Luchtmachtmannenkoor

Jaarconcert Luchtmacht Mannenkoor met medewerking van Willem III

Donderdagavond 7 november was weer het jaarconcert van het Luchtmacht Mannenkoor in de Brugkerk in Amersfoort met medewerking van het concertorkest Willem III.
Om 17.45 uur kwam ik aan bij de Brugkerk en op dat moment was het Mannenkoor nog aan het oefenen. Na hun repetitie gingen diverse leden van Willem III de stoelen klaarzetten om op klokslag 1830 uur speelklaar te zijn. Na het doornemen van de gezamenlijke stukken ging het Mannenkoor even relaxen en wij speelden nog even een paar stukjes om te checken of we elkaar konden horen en hoe het klonk voor het publiek in de kerk. Hierna trokken wij ons terug in de omkleedruimte waar koffie thee en frisdrank klaar stond. Koster hartelijk dank voor de prima verzorging. Hierna even gluren naar het binnenkomende publiek. Nu de zaal stroomde vol met vele enthousiaste mensen.

Om 1950 uur zaten we klaar in de zaal om nog even de instrumenten warm te blazen en af te stemmen. Om acht uur opende het Luchtmacht Mannenkoor met hun korpslied “het Soesterberglied” de avond. Na het welkomstwoord van de Luchtmacht opende wij de avond met de hymne Elegy als eerbetoon aan de gevallen luchtmacht militairen in Nederland.
Gast spreker voor deze avond was onze ‘Gertjan Polman die op een prettige professionele wijze iedere keer de komende muziekstukken aankondigde. Gespekt met relevante informatie over ontstaan en inhoud werden we zo op een aangename manier geïnformeerd. Onder het kopje Gebed en dans in Russische traditie vervolgde het mannenkoor met 3 liederen, Tjebe Pojem, Otche Nash en het Soldatenlied hun optreden. Opvallend detail is dat zij al hun stukken zingen a capella en dat is toch moeilijk maar zij deden het goed. Ons blokje bestond daarna uit ons “korpslied” voor dit jaar Serenata en het prachtige Robin Hood wat ook zeer gewaardeerd werd door het aanwezige publiek.
Dat het Luchtmacht Mannenkoor diverse stijlen kan zingen demonstreerde zij met hun Gospelbijdrage in The Gospel Train( geweldig die trein geluiden, leuk en knap gedaan) en Sailing.

Ons klapstuk van de avond bestond uit het prachtige Ierse Lord Tullamore muziekstuk. Een heftige drumsolo als start van een zeer uitdagend stuk muziek met verschillende facetten. Soms solistische stukken o.a. voor de saxofoons, een zeer hoog tempo en toch gedragen gedeelte in de muziek. Bij dit gedeelte dreigde de begeleiding en de saxofoons elkaar kwijt te raken maar hierna ging het hele verdere stuk naar ons gevoel en de reactie van het publiek naderhand zeer goed. Voor de pauze eindigden we gezamenlijk met het stuk slavenkoor uit Nabucco onder leiding van dirigent van het Luchtmacht Mannenkoor Rinus Oude Kempers. Dit klonk geweldig.

Na de pauze opende we gezamenlijk met Happy Days are here again waarbij het mannenkoor van achter uit de zaal naar hun plek marcheerden gevolgd door Sinatra in Concert waarmee het lichte muziekgedeelte van de avond werd geïntroduceerd. Het koor vertolkten onder het kopje Freedom For ALL de stukken Daisy Bell en This land is your land en als laatste You never walk alone. Wij sloten onze individuele bijdrage af met 2 nieuwe stukken in ons repertoire namelijk Tribute to Whithney Houston en Promenade Polka. Het koor besloot hun individuele bijdrage onder de noemer Geschiedenis en traditie met Aus der traube in die tonne, 24 rozen (liedjes van Toon Hermans) en when i’m sixty-four. Gezamenlijk besloten we de avond met de Finale waarna we onder een daverend applaus afscheid namen van het publiek en er een einde was gekomen aan een zeer gevarieerde avond. Luchtmacht Mannenkoor hartelijk dat wij mee mochten doen voor de tweede keer en wat ons betreft niet voor de laatste keer. Wie wel voor de laatste keer meespeelde was Chris Lambers. Zoals Dick ook zei na afloop van het concert we zullen hem enorm gaan missen, zo vertrouwd, bescheiden achter in het orkest een groot verenigingsman gaat met pensioen. Dank voor alles (onderhoud gebouw, klusjesman, bevoorraden van de bar, onderhoud muziekinstrumenten etc. etc., stoelen klaarzetten elke repetitie weer, ongetwijfeld vergeet ik dingen sorry) maar bovenal een fijne muzikant en mens. Een officieel afscheid zal nog volgen maar Chris namens Willem III geniet en bedankt voor je jarenlange inzet voor onze vereniging.

Johan v/d Bunt