Verslag Taptoe Borculo

Begin je eindelijk de routine van het taptoes lopen weer een beetje te pakken te krijgen, is het alweer de laatste voor de zomervakantie! Op zaterdag 27 juni reisden de Chr. Muziek- en Showband Juliana en jeugdshowband Bernhard af naar de Achterhoek, voor een middagtaptoe in Borculo.

Natuurlijk doen we dat niet zonder goede voorbereiding, dus repeteerden beide korpsen op een veldje bij het clubgebouw hun eigen show én de gezamenlijke massed bands show. Om 12.00 uur werden de bussen opgezocht die ons naar Borculo zouden brengen. Op de snelweg ging het echter al snel mis: een autobrand bij Voorthuizen zorgde voor zo’n drie kwartier vertraging. Hierdoor arriveerden we maar net op tijd in Borculo voor de taptoe die om half drie zou beginnen. Gelukkig hielp de organisatie ons met een kwartiertje extra tijd zodat we ook nog even rustig in konden spelen. Juliana zou immers de taptoe openen met een openingsfanfare.

Om kwart voor drie loopt Juliana dan toch het veld op om de taptoe te openen. De taptoe is op een mooi voetbalveld met bijna compleet gevulde tribune, een lage (ook goed gevulde) zijtribune én een grote tent voor genodigden/sponsoren met comfortabele stoelen en tafels. Het veld was netjes afgeschermd met in het middel een doorgang waardoor de korpsen konden op- en afmarcheren.
Na onze openingsfanfare werd eerst nog kort stilgestaan bij het plotseling overlijden van een zeer actieve vrijwilliger, gevolgd door 1 minuut stilte. Daarna kon Juliana het veld verlaten om plaats te maken voor onze jeugdshowband. Dus snel de spullen weg leggen om te kijken naar de kids van Bernhard. Die deden het prima, mooie show en goed gespeeld.
Het volgende optreden was van Schutterij De Eendracht uit Ulft. Een flink korps met signaalinstrumenten en slagwerk, plus vendelzwaaiers. Deze vereniging bracht een uitgebreide show waar dan weer de muzikanten, dan weer de vendelzwaaiers de hoofdrol hadden.
Taptoe Borculo was deze keer zeer gevarieerd, want na de vendelzwaaiers was het tijd voor fietsers! De wielrijders van Crescendo hebben er vast weer een mooie show van gemaakt maar voor Juliana (en Bernhard) was het tijd om achter de geblindeerde hekken op te gaan stellen voor de massed bands show. Ach, vorige week in Nunspeet stond ik vooraan bij de show van Crescendo…
Door het ruime veld en de grote opening konden we de opmars van onze massed bands show ook al gezamenlijk – 9 muzikanten breed – uitvoeren. De show “Saturday Night” is een indrukwekkend geheel met zo’n 80 muzikanten. De show verliep heel aardig met een mooi applaus als resultaat. En daar waren we immers toch voor gekomen?

Na een pauze (voor mij wat te drinken en een droog T-shirt graag) werd de taptoe vervolgd met een optreden van Drumfanfare Euphonia uit Eibergen. Tot 2 jaar geleden was dit een jachthoornkorps maar ze hebben de overstap gemaakt naar drumfanfare-bezetting. Voor alle blazers dus een instrument met 3 van die knopjes of heel veel kleppen. Heel veel waardering voor de show die dit korps bracht. Ik weet zelf hoe moeilijk het omschakelen is (bij mijn Tielse vereniging KTVM is dit zo’n 20 jaar geleden ook gedaan) en het klonk al erg goed. De mooie muziek o.a. uit musicals, eenvoudige maar goed gebrachte show en natuurlijk het thuispubliek zorgde voor een groot applaus van het publiek. En terecht.
Tijdens de tweede show van Schutterij De Eendracht was het voor mij tijd om klaar te gaan maken voor onze eigen show “The New World”. Inmiddels was het erg warm geworden en omdat we na onze show op het veld zouden blijven voor de finale bereidde ik me al voor op een zwaar optreden. Maar eigenlijk viel het best mee. De show was degelijk, de muziek ging goed, en het publiek vond het mooi. Prima dus.

Op muziek van Euphonia kwamen alle orkesten na onze show het veld weer op voor een korte finale. Muziekstuk van Crescendo, Koraal, Taptoesignaal en Wilhelmus. Als eerste mocht Juliana daarna het veld af. Na een korte groet aan andere korpsen en natuurlijk het publiek konden we het warme pak uittrekken en de eigen kleren weer aan.
De terugreis verliep een stuk vlotter en rond kwart over zeven waren we weer terug in Amersfoort. Veel vroeger dan bij een “normale” avondtaptoe zodat we met een aantal muzikanten nog maar even uit eten geweest zijn.

Volgende week hebben we als vereniging de echte afsluiting voor de vakantie met een sponsorloop en een barbecue, eind augustus zijn we weer terug!

Filmpjes van Taptoe Borculo, met dank aan Jeroen en Jessica Meijers:

Marco