Verslag Taptoe Huizen

De eerste taptoe van 2015 voor Juliana is de taptoe op Koningsdag in Huizen. Voor mij persoonlijk een bijzondere, omdat dit 16 jaar geleden mijn allereerste taptoe ooit was (en mijn eerste optreden met Juliana) op – toen nog – Koninginnedag 1999.

Huizen is niet ver van Amersfoort dus hoefden we pas om 18.00 uur van het clubgebouw te vertrekken. Ruim een half uur later waren we op het sportpark waar de organisatie nog niet wist welke kleedkamers we konden gebruiken. Dan maar even repeteren: het is immers de allereerste keer dat we de nieuwe massed bands show op gaan voeren met onze jeugdshowband Bernhard. Instructeur Kees Jan is ook mee en geeft nog wat laatste aanwijzingen. Het gaat goed komen!

Terwijl het eerste publiek binnenkomt gaan wij terug naar de (inmiddels toegewezen) kleedkamers om om te kleden en af te stemmen. Ruim op tijd staat Juliana klaar voor de openingsfanfare, voor de inmiddels propvolle tribune. En daarnaast staan er ook nog wat mensen aan de zijkanten. Na de openingsfanfare treedt als eerst korps Jong Beatrix op. Helaas is hun show nog niet helemaal af zodat een stuk stilstaand gespeeld wordt en de finale nog ontbreekt. Jammer maar dat komt de komende weken vast wel goed. Het tweede optreden is van de MacLaren Pipeband, helemaal uit Venlo. Met hun typische geluid en bekende tunes vermaken zij het publiek.

Dan is het tijd voor de massed bands show, voor de eerste keer de nieuwe show Saturday Night. Voor het eerst een “echte” show, de vorige massed bands was vooral samen marcheren. En het gaat prima! Direct misschien wel de beste massed bands die ik ooit gelopen heb. We hebben er dan tijdens de repetities ook voldoende tijd voor uitgetrokken.
Met de mars “General Mitchell” gaat het in een lekker tempo het veld op, waarna maîtres Joey en Jeroen de korpsen door de show loodsen. Na afloop van de show zit het er voor Bernhard al op: omdat zij vorig jaar ook op Taptoe Huizen waren spelen zij dit jaar hun show niet. Voor Juliana is er even rust voor de eigen show gespeeld moet worden.

In de tussentijd is het eerst de beurt aan het Jong Kamper Trompetter Korps, een mooi korps met een volwassen sound. Zij brengen een prima show die gewaardeerd wordt door het publiek. Daarna speelt showharmonie (een van de weinigen) OBK uit Rhenen. Een groot korps met een echte harmonie-klank. Zij spelen een show met tunes uit bekende TV-series, voor zowel jong (zoals Piet Piraat) als oud (De Fabriek). De show duurt wel heel erg lang en al die tijd staan we met Juliana in de kou te wachten. Want sinds de zon onder is is het erg koud geworden.

Uiteindelijk kunnen we toch het veld op voor onze show “The New World”. We spelen deze voor het 3e seizoen, maar veel nieuwe muzikanten en overgangers, plus een nieuw einde maken het toch spannend. Het gaat echter prima, een heerlijke show. De kou is gelukkig snel vergeten. Die komt echter wel weer terug bij de finale. Het duurt even voordat alle muzikanten op muziek van OBK weer het veld op gekomen zijn. Daarna volgt Highland Cathedral (alleen van de pipers deze keer), Blijf Bij Mij Heer, het Taptoesignaal en het Wilhelmus. Na een kort dankwoord mogen we als 3e korps van het veld af, snel omkleden en naar de warme bus. Morgen moet er immers gewoon gewerkt worden.

De eerste taptoe van 2015 was een mooie en hopelijk gaan er zo nog een aantal volgen. Ons volgende optreden is woensdag al, in Bunschoten-Spakenburg. Daar zullen we weer de massed bands show spelen en Bernhard zal daar ook de eigen show brengen. U bent van harte uitgenodigd!

Marco