Taptoe Kampen

Het is even wennen, Koningsdag. Maar net als Koninginnedag altijd was, is dit het begin van het taptoeseizoen. Met Juliana Amersfoort kunnen we tot eind september flink aan de bak. En het begint al direct met een hele mooie: Taptoe Kampen. Gegarandeerd rijen dik publiek bij de streetparade en veel kijkers bij de taptoe. Groot belang dus om direct goed voor de dag te komen.

We moesten al vroeg in Kampen zijn dus vertrok de bus al om 16.00 uur. Na ruim een uur rijden waren we al bij het clubgebouw van KTK in Kampen, ruim op tijd om rustig nog wat te eten, drinken en om te kleden. En bij KTK was dit prima verzorgd. Excelsior Renkum – een korps dat ik volgens mij nog niet eerder ben tegengekomen op de taptoevelden – was al gearriveerd en even later arriveerde ook het andere gastkorps, de Rijnmondband uit Schiedam. Meteen dus even de mogelijkheid om het nieuwe uniform van de Rijnmondband te bewonderen. Een opvallende verschijning met grijze broek en veel gele accenten in het jasje. De kleur is even wennen, de uitstraling is erg mooi!

Rond half zeven vertrokken de bussen met muzikanten naar het begin van de streetparade. Naast de deelnemers aan de taptoe zouden hier ook enkele lokale verenigingen aan deelnemen. En niet de minste, stuk voor stuk goede orkesten als Oranje IJsselmuiden, ADMG en het Kamper Jachthoorn Korps.
De streetparade begint om zeven uur en elke 2 minuten marcheert een korps door het historische centrum van Kampen. Als 4e orkest zijn we met Juliana aan de beurt. Het is erg druk in de binnenstad waarbij vooral het grote aantal kinderen opvalt dat voor het korps nog even heen-en-weer loopt. Het blazen is nog even wennen met enkele nieuwe marsen in het repertoire. Aan het eind van de streetparade maken we nog even een ronde over het taptoeplein en dan zit het eerste gedeelte erop.

Als alle korpsen uit de streetparade over het plein gelopen zijn, kan de taptoe beginnen. Deze vindt plaats op een plein midden in het historische centrum. Het is lang en smal, maar de shows worden gelukkig naar de lange kant gespeeld. Dan is het alleen nog een beetje ondiep maar wel te doen voor de shows.
Na een opening van KTK speelt hun jeugd de eerste show. Een groot, volwassen korps dat een prima show laat zien en horen. Hierna mogen we met Juliana voor onze eerste show, “The New World”, het plein op. Het is inderdaad ondiep maar vooral de muziek klinkt hier heerlijk. Zelf heb ik een lekkere show gelopen en aan het applaus te horen was het publiek ook tevreden.

Voor mij was Excelsior Renkum de grote verrassing van de taptoe. Ze hebben een gloednieuwe show maar dat zou je niet zeggen! Mooie figuren en goede muziek waarbij het slagwerk wel wat overheersend is. Let op: dit korps gaan we veel vaker zien op de taptoevelden.
Na Excelsior speelt de Rijnmondband. Nieuwe uniformen, oude show. Heel mooie muziek en interessante choreografie (al ben ik er zelf niet zo’n fan van). Wel heel knap gedaan.

En dan de tweede show van Juliana, “The Brave”. Het nieuwe stuk in deze show gaat helaas nog niet heel overtuigend, maar dat komt nog wel. Het muziekstuk Band of Brothers klinkt erg mooi, tot aan het snelle gedeelte. De pipers die vandaag met ons meespelen hebben hun dag niet en het is helaas niet echt zuiver. Jammer want de doedelzakken zouden juist toegevoegde waarde moeten hebben bij deze show, maar daar gaan we aan werken.
Aan het eind van de show is er nog even een onderbreking. Onze Wytske wordt naar voren geroepen en al snel heeft ze het door als haar vriend het plein op komt: Voor publiek en camera’s wordt Wytske door Marvin ten huwelijk gevraagd. En natuurlijk zei ze ja! Afgelopen week was het Paula, nu Wytske, ik ben benieuwd wie er volgende week aan de beurt is. De dikke zwarte balk in het draaiboek na onze show is hiermee overigens ook verklaard…

De laatste show is van de topper uit Kampen zelf: het Kamper Trompetter Korps. Maar niet nadat in een nogal lange pauze allerlei hulpapparatuur en elektronische versterking het plein op gebracht is. Vanaf een afstand klinkt de muziek vervolgens fantastisch (met heel veel bas, een basgitaar?) maar van mensen die vooraan stonden hoorde ik dat het toch wel heel erg hard was. Beter geschikt voor een voetbalveld dan een smal plein dus. Van de show zelf heb ik helaas niets gezien omdat alweer opgesteld moest worden voor de finale.

KTK blijft op het veld en op muziek van Excelsior (een wel heel snelle mars) komen ook de andere orkesten het plein op. In de finale spelen de diverse korpsen nog een nummer. Na het taptoesignaal en Wilhelmus marcheren de korpsen het plein af, wij mogen als tweede na de Rijnmondband terug naar de bussen.

Dan gaat het in omgekeerde volgorde naar huis: met de bus naar het clubgebouw van KTK, omkleden, wat eten en drinken, en met de bus naar huis. Rond half één zit de eerste echte taptoe erop, het seizoen is begonnen. Volgende week naar Elspeet op de Veluwe, voor een middagbandshow. Heerlijk om weer zo bezig te kunnen zijn.

Marco

Aanzoek Marvin en Wytske