Taptoe Amersfoort (J)

Na de derde dinsdag van september, Prinsjesdag, komt altijd de derde zaterdag van september, Taptoe Amersfoort! Ook dit jaar treffen we het weer met het weer. Heerlijk om een show te lopen en nog niet te koud voor het publiek. Voldoende ingrediënten dus om een mooie show neer te gaan zetten.

Als ik met een groepje, na een lekker taptoe-menu bij de Griek, weer bij het clubgebouw aankom is onze jeugdshowband Bernhard nog even de show aan het repeteren. Even later zijn onze collega’s uit Ede (Irene en hun jeugdshowband) ook aan het inspelen rond de Grote Koppel zodat het de buurt niet kan ontgaan dat er vanavond weer een muziekfeest in de stad is. Als laatste komt de bus uit Scheveningen aanrijden, met onze collega’s van M.E.T.R.O.

Na het omkleden vertrekt Juliana als eerste naar De Hof. Enkele leden doen namelijk mee in het voorprogramma, met KapeLLoos. Het is een lekker stukje marcheren over smalle straatjes dus oppassen voor stoepjes en palen. Er zijn maar een paar afwezigen dus we hebben een mooi groot korps voor deze avond. Op de Hof is er nu een tijd vrij, om de consumptiebon al te gebruiken of even naar KapeLLoos te kijken en luisteren.

Om acht uur precies marcheert M.E.T.R.O. het veld op om de taptoe te beginnen. De show De Zee is bekend maar de muziek blijft mooi en verveelt nooit. Als tweede korps speelt de jeugd van Irene. Een mooie jeugdshowband, met verrassende danspasjes op de slagwerksolo. Vanaf een afstandje gezien een prima optreden!
Met Juliana spelen we hierna de nieuwe show The New World. Al snel blijkt dat het veld toch wel heel erg ondiep is, en ook nog te smal. Op sommige momenten in de show hoor ik eigenlijk buiten de hekken tussen het publiek te staan… Het improviseren gaat niet altijd even goed maar de muziek blijft prima klinken. We krijgen dan ook een mooi applaus van ons eigen publiek.

Bernhard is vanavond ook op volle sterkte, de muziek klinkt prima vanaf een afstandje. De show zelf heb ik niet bekeken omdat na mijn eigen showoptreden er eerst even wat gedronken moest worden. Ook Bernhard krijgt een verdiend applaus van het publiek. Als laatste speelt Irene uit Ede hun show. Best mooie muziek waar het slagwerk nu eens niet overheerst (dat heb ik weleens anders gehoord). En een mooie show in de prachtige uniformen met blinkende helmen.

Taptoe Amersfoort is gratis toegankelijk maar om toch wat geld binnen te halen wordt een collecte gehouden. Tijdens deze collecte spelen we met Juliana stilstaand het mooie Band of Brothers. Daarna komen op muziek van M.E.T.R.O. ook de andere korpsen weer het plein op voor de finale. Gezamenlijk spelen we Blijf Bij Mij Heer (natuurlijk met Juliana-fanfare) gevolgd door het taptoesignaal vanaf de Joriskerk, deze keer door de Kleine Koper Blazer (KKB) Pim Kruithof die inmiddels alweer een aantal jaar bij ons concertorkest Willem III speelt. In het begin wat weifelachtig, maar hij is het nog niet verleerd.
Na het Wilhelmus en het uitdelen van presentjes aan de maîtres zit Taptoe Amersfoort 2013 er alweer op. Juliana verlaat als eerste het plein en we marcheren direct door naar het clubgebouw. Ik ben al omgekleed als Bernhard als laatste terugkomt bij het clubgebouw. Het is nog even erg druk, maar als de gastkorpsen de bussen naar huis opgezocht hebben blijven alleen wat leden van Juliana, Bernhard en Willem III (ons concertorkest levert veel vrijwilligers voor de taptoe) achter. Niet dat het minder gezellig is trouwens! Om half twee heb ik het wel gezien en ga ik richting huis. Overigens lang niet als laatste.

Volgende week Katwijk, een streetparade en een taptoe met DVS, Adest Musica, Floraband, K&G én Juliana. Mooier kunnen we het niet maken…

Marco