Muziek Gala in Uddel

In 2013 bestaat zowel de Apeldoornse Muziek Federatie (AMF) als de Muziekvereniging Juliana uit Uddel 80 jaar. Om dit te vieren werd een lange muziekdag in Uddel georganiseerd, met overdag een festival en ’s avonds een gala avond met optredens van veel verenigingen die lid zijn van AMF. Ook werd 1 showkorps uitgenodigd voor deze dag: naamgenoot Juliana uit Amersfoort.

Na het optreden in Barneveld gisteravond begint de zaterdag voor Juliana om 3 uur ’s middags alweer. Even is er wat verwarring over de vertrektijd maar gelukkig is de naar de muzikanten gecommuniceerde tijd iets vroeger dan de tijd dat de bus besteld is. Maar de bus is aan de vroege kant en zo vertrekken we rond kwart over drie voor het korte ritje naar Uddel. Nu weer met onze “eigen” ruime comfortabele dubbeldekker van Besseling.

In Uddel (op de Veluwe, nabij Apeldoorn) aangekomen kunnen we ons omkleden in de kleedkamers van een kleine gymzaal. Als eerste staat een korte streetparade door het dorp op het programma, waarbij opvallend veel publiek staat te kijken. Het is dan ook heerlijk najaarsweer en blijkbaar komt het niet zoveel voor dat er een showband door de straten loopt. Het geheel is overigens prima georganiseerd, met politiewagen voorop en extra verkeersbegeleiders achteraan.

Ruim een half uur later zit het er alweer op en kunnen we indien nodig nog even een droog t-shirt aantrekken. Ook onze nieuwe leden (die bijna allemaal gisteravond nog met onze jeugdshowband Bernhard opgetreden hebben) trekken hun uniform aan, vandaag mogen ze direct al met Juliana in de finale meedoen. Naar het dorpshuis en hierbij liggende sporthal waar de gala avond wordt gehouden is het dan nog maar een klein stukje lopen.

We zijn ruim op tijd voor de finalerepetitie zodat we direct met de uitgedeelde consumptiemunten het vocht wat aan kunnen vullen. Rond kwart voor zes zoeken we ons plekje in de sporthal op om de twee finalestukken even door te spelen. Dirigente hiervan is geen onbekende: voormalig Bernhard-dirigent Sandra van Luijtelaar. Na wat onduidelijkheden over herhalingen in Highland Cathedral en tempo’s in Finale ’88-’96 is Sandra tevreden en kunnen we met de City of Apeldoorn Pipes&Drums nog even Band of Brothers repeteren. Daarna kan de zaal klaargemaakt worden voor de optredens van de avond.

Het avondprogramma begint rond zeven uur (al) met een openingsfanfare voor Juliana. Achterin de zaal (De Schuyltamboers staan voor ons al klaar voor hun optreden) spelen we de opening van de oude show “Medieval Suite” waarna de voorzitter van AMF de avond officieel opent.
Terwijl diverse korpsen (veelal zittend) en majorettes optreden, zoek ik met een aantal Julianaleden de lokale snackbar op. Die weten zich even geen raad als er 25 hongerige muzikanten binnenstormen, maar een half uur later heeft iedereen zijn bestelde eten. Het smaakt prima en hier waren we wel aan toe. Nog even een koffie als afsluiter en dan gaan we rustig aan terug naar de hal om te kijken hoe ver het met het programma is.

Terug in de hal is een gecombineerd korps (VIOS-Eendracht-Prins Bernhard) bezig met een klein concert en dat klinkt prima. Bij “Zorro” en “Hollandse Hits” had ik zo aan kunnen schuiven, leuke muziek die ik zelf ook al eens gespeeld heb. Na het concert wordt de zaal weer leeggemaakt terwijl de blaaskapel van DAP Apeldoorn (Splash) het publiek vermaakt. Op een stukje show van de majorettes van Papillon stellen we ons met Juliana buiten op om daarna 2+3 breed in de gang klaar te gaan staan voor onze show.

De hal is eigenlijk veel te smal voor onze show, maar met wat improviseren lukt het net. De show gaat verder prima, het publiek weet het zeker te waarderen. Met onze afmars gaan we niet de hal uit, maar stellen we ons in het midden op. Daar spelen we Band of Brothers samen met de City of Apeldoorn Pipes&Drums, die aan het begin van het stuk de hal in komen en zich vóór Juliana opstellen. Vanuit het korps klonk het erg goed, zelfs met net een intensieve show achter de rug. Op We’re No’ Awa’ maken we weer plaats in de hal voor andere verenigingen.

Nu is het nog “maar” een uurtje tot de finale, terwijl in de tussentijd onder andere showband DAP en de jubilerende vereniging Juliana nog optreden. Uiteindelijk begint dan toch de finale en komen alle verenigingen op muziek van Juliana Uddel de hal in. De finale verloopt zoals gerepeteerd en het publiek geeft de korpsen een groot applaus. Na een woordje van de beide voorzitters en het bedanken van de sponsors volgt nog het Wilhelmus, en dan gaan alle korpsen weer op muziek van Juliana Uddel de hal uit.

Met Juliana (Amersfoort) lopen we bijna direct door naar de omkleedruimte en zo komt er voor ons een eind aan deze toch wel lange dag. Chauffeur Dirk heeft inmiddels Uddel ook gevonden – vanmiddag reed Bob nog – en iets na 12 uur zijn we weer terug bij het clubgebouw in Amersfoort. Het was voor de muzikanten misschien niet het leukste optreden, vooral lang wachten, maar het werd zeker door de mensen uit Uddel en Apeldoorn gewaardeerd.

Volgende week weer heel iets anders, de Taptoe voor KIKA in Den Bosch. Hopelijk met heel veel publiek zodat we veel geld op kunnen halen voor het fonds tegen kinderkanker. Het programma ziet er mooi uit, met onder andere de Floraband, Adest Musica, Jubal Dordrecht en natuurlijk Juliana Amersfoort. Tot volgende week in Den Bosch?

Marco