Verslag Wintergala Concert

Twee weken na de laatste taptoe voor Juliana, staat het Wintergala Concert alweer op het programma. Een groot concert in de Stadshal van De Flint waaraan alle orkesten van de vereniging deelnemen: Bernhard, Willem III en Juliana.

In de middag wordt er al druk gerepeteerd. Vanaf half twee wordt de bus en aanhanger uitgeladen en het podium opgebouwd, waarna Bernhard om half drie als eerste gaat spelen. Voor veel kinderen is dit de eerste keer op zo’n groot podium (het laatste verenigingsconcert in De Flint was bijna 3 jaar geleden) en dat is even wennen. Maar het klinkt goed, de dirigent en instructeur zijn tevreden, en de kinderen kunnen plaats maken voor de muzikanten van Willem III.
Deze muzikanten hoef je natuurlijk weinig te vertellen over het optreden op een podium. De repetitie loopt dan ook als een trein en het klinkt prachtig. Hierna moeten er snel nog even 20 stoelen bijgezet worden, want Juliana moet het podium op. Om de rest niet te lang te laten wachten repeteren we eerst de finale, waarbij de muzikanten van Willem III zich achter Juliana opstellen en Bernhard de zaal in komt marcheren. Heerlijk, zo’n grote vereniging. Al snel heeft ook het slagwerk nog apart gerepeteerd en tot slot Juliana. Nog voor half vijf kan iedereen rustig naar huis of de stad in om wat te gaan eten.

De Griek is even flink in de war als mannen van Willem III een “taptoemenu” willen bestellen maar het komt toch allemaal goed. De groep van Willem III en een klein clubje van Juliana heeft in ieder geval heerlijk gegeten als voorbereiding op het concert.

Vanaf zeven uur begint het druk te worden in De Flint. In de “kleedkamer” achter de tribune kleden de leden van Willem III en Juliana zich op, terwijl in de foyer kaartjes, parkeerkaarten en programmaboekjes verkocht worden. En natuurlijk koffie en thee. Als de zaal eenmaal open is stroomt de tribune al snel behoorlijk vol en uiteindelijk is de hele zaal goed gevuld.

Acht uur stipt begint Willem III met het mooie koraal Crimond, staande voor het podium. Na een welkomstwoord van de voorzitter neemt Bernhard op het podium het stokje over. Als eerste wordt een stuk gespeeld waarbij de jongste leden vooraan het podium staan, en Bernhard de begeleiding levert. Verder bestaat het programma van Bernhard voor een groot deel uit de nieuwe show “This is Love” die in 2014 op de taptoevelden in het land te zien en te horen zal zijn.

Tijdens de podiumwissel, waarbij Willem III plaats neemt op het podium, spelen de slagwerkers van Juliana en Bernhard gezamenlijk nog en mooi stuk. Willem III opent met mooie muziek van Whitney Houston, gevolgd door het prachtige concertwerk “Lord Tullamore”. Ook Billy Joel komt voorbij en een snelle uitvoering van de “Promenaden-Polka” van de bekende Tsjechische componist Zeman. Afgesloten wordt in kerststijl met “An Irving Berlin Christmas”.
Volgend jaar bestaat Willem III 5 jaar en het is te merken dat de muzikanten (die soms jarenlang niet gespeeld hadden) steeds meer ervaring krijgen. Ook groeit Willem III nog steeds in ledenaantal, zodat er nu een prachtig concertorkest zit waar de vereniging trots op kan zijn.

Na de pauze is het de beurt aan Juliana. De opening is het mooie “Nimrod” gevolgd door de mars-klassieker “Voice of the Guns”. Ook Juliana speelt muziek uit de taptoeshow, en wel van “The New World” waarmee op het Wereldmuziekconcours in Kerkrade afgelopen zomer een gouden medaille gewonnen werd. Daarna is het tijd voor Kerst, met het gevoelige “Ich Steh an Deiner Krippen Her” in een mooie bewerking van J. de Haan, het bekende “Stop the Cavalry” en tot slot de “Christmas Eve-March” waarin in marstempo diverse kerstliederen voorbij kopen.

Terwijl alle muzikanten zich opmaken voor het laatste stuk van het concert, wordt voormalig penningmeester Bert Lambers tot erelid benoemd. Vele jaren was hij bestuurslid waarin hij naast het penningmeesterschap ook nog diverse andere taken vervulde.

In de “finale” (het lijkt bijna wel een taptoe) spelen eerst Juliana en Willem III gezamenlijk “Band of Brothers”. Hoe toepasselijk, de verenging is 1 grote vriendenclub. Op het snelle tweede gedeelte komt Bernhard de zaal in marcheren, zodat er nu zo’n 150 muzikanten voor het publiek staan of zitten. Samen spelen deze muzikanten de “R.A.F. March Past”, de bekende Engelse defileermars van de Royal Air Force. De avond wordt waardig afgesloten met het koraal “Blijf Bij Mij Heer”, natuurlijk met de bekende – van taptoes – Julianafanfare.

Nadat voorzitter Gabriël Witteveen alle dirigenten en instructeurs bedankt heeft, en ook de projectgroep die dit concert prima georganiseerd heeft, sluit Juliana af met de bekende mars “Under the Double Eagle” waarop Bernhard de zaal uit marcheert en Willem III het podium verlaat. Het muzikale jaar 2013 zit er nu echt op!

Na afloop is het in het clubgebouw nog lang gezellig, al hadden veel muzikanten besloten toch maar direct naar huis te gaan. Zelf trok ik rond 2 uur voor het laatst dit jaar de deur van het clubgebouw achter mij dicht. Lekker even vakantie, naar de sneeuw toe en alleen misschien nog op een alpenhoorn blazen… Overigens repeteert Juliana gewoon door en zal het korps ook op de Nieuwjaarsreceptie van 2 januari enkele nummers spelen.

Marco

Prettige Kerstdagen!

Het Wintergala Concert werd mede mogelijk gemaakt door:

Hoofdsponsor:

Overige sponsoren

Invalid Displayed Gallery

CSRS TRIANING – BHV AMERSFOORT
ECHTE BAKKER VONK
DIBIS DIGITAL B.V.
HIL-TON HERENMODE
PRAKTIJK PEDION
ABN AMRO
OUDE AMBACHTEN ATELIER KAARSENMAKERIJ
MOSSINK ELEKTROTECHNIEK
J.BOONZAAIJER AANNEMINGSBEDRIJF B.V.
STUDIO CENS
EETCAFÉ BIJ MARIO
PRANAMARINA
JW KRAMER CONSULTANCY
MGMUSIC
WOONING AIRCONDITIONING
IMAGE 33 VISUELE COMMUNICATIE
PCP – PETRA’S COSMETICA & PARFUMS
LOKOZINK KAMPEN
POWARE
RESPECT=OKÉ
MEIJERINK UITVAARTZORG
MEUBELGALERIE DE HAVENPOORT
KINDEROPVANG DRIBBEL
VBC ADVIES
BVA AUCTIONS
RIDDER LASTECHNIEK
KEIJ INTERIM MANAGEMENT
DE KAASSPECIALIST SCHOTHORST
VILLA HOOGE HEIDE
KORPS NATIONALE RESERVE 10 NATRES-E-CIE
VAN DEN BROEK HYPOTHEKEN EN ASSURANTIËN
SAGESSE COACHING & BEGELEIDING
LUCKY’S GROENTENHAL
MOOD-ART
FOTO HANS VAN SLOTEN
SCHILDERSBEDRIJF CAS
EEMHOF WATERSPORT & BEACHCLUB
ADMINISTRATIEKANTOOR BEGA
JURISTENKANTOOR BADOUX
MOTIX
CAFETARIA DESMOND
TELEFOSSE
DE COMFORTINSTALLATEURS
PURE BALANCE
BINDERIJ MAKK & ZN.
PEDICURE PRAKTIJK INGRID
SLAGERIJ VEDDER
CHOCOLATE COMPAGNY SPAKENBURG
EVADVIES B.V.
SWEET CAKERY
VELDHUIZEN BEENS VANDE CASTEL NOTARISSEN N.V.
KRUITHOF MAKELAARDIJ
BLOEMSIERKUNST EDELWEIS
SFORZANDO
FLOWT
KAMPS ACCOUNTANTS
AETIN VASTGOEDBEHEER
NIELS TIMMERMAN GRAFISCHE VORMGEVING
BEN PON
DRUKPRAKTIJK “DRUM SKILLS”
NATUURWINKEL
PARTY FACTORY
NELLEKE ELZINGA
HYTY PERSONEELSDIENSTEN B.V.
AUTORIJSCHOOL SCHOTHORST
KEIVENTS
VAN DER HAAR GEVELWERKEN VBC ADVIES
MODEBOEFJES
BROODJES EXPRESS
VRIESEMA FINANCIËLE DIENSTVERLENING
SCHILDERSBEDRIJF RUYSDAEL B.V.
BOUWBEDRIJF H2
MAAIKE C. DE JONG