2013 erop. Maar einde seizoen? Nee hoor! Er volgen nog indoortaptoes en optredens in Barneveld, Uddel, ‘s-Hertogenbosch, Groningen en Arnhem. En 2013 wordt in stijl afgesloten met het Wintergala Concert op zaterdag 21 december in De Flint in Amersfoort.

Marco