Taptoe Purmerend

De showbands van de Chr. Muziek- en Showband Juliana zijn vandaag in het hele land te zien. Jeugdshowband Bernhard reist na een optreden in Amersfoort (Dag van de Amateurkunst) af naar Groesbeek, Juliana gaat naar Purmerend.

Voordat we afreizen is er nog even een korte showrepetitie op het grasveld aan de Kaliumweg. Naast beide shows spelen we ook nog even Stay With Me ‘Till The Morning, dat we vanavond met onze zangeres Sandra Kruithof in de finale zullen spelen.

Iets voor half zes vertrekt de vertrouwde dubbeldekker met Dirk achter het stuur richting Amsterdam, en verder naar Purmerend. Het is even zoeken naar een parkeerplaats voor de bus maar Henk en Kasper hebben het busje en de aanhanger vlak voor het restaurant waar we om gaan kleden kunnen parkeren. Er is nog ruim voldoende tijd tot we gaan inspelen en omkleden dus iedereen gaat wat eten of drinken in 1 van de vele café’s en restaurants rond de Koemarkt. De eerste bezoekers van de taptoe komen ook al aan, het wordt gezellig druk.

Na inspelen en omkleden komen we rond 20.00 uur aan op de Koemarkt. Jong Irene uit Ede gaat net als eerste korps het plein op voor hun show. Een mooi korps met goede bezetting, daar gaat het “grote” Irene veel plezier aan beleven. De tweede show “The Brave” is ook onze tweede show. Die hebben we al enkele maanden niet meer voor publiek gespeeld, alleen op repetities. Het is dan helaas ook niet helemaal overtuigend. Gelukkig hebben we nog een andere show om het goed te maken.

In de tussentijd treedt eerst MIP (Mission Impossible) op. Een lookalike van Top Secret Drum Corps uit Zwitserland, bestaande uit 10 slagwerkers. Hun eerste taptoeshow, waarvoor hulde, maar het was allemaal wel erg statisch. Daarna volgt Wilhelmina uit Sleeuwijk. Ze speelden hun rock-en-roll show wat door het publiek erg gewaardeerd werd. In het middenregister (saxofoons, euphoniums) kunnen ze muzikaal nog wel wat hulp gebruiken maar de show zag er prima uit.

Dan tot slot The New World van Juliana. We zijn wel gewend om deze show op een klein veld te spelen dus het was niet erg dat dit plein heel erg ondiep was. De muziek klonk heerlijk en de show ging erg goed. Met de kleine euphoniumsectie (gemiddelde leeftijd 50 jaar!) moesten we wel vol aan de bak tegenover het geweld van de saxofoons en trompetten. Goede show, veel applaus, heerlijk. Op zulke momenten kan ik echt genieten van mijn hobby.

Na de show blijven we op het plein, en wel “asociaal” in de breedte omdat het anders niet past en de andere korpsen er niet langs kunnen. Op muziek van Wilhelmina komen de andere korpsen het plein weer op. Eerst speelt Jong Irene een mars, waarna Juliana Stay With Me speelt met zang van Sandra. Klonk prima, vanuit het korps dan tenminste. Vervolgens nog het taptoesignaal en het Wilhelmus voordat de taptoe erop zit.

De speakers bedanken de korpsen en de maîtres (en Sandra) krijgen een mooie bos bloemen. Op eigen muziek lopen de korpsen nog een rondje over het veld waarna ze teruggaan naar de omkleedruimte. Juliana als laatste. In die omkleedruimte kunnen we ook nog wat drinken voordat we weer terugkeren naar Amersfoort. Tenminste, nadat we de bus gevonden hadden want Dirk had hem goed verstopt!

De terugreis verloopt snel en gezellig en ook in het clubgebouw kunnen we nog even wat drinken. We zijn zelfs eerder terug dan Bernhard, waarvan de leden een half uurtje later bij het clubgebouw aankomen. Ook die hebben er een mooie, succesvolle taptoe op zitten. Komend weekend gaan we weer verder met de laatste 2 buitentaptoes dit seizoen: vrijdagavond in Alblasserdam en zaterdagavond in Oosterbeek.

Marco