Verslag Taptoe Bilthoven

Eens in de 5 jaar is (bijna) heel Nederland vrij op Bevrijdingsdag. Ook organiseert het Oranjecomité De Bilt-Bilthoven dan een taptoe op het gazon voor het gemeentehuis “Jagtlust”. Voor de editie van 2015 was Juliana uit Amersfoort opnieuw uitgenodigd.

Na een ochtendoptreden voor veteranen en burgemeesters van Amersfoort en Leusden op De Hof in Amersfoort, en gezellig gezamenlijk pizza eten met meer dan de helft van alle muzikanten, werd om half zeven weer verzameld bij het clubgebouw om af te reizen naar Bilthoven. Deze keer met eigen vervoer, Bilthoven is niet ver en hiermee worden veel buskosten uitgespaard. Na even zoeken – de doorgaande weg langs Jagtlust was afgesloten – kon iedereen een parkeerplek dichtbij het gemeentehuis en taptoeterrein vinden. In het gemeentehuis was een mooie ruime omkleedruimte beschikbaar. Het taptoeveld zelf was wat minder: Een hobbelig en scheef grasveld met een hap eruit vanwege een grote boom. Ook was het erg smal, beetje improviseren dus tijdens de show. De voorkant van alle shows was richting het gemeentehuis waar een kleine eretribune was ingericht. Het meeste publiek moest de shows van de zijkanten of achterkant bekijken.

Het eerste optreden was een “static show” van de marchingband van de Koninklijke Biltse Harmonie. Zoals de naam al zegt een show zonder veel beweging maar met mooie muziek. Het “hout” had het moeilijk om op zo’n veld voldoende volume te produceren, alleen bij het uitversterkte solo-stuk lukte dit wel. De volgende show was van OBK uit Rhenen, een showharmonie die we dit jaar al vaker tegengekomen zijn. Hun show bestaat uit allemaal bekende tunes van TV series, zoals De Fabriek, Baantjer, en Bassie en Adriaan. Hierna volgt de Brandweerharmonie uit Bilthoven. Ook zij brengen net als hun collega’s uit De Bilt een redelijk statische show, maar met extra concertslagwerk en een brandweerdemonstratie. Leuk voor het publiek!

Juliana speelt vandaag maar 1 show, The New World. Ondanks het moeilijke terrein gaat het prima. Al tijdens de opmars reageert het publiek enthousiast en dit zal tijdens de hele show zo blijven. Een dankbaar optreden. Het laatste optreden is van de Band of Liberation in hun militaire uniformen. De muziek bestaat uit bekende tunes die veelal gezamenlijk met hun (eigen) doedelzakspelers gespeeld worden.

Op muziek van de Band of Liberation komen daarna alle korpsen het veld weer op. Onder leiding van Simon Dubbelaar volgt de finale, met de Mars van de 41e Lichte Brigade, Amazing Grace (mooi, doedelzakken met veel begeleiding van blazers en slagwerk) en het Wilhelmus. Op eigen muziek marcheren de korpsen het veld af, waarbij veel bekende muziek langskomt zoals Abschied der Slawin en de Captain America March. Als 1-na-laatste lopen we met Juliana op de mars General Mitchell nog een rondje over het veld en langs de eretribune naar de omkleedruimte.

Terwijl het publiek kijkt naar mooi vuurwerk kleden de muzikanten zich weer om en wordt naar Amersfoort teruggekeerd. Hier pakken we het busje weer uit en gaat iedereen snel door naar huis. Hoewel de (meeste) scholen vakantie hebben moeten de meeste werkenden op woensdag 6 mei gewoon weer aan de slag.
Voor Juliana was dit voorlopig de laatste taptoe, de focus ligt nu helemaal op het Festival of Music, het grote spektakel waar de 3 orkesten van onze vereniging samen de oorlog en bevrijding muzikaal zullen gaan verbeelden. 6 juni op de Bernhardkazerne in Amersfoort, dit mag u niet missen! Kaarten en meer informatie via www.juliana-amersfoort.nl.

Marco