Glasstadtaptoe Leerdam

Na een kleine 2 weken met goede repetities is het weer tijd om op pad te gaan: De Glasstadtaptoe in Leerdam staat op het programma!

De middag begint om 16.00 uur op de Kaliumweg, waar we eerst het finalenummer “Superstar” voor vanavond nog eens doorspelen, en daarna beide shows lopen. Het geeft in ieder geval bij mij een goed gevoel als je de shows kort voor een optreden nog eens gedaan hebt. Na de shows gaat het terug naar het clubgebouw in een lange sliert van fietsen, en enkele auto’s.

Het vertrek stond gepland voor 17.45 uur. Volgens het draaiboek hadden we al om 18.00 uur in Leerdam moeten zijn maar in het contract was dat nog 19.00 uur. En daarop waren de bussen besteld. Dirk hoefde dit weekend met zijn dubbeldekker niet naar Londen zodat hij ons weer eens kon rijden. Iets na half zes kwam ook de bus voor Bernhard aan, Besseling had het druk deze dag omdat ook nog 22 bussen voetbalsupporters in de middag van Spakenburg naar Volendam moesten, en terug.

In Leerdam werden we opgewacht door korpsbegeleiders Dhr. en Mevr. de Vries (wij mogen Jan en Marleine zeggen) die in Leerdam wonen en toch al als muzikanten met ons mee zouden doen. Ze zijn dan ook alweer een aantal jaren lid van onze club. Juliana en Bernhard konden zich omkleden in een ruimte bij een kerk op zo’n 10 minuten lopen van het taptoeveld. Bij het taptoeveld zelf was onvoldoende ruimte voor alle korpsen.

Aangekomen bij het taptoeveld (van Leerdam Sport) konden we nog net de tweede helft van de finalerepetitie meemaken, maar Blij(f) Bij Mij Heer en het Wilhelmus zijn natuurlijk gesneden koek. Terwijl de andere korpsen zich om gingen kleden konden wij de maag vullen in de goed voorziene kantine. Dat is wel een nadeel van de meeste taptoes: tijdens etenstijd zit je in de bus op weg naar een optreden…

Om acht uur is de tribune goed volgelopen en ook zijn nog wat staanplaatsen ingenomen. Wilhelmina uit Sleeuwijk speelt een mooie openingsfanfare, waarna de jeugd van De Bazuin het eerste optreden verzorgt. Er staat 10 minuten voor in het draaiboek maar verrassend snel gaan de kinderen alweer het veld af. Dan maar snel opstellen voor de eerste show van Juliana! Die eerste show is “The Brave” en gaat vandaag erg goed. Na een mooi applaus komt iedereen tevreden van het veld af. Nu 4 shows wachten voor het volgende optreden.

Direct na ons speelt de jeugd van Wilhelmina. Van de show heb ik weinig gezien omdat het vocht ook even aangevuld moest worden. Ons jeugdkorps Bernhard komt hierna. Ja, 3 van de 6 korpsen op deze taptoe bestaan uit kinderen tot 16 jaar die allemaal met heel veel plezier muziek maken. Zo ook bij Bernhard, het korps heeft de weg omhoog te pakken met de nieuwe show “This is Love”. Ook in Leerdam laten ze een prima show zien en horen. Daar mogen we als vereniging trots op zijn.
Met de show “Cross Countries” neemt De Bazuin uit Leerdam ons mee naar diverse landen. Het spelen van bekende muziek betekent dat je niet optimaal van de jachthoorns gebruik kunt maken. Zelf zou ik een andere keuze gemaakt hebben om je juist als jachthoornkorps (1 van de weinige op de taptoevelden) te profileren. De show zelf ziet er heel aardig uit en het thuispubliek beloont het met een groot applaus.
Wilhelmina heeft dit jaar een nieuwe (tweede) show met als thema Rock&Roll. Allemaal bekende muziek uit Grease en Saturday Night Fever maar dit hebben we allemaal al eens gehoord. Wel lekker om mee te zingen. Van de show zelf heb ik overigens weinig gezien omdat we op moesten stellen voor onze tweede show.

“The New World” van Juliana is de laatste show op deze taptoe. Met de opmars hebben we het tempo al goed te pakken en ook de rest van de show gaat perfect. Zelfs op onverwachte momenten kwam er spontaan applaus van het publiek! Ik heb begrepen dat onze marktkoopmannen (op het Italiaanse marktplein in “The Godfather”) zelfs Leerdams Glaswerk aan de man gebracht hebben… Gewoon een heerlijke show voor heerlijk publiek.

Na de afmars was het snel even de bladmuziek erbij pakken en opstellen voor de finale. Tijdens deze finale stonden de jeugdkorpsen tussen hun “grote broertjes” in. In de finale speelden we eerst gezamenlijk “Superstar”, een bewerking van muziek uit Superman-films voor jachthoornkorps en drumfanfare door Ruud Böhmer. Daarna het koraal Blijf Bij Mij Heer, een prachtig uitgevoerd taptoesignaal door een trompettist van Wilhelmina, en het Wilhelmus.
Vele bedankjes en een “lang zal ze leven” later konden de korpsen eindelijk het veld verlaten. Met de mooie mars “Castell Coch” konden we nog even een visitekaartje afgeven om vervolgens terug te marcheren naar de kerk. De Glasstadtaptoe 2014 zit erop. Een goed georganiseerde taptoe die eigenlijk nog wat meer publiek verdient. Ik begreep dat in 2015 al de volgende editie zal zijn (normaal om de 2 jaar).

Na een snelle busreis zijn Juliana en Bernhard rond half twaalf weer terug in Amersfoort. Voor Juliana wacht aanstaande zaterdag een heel ander optreden: Het duurt slechts een paar minuten, maar er zijn wel 50.000 toeschouwers, plus nog eens 2 miljoen voor de TV. We spelen dan de volksliederen bij de oefeninterland van het Nederlands elftal tegen Ghana in De Kuip in Rotterdam!