Veluwe Taptoe

In het voorjaar kon Taptoe Amerongen helaas niet doorgaan. Als vervanger organiseerde Corona Music op vrijdagavond 25 september een indoortaptoe in de Veluwehal in Barneveld. En niet zonder succes: Alle kaarten verkocht en als noodoplossing nog wat staanplaatsen gecreëerd. Altijd leuk om op zo’n “volle” taptoe te spelen.

Vrijdagavond 18.00 uur is het vertrek vanaf het clubgebouw. Geen makkelijke tijd en daarom missen we een paar leden en gaan er behoorlijk wat met eigen vervoer (Barneveld is niet ver vanaf Amersfoort). 1 grote dubbeldekker is daarom genoeg voor Juliana en Bernhard samen. De chauffeur heeft de verwarming al op winterstand staan en in Barneveld komen we zo’n beetje de bus uitdrijven. Dan maar snel gaan omkleden nu het nog rustig is in de kleedkamer.

Eef moet op zijn verjaardag nog even de yardbordjes in de zaal uitzetten maar samen hebben we dat snel voor elkaar. Daarna kunnen we buiten nog even Highland Cathedral repeteren voor de finale, voordat de taptoe gaat beginnen.

Om half acht opent de Scheepjeswol Harmonie uit Veenendaal de taptoe met een openingsfanfare. Mooi stuk muziek. Direct daarna is al het eerste optreden van Juliana. Dit is een iets aangepaste versie van “The Brave”, met pipers van de Pegasus Pipes&Drums uit Barneveld. Voor de muzikanten showtechnisch niet echt een grote uitdaging maar het publiek weet het zeker te waarderen. Amazing Grace en Band of Brothers worden gevolgd door een luid applaus!

Direct na ons speelt onze jeugdshowband Bernhard, voor de laatste keer de show Saturday Night. En toch weer niet echt voor de laatste keer, want volgend jaar zal een deel van deze show als massed bands show van Juliana en Bernhard op taptoes in het hele land te zien zijn. Voor de laatste keer lopen ook de overgangers mee, die vanaf 1 oktober eigenlijk al lid van Juliana zijn. Zo neemt ook tamboer-maître Caroline Maan na 3 jaar afscheid, van voorop bij Bernhard verhuist ze naar de laatste rij van Juliana (op piccolo).
Na Bernhard brengt Scheepjeswol een show met bekende muziek “Zelfs haar naam is mooi”, gevolgd door Showband IJmuiden. Buiten komt hun muziek vast veel beter over, 4 bass drums binnen dit kleine clubje zijn in de zaal wel erg overheersend. Tijdens deze show is het voor Juliana tijd om weer op te gaan stellen voor de tweede show van de avond, The New World.

Het is warm in de hal. Dat had ik al gemerkt na onze eerste show, maar na de opmars voel ik al een straaltje onder de pet uit langs mijn gezicht lopen. Niets van aantrekken, er moet muziek gemaakt worden! En dat gaat heel aardig. Dynamisch kunnen we nog wel meer uit de muziek halen. Maar de show ziet er volgens mij gewoon goed uit. Best rechte rijtjes, de figuren kloppen. Voordat ik het door heb zijn we alweer bij het eindfiguur en de afmars aangekomen. Lekker applaus ook nu weer, daar doe je het voor.

Na ons brengt Irene nog hun show “The Jukebox” waarna het tijd is voor de finale. Eerst nog een voorfinale: samen met Bernhard spelen we (ook voor de laatste keer) R.A.F. March Past, de defileermars van de Engelse Luchtmacht. Hierna komen op muziek van Juliana de andere korpsen ook het veld op voor de “echte” finale. Deze is lang, met Nessun Dorma (bekend van Luciano Pavarotti) door Scheepjeswol en Juliana, Highland Cathedral samen met de Pegasus pipers, Blijf Bij Mij Heer, het Taptoesignaal en natuurlijk tot slot het Wilhelmus.

Op eigen muziek gaan de korpsen stuk voor stuk het veld af, Juliana als laatste. Nog even knallen met To Fight and Win, en de Veluwe Taptoe zit erop. Snel het inmiddels kletsnatte t-shirt uit en na het omkleden naar de koelte buiten toe. Al snel vertrekt de bus weer richting Amersfoort waar we nu eens de aanhanger niet uit hoeven te pakken. Morgenmiddag gaan we immers weer op stap, naar Uddel. Voor Bernhard zit het seizoen 2013 erop, Juliana heeft nog 4 taptoes/showoptredens te gaan!

Marco