Taptoe Amersfoort (B)

Zaterdag 21 september; een droge dag met een redelijke temperatuur.Na een vrije (verenigings)middag rijd ik naar het gebouw waar, als ik de auto neerzet, twee grote bussen aan komen. Deze keer geen Besseling-bussen om ons te vervoeren naar een taptoe, maar bussen uit Ede waarin de Showband Irene en Jeugdshowband Irene aankomen. Zij zijn, net al ik, vroeg aanwezig. Direct daarna komen ook de eerste Bernhard-leden binnen. Wij gaan even een korte showrepetitie houden omdat de regen van vorige week ons schema had beïnvloed: het showoptreden met voorafgaande repetitie van 14 september waren helaas afgelast.

Met een vrijwel voltallig korps gaat Jeroen Meijers aan de gang en hij moet zelf de rol van tamboermaître even op zich nemen omdat Caroline Maan wat verlaat aanwezig kan zijn. De repetitie verloopt goed en de verwachtingen zijn dan ook hoog gespannen als we weer in het gebouw komen om ons om te kleden. Inmiddels is ook Juliana aanwezig en komen de muzikanten van “Met Eensgezindheid Tot Representatieve Ontspanning” ofwel M.E.T.R.O. uit Scheveningen aan. Het is dus weer gezellig druk in het gebouw maar ook daarbuiten waar de beide showbands uit Ede aan het inspelen zijn.

Om 19.10 uur klinkt het eerste commando op de Grote Koppel en vertrekt Juliana onder leiding van Jeroen van de Geer naar de Hof. Hierna vertrekken met zo’n 5 minuten tussenpauze de Jeugdshowband Irene, Bernhard, Showband Irene en M.E.T.R.O. Als de laatste muzikanten zijn vertrokken sluit ik het gebouw af en ga naar de Hof. Hier is het voorprogramma al in volle gang; KapeLLoos warmt het aanwezige publiek lekker op en de genodigden hebben hun plaats al ingenomen. Om precies 20.00 uur marcheert M.E.T.R.O. op en opent het programma met een prima show. Helaas kan ik er niet veel van zien (sta achter het publiek bij de korpsen) maar de muziek klinkt lekker op het plein. Een verdiend applaus klinkt dan ook na afloop. Nu is het beurt aan Jeugdshowband Irene die op haar eigen wijze bezit neemt van de Hof. Een prima band met een geheel eigen show en bijbehorende muziek waarmee deze jeugd al laat zien dat de jeugd zeker een plaats op een taptoe als deze verdient. Nadat de jeugd uit Ede het plein heeft verlaten is het de beurt aan Juliana. Zij hebben wat moeite met het uitgezette veld dat breder is dan diep waardoor niet alles helemaal goed uitkomt. De muziek klinkt echter prachtig en Juliana ontvangt dan ook terecht een dankbaar applaus van het publiek.

Na Juliana is het de beurt aan Bernhard. De entree van de disco wordt weer snel opgebouwd en als Caroline Maan het korps heeft gepresenteerd kan het feest van start. De show loopt prima, de dansjes en de figuren komen prima tot zijn recht en ook de muziek staat als een huis. Wat een prima prestatie wordt er geleverd door onze jeugd. Klasse!!! Tijdens het dik verdiende applaus marcheert het korps af en wordt de disco-entree weer snel en vakkundig afgebroken om plaats te maken voor Showband Irene die muziek uit de Jukebox brengt. Een echte jukebox wordt de Hof opgereden en de show gaat van start. Net als de jeugd zijn de senioren uit Ede vernieuwend op het gebied van show en bijbehorende muziek. Helaas kan ik ook deze show niet (goed) zien maar wat ik zie is spectaculair.

Nadat Irene het terrein heeft verlaten marcheert Juliana weer op. Tijdens het mooie nummer ‘Band of Brothers’ wordt gecollecteerd om toch iets aan inkomsten te krijgen uit deze gratis toegankelijke taptoe. Hierna start M.E.T.R.O. een vlotte mars waarop alle overige deelnemer de Hof opkomen en is het tijd voor de finale. Tijdens de finale ga ik weer naar het gebouw om dit te openen zodat het eerste korps dat afmarcheert weer naar binnen kan. Als eerste komt Juliana bij het gebouw direct gevolgd door M.E.T.R.O. De beide korpsen uit Ede komen samen aangemarcheerd en nemen de hele breedte van de Grote Koppel in bezit. Hiermee komt een wens van Kim Zetzema,de tamboermaître van de jeugdshowband, in vervulling: nog een keer samen met de senioren een streetparade te kunnen lopen.

Bernhard verlaat als laatste de Hof en de overgangers nemen hier op een eigen wijze afscheid van het korps; niet helemaal terecht natuurlijk want we hebben nog de Bernhard-Muziekavond en de Veluwe Taptoe op 25 oktober op de agenda staan. Nadat Bernhard als laatste bij het gebouw is aangekomen kunnen we stellen dat Taptoe Amersfoort een fantastische avond is geweest met alle ingrediënten die voor een geslaagde taptoe nodig zijn: topkorpsen, een mooie locatie, veel toeschouwers, gezelligheid en prima weer. Op naar de 17e editie in 2014 van deze gezelligste taptoe van Midden Nederland.

Lex Boon