Verslag Taptoe Amersfoort

De eerste taptoe na de vakantie is voor Juliana direct de eigen taptoe: Taptoe Amersfoort. Op zaterdag 5 september waren 3 gastkorpsen uitgenodigd om samen met Juliana en onze jeugdshowband Bernhard een mooie muziekshow te verzorgen op het historische centrale plein in Amersfoort, De Hof.

’s Middags werd eerst nog gerepeteerd door Bernhard en Juliana. Hard nodig maar gelukkig was het al wel zo goed als droog geworden. Het was weer even zoeken om de juiste plekken in de shows te vinden. Rond half zes vertrokken de meeste muzikanten om nog even wat te gaan eten of werd pizza gehaald. Inmiddels kwamen de materiaalwagens van de gastkorpsen al bij het clubgebouw aan en even later ook de muzikanten zelf. De gasten van vandaag zijn VIOS uit Mijdrecht, Jong Adest Musica uit Sassenheim en Jeugdshowband De Bazuin uit Leerdam. Veel jeugd dus aanwezig dit jaar op Taptoe Amersfoort!

Voor mij begint de avond met een ander klusje. Niet marcheren met Juliana naar De Hof maar op eigen gelegenheid wandelen om daarna in het voorprogramma met ons concertorkest Willem III mee te spelen. Net voordat we aan het korte concert gaan beginnen komt Juliana al aanmarcheren en snel daarna komen ook de andere korpsen aan. Het concertje is snel voorbij, lekker gespeeld ook al probeerde de wind constant om de lessenaar om te blazen. Niet gelukt gelukkig.

Terwijl Willem III snel de spullen opruimt komt Juliana al het plein op marcheren voor de openingsfanfare. Vreemd om zo aan de kant te staan terwijl je collega’s aan het spelen zijn maar gelukkig is het alleen tijdens de opening.
Het eerste optreden is van de jeugd van De Bazuin. Een orkest met een kleine bezetting van slagwerk, fluiten en een paar koperblazers. De show is netjes maar er zit (nog) niet zoveel volume in. Het volgende optreden is de massed bands show Saturday Night van Juliana en Bernhard. Voor het eerst deze echte show op De Hof en het gaat prima. Hopelijk kunnen we deze show nog vaak samen op de taptoevelden gaan spelen.

Voor de muzikanten van Juliana is er nu even rust. Als eerste treedt Jong Adest Musica op. Een mooi korps met prima bezetting en al wat oudere jongens en meiden. Een goede show met mooie muziek, complimenten! Het volgende korps is VIOS met hun “CSI” show. Netjes gespeeld en gedanst door 1 danseres in rode jurk, met een mooi applaus van het publiek.
Dan ons eigen Bernhard. De kids hebben er plezier in en het gaat dan ook steeds beter. Bernhard brengt een heel volwassen show met bijbehorende muziek. Netjes gespeeld, netjes gelopen, top jongens en meiden!

Als laatste show op deze taptoe staat The New World van Juliana geprogrammeerd. Weer een iets andere versie dan afgelopen jaar, ervaringen in de afgelopen jaren hebben voor kleine aanpassingen gezorgd, vooral aan het eind van de show. We hebben na de vakantie nog niet veel kunnen repeteren maar de show gaat echt goed. Voor de muziek helpt mee dat het plein ervoor zorgt dat de muziek niet direct wegwaait. Het klinkt prima en bij de muzikale leiding langs de kant zie ik tevreden gezichten. Het publiek is het ermee eens en geeft een mooi applaus (en zelfs een bravo) aan het eind van de show.

We blijven met Juliana op het plein en spelen nog een mars tijdens de collecte. De toegang tot de taptoe is gratis maar op deze manier kunnen we toch nog wat geld binnenhalen om de organisatie te bekostigen. Op muziek van Bernhard komen hierna de andere korpsen het plein weer op voor de finale. Eerst Blijf Bij Mij Heer met fanfare van koperblazers van Juliana én Bernhard. Dan een zeer net taptoesignaal van Esther Schaaij gevolgd door het Wilhelmus. Na een kort woord van dank door de fantastische speaker van vanavond, Susan Boon, mochten de korpsen op eigen muziek het plein verlaten na afscheid genomen te hebben van het publiek en de andere korpsen. Als thuisspeler was Juliana het laatste korps dat De Hof verliet. Dan volgt alleen nog een stukje door het donker marcheren, een prachtige route langs grachten en onder de wereldberoemde Koppelpoort door.

Aan de andere kant van de spoortunnel werd nog even voor Linda gespeeld die vandaag haar verjaardag vierde. En dan is het nog precies 1 mars tot het clubgebouw. Na het omkleden waren de gastkorpsen snel vertrokken maar veel eigen mensen bleven nog lang napraten. Het was allang zondag voordat ik zelf op de fiets naar huis stapte.

Over 2 weken gaan we verder met optreden, op Taptoe Axel. Hopelijk dan ook met droog en wellicht nog wat warmer weer!

Marco