Verslag Willem III Festival of Music

Na maanden van voorbereiding was het eindelijk zover zaterdag 6 juni Festival of Music in de sporthal van de Bernhardkazerne brachten ruim 130 muzikanten van Juliana, Bernhard en Willem III een bevrijdingsconcert ten gehore.

70 jaar na de bevrijding kunnen wij in vrijheid een concert houden ter ere van de bevrijders en degene die hun leven gaven voor onze bevrijding. Toen op 7 mei 1945 2 dagen na de bevrijding liep Juliana als eerste korps in Amersfoort mee in een bevrijdingsoptocht door de Langestraat in Amersfoort. In de oorlog was het musiceren gestopt maar ondanks dat presenteerde Juliana zich ter ere van de bevrijders zich weer op straat.
Deze gebeurtenis was aanleiding voor onze vereniging om 70 jaar na dato dat te gedenken en de bevrijding te vieren door middel van een Festival of Music. Afgelopen najaar werd er een commissie benoemd om een programma samen te stellen.

Afgelopen weken oefenden we gezamenlijk de muziekstukken die we zouden gaan brengen. Ik vond dit zelf heel leuk omdat zo vereniging breed je allemaal met hetzelfde programma bezig was. Het hele jaar zijn de 3 korpsen bezig met hun eigen programma. Nu ontmoeten wij elkaar wekelijks en dat vergroot het wederzijds begrip en groeide er 1 orkest. Prachtig meer dan 130 mensen van 8 jaar tot 60+ gefocust op 1 doel U als bezoeker en luisteraar een pracht avond te bieden.
Vrijdag werd onder leiding van de commissieleden en een aantal leden de sporthal omgedoopt in een fraaie concertzaal. Zaterdagmiddag 1430 uur moesten we aanwezig zijn om te soundchecken en delen van het programma te oefenen. Want het werd een schouwspel van muziek en beelden van de oorlog en de bevrijding en wat die vrijheid voor de mensen van nu betekend die grotendeels de verschrikkingen van de 2de wereldoorlog niet hebben meegemaakt.

Om vijf uur een prima lunchpakket en hierna gingen we foto’s maken op het prachtige terrein van de Bernhardkazerne. Om half zeven startte Juliana en Bernhard als massedband naar de ingang van de kazerne en wij als Willem III liepen onder heerlijke marsmuziek naar de poort. Geïnspireerd door het voorbeeld van Juliana/Bernhard werd onder leiding van oud tamboer maître Rob Boon spontaan een deel van Willem III in mars opstelling de Burgwache gespeeld en zo retour sporthal gelopen. Ja, hier uit bleek dat ze het nog niet verleerd waren. Top mannen!

Om acht uur opende het festival met een film die de start van de oorlog weer gaf en uiteindelijk na vijf jaar de bevrijding. Tijdens die film namen wij plaats en opende we gezamenlijk met Soldaat van Oranje, prachtig zo een groot orkest dit te brengen voor een volle zaal. De muziekstukken werden afwisselend gedirigeerd door de drie orkest dirigenten Marcus Wiebenga, Bart van Meyl en Dick Roelofsen.
De doden werden herdacht door het schitterende Hymn to the Fallen en wij(Willem III) sloten voor de pauze af met Gabriëlla Song gevoelig en top gebracht door Susan Boon. Het daverende applaus gaf aan dat het publiek genoten had.

Na de pauze werd officieel afscheid genomen van Rob Boon als manager van de vereniging en bedankt voor de vele jaren van dienst binnen de vereniging op diverse bestuursfuncties. Gelukkig blijft Hij spelen bij Willem III en verliezen we zijn ervaring niet.

We vervolgden met Toccata van Montiverdi ons concert en via de suite van Valeriusliederen en de heerlijk swingende Glenn Miller Medley en de Vera Lynn Medley kwamen we in de hedendaagse muziekstijlen. Onze overzeese gebiedsdelen werden mooi vertegenwoordigd met 336 squadron Curaçao mars van Juliana. Terecht werd de aandacht gevestigd op de jeugd, Bernhard bracht de Hanna Polka, top en de show This is love. Geweldig het enthousiasme van Marcus Wiebenga te zien en te beleven hoe hij de jeugd tot grote prestaties brengt. Het klonk Geweldig. Ten slotte brachten we gezamenlijk de massed band onderwerp Saturday Night. Met de Mars Riviera eindigden we om half elf ons concert, met een staande aubade bedankten het publiek ons concert.

Dank voor uw komst en enthousiasme, dank ook de commissieleden Liesbeth, ErikJan, Maurice en Lex en allen die deze avond tot een succes maakten.
Mooi was ook het gezamenlijke opruimen van de zaal, een club van ruim 40 leden van de drie korpsen brachten binnen een uur de hal terug tot sporthal.
Wij deden het graag en zien u graag terug bij onze komende activiteiten.

Johan v.d. Bunt( Willem III).