Verslag Bernhard op Nationaal Jeugdfestival

Zaterdag 27 september 2014 was het dan zover. We gaan meedoen aan het voorprogramma van de nationale taptoe Ahoy in Rotterdam. We moeten om kwart voor tien in het clubgebouw zijn. Daar verzamelen we om nog een korte Showrepetitie te doen op het grasveld vlakbij ons clubgebouw. Toch best wat gespannen gezichtjes te zien…..

De showrepetitie verloopt goed en als laatste doen we nog een keer het eerste deel van de show. Het enthousiasme spat er nu al vanaf, dat beloofd wat te worden. Ook nog een aantal kritische opmerkingen in de trend van….”benen goed optillen” en “op de juiste momenten halt houden”.
Om kwart voor elf is de bus er al en we marcheren snel af naar het gebouw, spullen pakken en wegwezen. Buschauffeur John van huisvervoerder Besseling geeft om 11 uur gas richting Rotterdam.
Eenmaal op de snelweg worden de meisjes en jongens bijgepraat door mij over wat ons te wachten staat. Iedereen luistert mee en de spanning neemt iets toe zien we.
Ontzettend leuk dat ook de aspirant korpsleden zijn meegegaan. Ook voor hen best spannend zo’n eerste keer en dan nog naar zo’n evenement!
Om 12.25 uur arriveren we bij Ahoy en gaan Johan en Marcel zich melden bij de leiding van de jeugdmanifestatie. Even wachten en bellen……. maar daar zijn onze begeleiders dan.
Ondertussen heeft Marcus Wiebenga zich ook gemeld.
Iedereen krijgt een polsbandje en de vele bewaking controleert ons daarop bij de roltrap als we naar onze omkleedruimte gaan. Het korps gaat zich maar direct omkleden en Marcel Kortes, Marcelvan Breden en ondergetekende lopen naar het binnenterrein om de yard bordjes neer te zetten. Direct valt op hoe groot het taptoeterrein is en…..hoeveel publiek er toch al is.
De bordjes staan en bij terugkeer in de kleedruimte is iedereen omgekleed. Nog even een korte briefing aan de leden en een peptalk etc. Met Marcus nog afstemmen en dan nog even wachten. De spanning stijgt!
Dan is het zover, onze begeleiders vragen ons om mee te gaan naar beneden waar we moeten opstellen achter de deuren van het mooie decor.
Iedereen kijkt zijn ogen uit en inmiddels gieren de zenuwen door mijn keel en ook bij de vele korpsleden.
Voor ons de eerste deelnemer van die dag Jong Haaglanden uit Pijnacker die nog bezig is en waar we in het donker backstage op moeten wachten.
Hé daar lopen nog twee bekenden achter de coulissen….het zijn Coen Rodenhuis en Jeroen van der Geer, zij hebben een rondleiding met de maîtres van de workshop waar zij aan deelnemen die dag. Na hun toi toi toi lopen ze door en kort daarna krijgt onze Jesse het sein om gereed te gaan staan. Hij zet het korps in de houding en de deuren van het decor gaan open.
Na het ” band ready” klinkt de speaker en met “by the centre, quick march” zet hij het korps in beweging!
Nu moeten zij het doen denk ik nog……en loop achter onze begeleider aan het taptoe veld op naar onze plekken om foto’s te maken en te filmen. De aspiranten lopen ook onder begeleiding van Bibian de andere kant op om hun plekje op te zoeken.
Na de speakertekst over het korps en onze show “This is Love” mag Jesse de show starten. Maar niet nadat hij de jury nog even professioneel groet.
Daar gaat ie dan!
Marcel van breden en ik zitten naast elkaar, hij filmen ik de foto’s…..
De show gaat als een speer en ik moet me bedwingen om niet de nodige kreten te slaken omdat het er heel goed uit ziet. Marcel zit tenslotte naast mij te filmen en dat staat zo slordig bij de film……
We zien rechte rijtjes, figuren die kloppen, halt houden op plaatsen waar dat moet en ga zo maar door.
Marcus zit te glimmen naast ons en knikt af en toe instemmend.
Één blik met Marcel als de show klaar is, is voldoende. De kinderen hebben zeer goed gepresteerd maar……hoe goed en wat denkt de jury ervan?
De kinderen gaan het taptoeveld af onder de tribune door (waar ook de maitres van Juliana staan te glimmen van trots!) en er wordt hal gehouden. Een doffe dreun klinkt en het korps staat als één man stil!
De zichtbaar onder de indruk zijnde militairen die half onderuit gehangen achter een tafeltje in de hal zitten kunnen nog net uitbrengen: “Zo hé……! Ja heren, daar kunnen jullie nog een puntje aan zuigen. Waarop ze antwoorden: Jazeker !!!
Tsja en daar sta je dan. De prestatie is geleverd en de kinderen worden door Jesse na wat korte mededelingen naar de kleedruimte gedismissed…
Iedereen heeft het er natuurlijk over op weg naar de kleedkamer, de superlatieven vliegen je om de oren.
Niemand durft echter een inschatting te maken van de punten en de eindplaats op de ranglijst.
Eerst maar eens omkleden en naar de taptoe kijken. Dat gaan we dan ook doen, nadat we van de organisatie een flesje met drinken hebben gekregen.
Stilte onderweg naar de tribune, omdat de taptoe al begonnen is.
Er wordt ons een mooi programma met als thema “200 jaar Koninkrijk” voorgeschoteld en na 2,5 uur is dat ten einde.
Moe maar voldaan gaan we naar de kleedruimtes en daar wordt het burgerkloffie weer aangetrokken. Naar de bus en die wordt snel voor de deur gevonden.
In de bus wordt er uiteraard nog gepraat over de mooie prestatie en komen ook de eerste complimenten binnen.
Zag er zeer goed uit !!!
Dat denken wij ook maar uiteraard nog tot morgen wachten op de definitieve uitslag.
Ondertussen is de bus gestopt op veler verzoek bij een bedrijf dat fastfood verkoopt met als logo een grote M.
De kinderen juichen als we er stoppen, een groter plezier kun je ze na zo’n dag natuurlijk niet doen.
Na het eten reizen we af naar Amersfoort waar we om 19.15 uur weer bij het clubgebouw zijn.
Er zal nog lang worden nagepraat thuis en op sociale media over deze dag met Bernhard zo blijkt als ik thuis kom.

Een super mooie dag en een fantastische prestatie is er door de leden van Bernhard neergezet!!!

Daags na het evenement is de prijsuitreiking waar Jesse en Marcel van Breden acte de presence geven namens onze vereniging.
En wat blijkt………….een derde prijs!!!! Een fantastische prestatie wordt beloond met 83,00 punten. EEN DERDE PLEK….
De spanning is er nu definitief af, we kunnen gerust gaan slapen. De inspanningen zijn beloond !!!
Wat een weekend , wat een prestatie en wat leuk om dit mee te mogen maken met DE muzikale ambassadeurs van Amersfoort !

Johan Kelder