Verslag Play-In Concert

Nationaal Play-in gehouden in Doorn met medewerking van concertorkest Willem III

Afgelopen zondag 9 maart werd in Doorn de Nationale Play-in gehouden. U vraagt zich misschien af, wat is dat?, nu zie hieronder de uitnodigende tekst van de flyer:

Vorm samen met andere blaasmuzikanten uit het hele land een groot orkest. Repeteer in één dag tijd een gevarieerd repertoire van o.a. Peter Kleine Schaars in en voer dit ’s avonds uit voor publiek. En dat onder leiding van de bekende componist/dirigent zelf! Dat is uniek, leuk en leerzaam.
Bron: flyer Play-in.

Met dit doel voor ogen studeerden ruim honderd muzikanten onder leiding van dirigent Peter Kleine Schaars de hele dag vijf grote werken in.

Bij de uitvoering ’s avonds werden wij uitgenodigd als tweede orkest. Ons eerste optreden in ons vijf jarig jubileumjaar. Bij aankomst in sporthal Steinheim bleek dat wij twee ruim bemeten omkleed ruimtes hadden gekregen. Prima geregeld. In de sporthal zelf stonden ruim honderd stoelen klaar en ondanks dat wij in vijf jaar gegroeid zijn van dertig leden naar vijfenveertig leden moesten we toch eerst wat stoelen verwijderen en de opstelling van Willem III opbouwen. Om 1845 uur begon de zaal al lekker vol te lopen en inmiddels namen alle Willem III leden plaats om nog even af te stemmen en te wennen aan de grote holle ruimte. Devies niet te sterk spelen daar het anders enorm hard over komt.
Om 1900 uur precies openden wij ons concert met Hello, ons eerste werk waarmee wij vijf jaar geleden onze fantastisch initiatief en droom werkelijkheid hadden doen laten worden, onder leiding van onze dirigent Dick Roelofsen. Na een welkomst woord verzorgd door onze vaste presentator Gertjan Polman vervolgden wij ons concert met Serenata, The best of Billy Joel, Lord Tullamore en we sloten ruim drie kwartier later af met de Promenaden Polka. Op enkele puntjes “dat kunnen we beter” na konden we terug zien op een mooi optreden met een fijn publiek als toehoorder.

Na ons optreden was het pauze en vliegensvlug ruimden wij onze spullen op en nam het gelegenheid orkest onze plaatsen in. Wow wat een plaatje ruim honderd enthousiaste spelers waaronder ook enkele bekende Julianaleden. Keurig in zwart wit tenue gekleed opende zij met David of the white Rock hun concert. Onvoorstelbaar dat met honderd mensen die een dag bij elkaar zitten zo een concert gegeven kan worden, Peter Kleine Schaars geweldig wat u gepresteerd heeft en muzikanten van het Nationale Play-in orkest: Toppie!
Met het klassiek getinte en door Peter Klein Schaars zelf geschreven stuk Lebuinus ex Daventria vervolgden zij hun concert. Dit stuk was met alle tempowisselingen bepaald geen makkelijk muziekstuk. Mijn favoriete stuk was de vertolking van Queen Greatest Hits met honderd blazers klonk dit Geweldig! Mijn wens voor de komende jaren om dit te mogen spelen in een mooi arrangement van onze dirigent. Met The Ultimate 80’s Party Hits kwam helaas een einde aan een fantastische avond.

Wij vonden het een eer om hier te mogen musiceren.

Johan vd Bunt
Muzikant Willem III