Estaires

Met een show optreden op taptoes noemen we de core business van Juliana. Maar soms komen er ook andere optredens langs die aantrekkelijk zijn. Zo zijn er bijna elke week wel optochten in het noorden van Frankrijk die een aardig centje in de clubkas kunnen brengen. In deze financieel moeilijke tijden is het dan nuttig om af-en-toe ook eens zo’n optreden te doen. Daarnaast is het natuurlijk goed voor de saamhorigheid (uren samen in de bus), conditie (veel spelen) en marsdiscipline.

Zo vertrok Juliana op Tweede Pinksterdag rond 9 uur naar Estaires in het noorden van Frankrijk, om hier deel te nemen aan de Reuzencavalcade. Inderdaad, een lange optocht met veel muziek en enkele grote poppen. Na een korte stop halverwege kwamen we rond één uur aan op de bestemming. Er was een sporthal beschikbaar om om te kleden, rond een grote mat. Het weer was inmiddels al een stuk minder geworden en de eerste regen was al gevallen.

Na wat verwarring over de vertrektijd moest er al bijna direct omgekleed worden. De optocht zou om half drie beginnen maar het startpunt bleek nog best een eind lopen te zijn. Op het beginpunt moest uiteindelijk lang gewacht worden, we waren er ruim op tijd en de start liep ook nog eens 20 minuten uit. In de tussentijd werd wat gerust (het was weer erg warm geworden in de zon) en foto’s gemaakt met muzikanten en majoretten van muziekverenigingen uit andere landen.

De optocht zelf was “typisch Frans”. 3 uur lopen en stilstaan voor een kleine 4 kilometer. Door de vele muziekgroepen liepen deze vaak direct achter elkaar. Als je dan geen gat mag laten vallen, is dat niet fijn. In dit geval voor het orkestje voor ons dat eigenlijk alleen gewend was om koralen in een kerk te spelen. Zij speelden dan ook vooral als Juliana even aan het rusten was. Daarnaast begon het onderweg flink te regenen, grote druppels, met soms een klap onweer. Geen noodweer zoals in Limburg of Duitsland, maar niet fijn om in te lopen en muziek te maken. En natuurlijk ook niet voor het publiek, dat onder paraplu’s toch vaak aan de kant bleef staan.

Aan het eind van de optocht was er een kleine tribune/podiumwagen waarvoor iedereen nog enkele minuten moest spelen. Dat betekent dat de hele optocht staat te wachten (en telkens 50 meter opschuiven) totdat het je beurt is. Voor de podiumwagen speelden we een klein stukje uit de show, dat ondanks dat er al 3 uur muziek maken op zat eigenlijk nog heel erg goed ging.

Hierna was het snel terug naar de sporthal, omkleden en de bus in. Zo bleef er onderweg wat tijd over om te eten. De McDonalds in Lokeren kreeg tegelijk 2 bussen met hongerige Nederlanders te verwerken (ook een bus met scholieren uit Parijs) dus het duurde even voordat iedereen te eten had.
Rond 11 uur was de bus weer terug in Amersfoort waarna iedereen snel naar huis ging. Dinsdag moest iedereen immers weer werken of aan de studie.

Zaterdag weer een belangrijke dag: Showconcours (ODSC) in Assen, en daarna Taptoe Rijssen.