Verslag Festival of Music

Je denkt aan een verenigingspresentatie met een showband, een jeugdshowband en een concertorkest. En voor 2015 is het thema oorlog en bevrijding wel een goed idee. Wat doe je dan? Je verbouwt een sporthal, plaatst een podium voor 130 muzikanten en organiseert een Festival of Music! 70 jaar na de bevrijding van Nederland, en nog wel op D-Day (6 juni), organiseerde de Chr. Muziek- en Showband Juliana een groots spektakel voor de hele vereniging. Op een heel bijzondere locatie: In een sporthal op de grote Bernhardkazerne in Amersfoort.

Na veel voorbereidingen begon het echte opbouwen op vrijdagmorgen. Terwijl militairen nog in de ene helft van de sporthal op de Bernhardkazerne een potje basketbal speelden, rolden vrijwilligers de eerste rollen vloerbedekking uit in de helft die ons “theater” zou worden. Bijna anderhalve dag was ervoor nodig om de zaal, het podium, verlichting, geluid, multimedia en niet te vergeten omkleedruimte en horeca klaar te maken voor het concert. Toen de muzikanten zaterdagmiddag op de kazerne arriveerden was het bijna allemaal klaar.

De generale repetitie en de soundcheck van de korpsen apart verliep redelijk vlot zodat er ruim voldoende tijd was om buiten nog wat van het heerlijke weer te genieten en het goed gevulde “lunchpakket” te nuttigen. Rond half zeven was het een drukte van belang met muzikanten die zich aan het omkleden waren. Een half uurtje later begaf iedereen zich richting de poort (Juliana en Bernhard gezamenlijk als massed band, Willem III op eigen gelegenheid) om nog wat foto’s te maken. Op de terugweg slaagden enkele muzikanten van Willem III er zelfs in een eigen korps te vormen om met Die Burgwache terug te marcheren. Ze hebben het marcheren nog niet verleerd!

Om acht uur is de zaal zo goed als vol met publiek en wordt het eerste filmpje gestart. Vanuit 4 hoeken betreden de 130(!) muzikanten het enorme podium en aan het eind van de film wordt met “Soldaat van Oranje” het concert geopend. Voor de pauze komen nog diverse stukken voorbij uit de periode in de Tweede Wereldoorlog, tot aan de bevrijding van Nederland. Zoals The Longest Day, Arromanches en Hymn to the Fallen. Een deel hiervan werd gezamenlijk gespeeld, een ander deel door 1 of 2 van de korpsen/orkesten van onze vereniging. En afwisselend geleid door 1 van de 5 dirigenten of slagwerkinstructeurs. Afgesloten werd door Willem III met Gabriella’s Sång, prachtig gezongen door Susan Boon.

Na de pauze wordt even stilgestaan bij het afscheid van Rob Boon, die na 2 lange periodes als manager van de vereniging nu “alleen nog” erelid en muzikant bij Willem III is. Rob heel erg bedankt!
Daarna is het tijd voor de bevrijding en vrijheid in het algemeen. Met bijvoorbeeld muziek van Vera Lynn en de prachtige Glenn Miller Medley, omlijst met mooie filmpjes over vrijheid. Naar het eind van de avond toe wordt de muziek steeds moderner en we sluiten af met disco: de 130 muzikanten spelen een gedeelte uit de (Juliana en Bernhard) massed bands show Saturday Night. De “afmars” Riviera wordt beantwoord met een staande ovatie, zodat we die nog een keer moeten spelen als toegift. Helemaal niet erg hoor…

Na afloop zijn er alleen maar lovende reacties. Een mooi theater, een mooi programma, goede muziek. Het publiek is tevreden en dan kunnen we als muzikant ook alleen maar tevreden zijn.

Vele handen maken licht werk, en door het grote aantal vrijwillige “opruimers” is in ruim een uur het meeste weer afgebroken van wat in anderhalve dag opgebouwd was. Enkele muzikanten komen nog bij elkaar in het clubgebouw voor een borrel maar al snel gaan de meeste naar huis. Het was toch wel een lange dag en inmiddels is het allang zondag.

Hieronder staan enkele filmpjes van het concert, met dank aan Jeroen Meijers.

Soldaat van Oranje

Gabriella’s Sång

Glenn Miller Medley

Marco