Verslag SpoorParade

Afgelopen week is in Amersfoort de SpoorParade neergestreken. 6 dagen lang wordt 175 jaar spoorwegen in Nederland gevierd met een grote manifestatie. Juliana is gevraagd om op zaterdag op te treden tijdens dit festijn.

Al een paar dagen word ik herinnerd aan de SpoorParade. Vanuit mijn appartement dichtbij het station zijn de fluiten van de stoomlocomotieven luid en duidelijk te horen. Toch is het ook wel leuk om zo’n groot evenement bijna voor je deur te hebben. Zeker als je werk (ProRail) en hobby (treinen) het onderwerp hiervan zijn.
Ook zaterdag hebben de eerste stoomfluiten al geklonken als ik op de fiets stap richting het feestterrein. De ingang voor medewerkers is aan de achterzijde dus nog wel een stukje fietsen. Gelukkig is het prachtig weer!

Het is even zoeken maar uiteindelijk weet iedereen het parkeerterrein en fietsenstalling voor medewerkers te vinden. In de grote tent voor vrijwilligers is gratis koffie en thee te krijgen en er is ruimte voldoende om om te kleden.

Woensdag (tijdens een bezoekje ter voorbereiding) was al duidelijk geworden dat een show lopen er niet in zat: te weinig ruimte. Dus wordt het vandaag marcheren en op een paar plekken stilstaand wat spelen. De eerste sessie dient om bezoekers op te halen vanaf de ingang. Met tamboermarsen lopen we daar naartoe en dan gaat het met blaasmarsen terug naar het reuzenrad. Daar spelen we stilstaand een stuk uit de show en dan gaat het alweer terug naar de vrijwilligerstent. Hier staan goedgevulde lunchpakketten voor ons klaar, de organisatie is prima. Deze is overigens in handen van Xsaga. Dat is hetzelfde bureau als de heropening van het Rijksmuseum organiseerde, waar Juliana ook bij was.

Na de lunchpauze volgt een tweede sessie die maar tot het reuzenrad gaat. Ook deze keer spelen we hier stilstaand enkele nummers. Lekker veel publiek en het begint steeds beter te lopen. Het is overigens wel erg warm met een flink nat t-shirt als gevolg. Maar in de 2e pauze kunnen we weer wat afkoelen en het vocht aanvullen met lekkere koude dranken.
De derde sessie gaat weer naar de ingang, waar we nu de eerste bezoekers die huiswaarts keren nog een muzikale serenade kunnen brengen. Veel mensen blijven even staan luisteren wat leuk is want ze komen toch in eerste instantie voor de treinen.

Rond kwart over drie kunnen we weer inpakken, omkleden en gaan genieten van een vrije zaterdagavond. Bij het Ketelhuis nemen we met een stel muzikanten nog even een lekker biertje op het terras, en ik maak alvast van de mogelijkheid gebruik om even over het terrein te lopen (morgen kom ik als bezoeker weer terug voor de treinen).

Zo komt er een eind aan weer een mooi optreden met Juliana. Dit jaar treden we nog 1x op, bij de opening van de nieuwe verlichting van de Onze Lieve Vrouwetoren (de Lange Jan) in Amersfoort op zaterdagavond 1 november. Daarna is het muziek en shows instuderen voor het seizoen 2015.

Marco