Top Taptoe op De Hof

Dit jaar is Taptoe Amersfoort al op de eerste zaterdag in september. Dat betekent dat we na 1 repetitie alweer direct vol aan het werk moeten op onze eigen taptoe. Mooi weer en goede gastkorpsen helpen zeker mee!

In 2014 bestaat ons concertorkest Willem III 5 jaar en daarom verzorgt Willem III het voorprogramma van de taptoe. Door vakanties ontbreken echter 3 van de 4 euphonium-spelers en daarom kan ik met een collega van Juliana al vroeg in de avond als invaller optreden. Later sluiten we ons dan weer bij Juliana aan.

In het clubgebouw is het al druk met omkleden. Boven de “eigen” korpsen (ook nog onze Jeugdshowband Bernhard) en in de grote zaal de gastkorpsen DOS uit Ulrum, Exempel uit Empel en hun jeugdshowband Jong Exempel. Na het omkleden wandelen we rustig – marcheren doen de leden van Willem III niet meer – naar De Hof in het historische centrum van Amersfoort. Als we alles klaargezet hebben komt Juliana inmiddels als eerste korps aangemarcheerd en de andere korpsen volgen snel.

Om half acht begint het concert van Willem III. We spelen vooral populaire stukken, zoals van Mancini, Whitney Houston, en de Greatest Hits Ever. Het halve uurtje muziek is snel voorbij en inmiddels hebben veel toeschouwers een plekje achter de dranghekken gevonden. Iets voor achten komt Juliana het plein opgemarcheerd, en nadat het carillon en Joris en de Draak aangegeven hebben dat het acht uur is, spelen we gezamenlijk het mooie Band of Brothers. Daarna is het snel de stoelen opruimen, terwijl Juliana nog een rondje over het plein loopt. Toch wel vreemd om je eigen korps te horen spelen en er niet bij te lopen.

De eerste show is van Jong Exempel. Een mooi korps met jeugdige muzikanten die een leuke show brengen. Dit optreden wordt gevolgd door DOS uit het Groningse Ulrum. Winnaar van de First Division show van het WMC in 2013. Dit kleine korps (zo’n 25 muzikanten) zijn we al vaker tegengekomen en ze spelen als de beste! Vanavond ook weer een mooie sound en interessante choreografie met als thema oorlog en vrede. Wellicht heb ik wat gemist, maar is het afzetten van de petten tegenwoordig in de mode?
Onze eigen jeugdshowband Bernhard heeft deze middag al flink gerepeteerd, onder andere als voorbereiding op de jeugdshowmanifestatie tijdens de Nationale Taptoe eind september in Rotterdam. En dat is te horen en te zien, de jongens en meiden doen het super! Hierna mogen we met Juliana het plein op met onze show The New World. We hebben direct het tempo te pakken en de show gaat erg goed. Het is niet te merken dat we na de vakantie slechts 1 showrepetitie gehad hebben. Het eigen publiek vindt het prachtig en daar doen we het natuurlijk voor!
Als laatste korps treedt Exempel uit het Brabantse Empel op. Een mooi korps met een opvallende pet met Brabants blokkenmotief. Die ook weer op de grond belandt. En bovendien een prachtige sound, om jaloers op te worden. Vooral de trompetsectie valt op, ook in het hoge register is alles erg zuiver. Ook dit korps krijgt terecht veel applaus van het publiek.

In de voorfinale speelt Bernhard muziek op het plein terwijl gecollecteerd wordt om deze (voor het publiek gratis) taptoe te bekostigen. Daarna speelt Exempel de mooie mars Budapest en komen alle korpsen weer het plein op. De finale is zoals deze hoort te zijn, kort en bondig. Het koraal Blijf Bij Mij Heer natuurlijk met Juliana-fanfare, het taptoesignaal hoog vanaf de Joriskerk gespeeld door onze Esther, en het Wilhelmus. Op eigen muziek gaan de korpsen daarna nog één keer langs het publiek om vervolgens terug te marcheren naar ons clubgebouw.
Met Juliana gaan we als laatste het plein af en met de mooie marsen Castell Coch en Colchester Castle marcheren ook wij terug langs de grachten en onder de koppelpoort door naar het clubgebouw aan de Eem.

Na het omkleden is het nog lang gezellig, ook de collega-korpsen blijven nog even hangen. Door de perfecte organisatie is het immers nog redelijk vroeg, we zijn zelfs nog iets eerder dan volgens het draaiboek klaar. Taptoe Amersfoort 2014 was een hele mooie met gezellige gastkorpsen en een interessant programma voor het publiek. Vanaf komende zaterdag gaan we met Juliana weer het land in, we spelen nog in Purmerend, Alblasserdam, Oosterbeek en Renkum.

Marco