Taptoe Renkum

De laatste zaterdag van september staat de laatste echte taptoe voor Juliana op het programma: Indoortaptoe Renkum georganiseerd door het 80-jarige Excelsior uit deze plaats.

Iets voor zeven uur komt de bus aan bij het grote complex “De Rijnkom”, waar ook ons busje inmiddels voor de (achter)deur staat. Het is even zoeken naar de kleedruimte want die is helemaal achterin naast de bar. Een grote zaal met podium delen we met KTK uit Kampen, 1 van de andere deelnemers.

Inmiddels is het voorprogramma begonnen, met Drumband Heelsum. Als “herkenbare muzikant” kun je ook beneden in de zaal kijken dus maar vast het T-shirt en de broek van Juliana aangetrokken. Als ik in de zaal kom is daar inmiddels de Sportvereniging Kracht&Vriendschap bezig. Op keiharde muziek dansen daar verschillende meidengroepen. Dit deel van het programma loopt een beetje uit want het is inmiddels kwart voor acht als Excelsior Renkum met een mooie openingsfanfare het hoofdprogramma van de taptoe aftrapt.

Als eerste treedt de Airborne Malletband Oosterbeek op. Na een moeilijke tijd zijn ze toch weer aanwezig op de taptoevelden met een show. Deze show zag ik vorige week in Oosterbeek ook al dus dan maar even een kijkje “achter de schermen” nemen. Hierdoor heb ik ook het optreden van ESKA uit Bemmel gemist. Excelsior uit Renkum is een relatieve nieuwkomer op de taptoevelden. Ze brengen een leuke show met mooie muziek maar hier binnen is het slagwerk wel erg overheersend. Niet gek eigenlijk, met 4 bass drums en 3 sets bekkens op ruim 30 muzikanten.

Liepen we bij de opening nog een kwartier achter, nu lopen we 10 minuten voor op het draaiboek. De pauze wordt daardoor 40 minuten en dat is toch wel erg lang. Voor de muzikanten van Juliana wordt het tijd om om te gaan kleden, wij spelen als tweede korps na de pauze. Buiten spelen we even in en daarna is het wachten op onze beurt. Voor ons speelt nog OBK uit Rhenen. Leuke muziek uit (soms wel heel oude) TV-series, van de show kon ik niets zien omdat we al op moesten gaan stellen achter de zwarte doeken.

Dan is het tijd voor “The New World”. De muziek klinkt heerlijk in de hal en de show gaat ook prima. Er zijn zelfs yardlijnen op de vloer aangebracht dus fout lopen kán gewoon niet. Heel iets anders dan in Oosterbeek waar het korps vóór ons “netjes” na hun optreden de bordjes weghaalde. Het is wel ontzettend warm in de hal waardoor het zwaar is om hier muziek te maken. Van het publiek krijgen we na afloop een mooi applaus, ik vind dat we het verdiend hebben.

Als laatste korps treedt KTK uit Kampen op. KTK pakt dit jaar uit met elektronische samples en een grote pit. Dat levert fantastische muziek op maar ook heel veel decibellen. Het dak gaat er nog net niet vanaf maar de pijngrens wordt bij mij (aan de achterkant!) wel bereikt. Dit is een hele mooie show maar dan wel voor buiten.
KTK speelt ook de muziek waarop alle korpsen de hal in komen. De opstelplaatsen zijn klein en daardoor duurt het even voordat iedereen staat. Waardering voor KTK dat na hun show maar door blijft spelen totdat iedereen op zijn plaats staat!

De finale is kort en bondig (wat muziek betreft): Blijf bij mij Heer – met Juliana-koperfanfare – Taptoesignaal en Wilhelmus. Dan volgt een toch wel lange toespraak van de voorzitter waarin onder andere 1 van de drijvende krachten achter Excelsior Renkum tot erelid benoemd wordt. Na een mooie bos bloemen voor de tamboer-maîtres kunnen de korpsen afmarcheren. Juliana als eerste, met Castell Coch lopen we nog een klein rondje door de zaal. Dan is het omkleden en richting de bus. Ik denk dat KTK en Excelsior gezamenlijk nog wat gespeeld hebben want pas als ik – omgekleed – naar de bus loop komen deze korpsen uit de zaal.

De busreis naar Amersfoort verloopt snel en daarmee komt er een eind aan de optredens “buiten de stad” voor dit seizoen. We treden nog wel 2x in Amersfoort op, waaronder bij de Spoorparade (175 jaar Spoor) waar 20.000 bezoekers verwacht worden!

Marco