Nieuwe Verlichting Lange Jan

Vandaag, op een “zomerse” 1 november, komt er toch echt een einde van het optredensseizoen van 2014. Juliana is gevraagd om te spelen bij de ontsteking van de nieuwe verlichting van de Onze Lieve Vrouwetoren in Amersfoort, ook wel bekend als De Lange Jan.

Voor dat het zover is starten we op de normale tijd met de muziekrepetitie. Een nieuwe mars en de nieuwe massed bands show (samen met onze Jeugdshowband Bernhard) staan op het programma. Na de pauze hijsen we ons voor de laatste keer dit jaar in het uniform. Zelfs zonder nieuwe leden en overgangers van Bernhard zijn we nog met bijna 50 muzikanten, een prima opkomst.

Er zijn niet veel tamboers dus dan maar lekker wat blaasmarsen op het programma. Er zijn er 3 nodig om in de buurt van de toren te komen. Onderweg maken we nog een klein ommetje langs het St. Pieters en Bloklands Gasthuis speciaal voor oma Van Beek. Dit werd door haar en de familie zeer gewaardeerd!
Bij de toren splitsen we het orkest in 2 delen zodat we van beide kanten van de toren op kunnen marcheren. Na even wachten is het zover en met een klein showtje formeren we weer 1 korps en stellen ons op bij het podium.

Na een kort welkom interviewt Rob Lampe (bekend van lokale radio en tv) de 3 initiatiefnemers van de nieuwe verlichting. Via “crowd funding” is het grootste gedeelte van het bedrag voor de nieuwe verlichting bij elkaar gehaald. Deze bestaan uit 111 armaturen met leds, die de oude energie-vretende ver-stralers vervangen.
Na het interview mag Juliana weer een kort nummer spelen (“iets met licht”) en het wordt het 3e deel uit de show. “Let de sun shine” en “Stars and stripes forever” is het dichtste dat we bij iets met licht kunnen komen. Hierna is het de beurt aan de burgemeester om de verlichting daadwerkelijk in bedrijf te stellen. Een spot klimt langs de toren naar boven, en in 3 stappen wordt de verlichting ingeschakeld. Mooi! Het duur even, maar uiteindelijk sluit het “zevengelui” in de toren de ceremonie af. Juliana loopt nog een klein rondje over het plein, op weg naar de kroeg waar we nog even wat kunnen drinken.

Omdat we terug toch geen muziek kunnen maken (ja, ook in Amersfoort is een muziekvereniging “geluidsoverlast”) houden de meeste muzikanten het al voor gezien en gaan direct terug naar het clubgebouw. De rest volgt na een biertje of frisje. Met een kleine wandeling zonder muziek komt er zo een einde aan het mooie optredensseizoen van 2014. Op naar 2015, waar een week Zürich (5 taptoeshows) in juli waarschijnlijk het hoogtepunt gaat worden!

Marco