Verslag Taptoe Axel

Op zaterdag 19 september speelt Juliana uit Amersfoort voor het laatst op een buitentaptoe. En wel op een taptoe ver weg, waar zelfs een reis door België voor nodig is: Taptoe Axel.

Half vier vertrekt de bus. Dat is redelijk krap gepland maar op deze manier kunnen er zoveel mogelijk muzikanten toch mee. De bus is heel behoorlijk gevuld als we afreizen richting Zeeuws-Vlaanderen. Bij Avelingen pikken we nog wat muzikanten waaronder onze manager op om daarna via Antwerpen direct door te rijden naar Axel. Niet de meest rechtstreekse weg maar wel zonder toltunnels.

Rond kwart over zes komen we bij de omkleedruimte aan en dan blijft er nog precies een kwartier over voor vertrek naar de startplaats van de korte streetparade naar het taptoeplein. We hebben zelfs nog iets langer want de drumcorps bands gaan op hun eigen muziek en in hun eigen tempo alvast op weg. Wij lopen bij de rest voorop en hebben de muzikanten van het Vrijwillig Fanfarekorps der Genie achter ons. Een aantal marsen verder via smalle straatjes met irritante goten aan de kant (hobbelen of scheef lopen voor de muzikanten in de buitenste rijen) komen we bij een sporthal vanwaar precies om 19.00 uur het vertrek is. Terug naar waar we gestart zijn maar via een veel betere route.
Afgewisseld met militaire voertuigen gaat het door het centrum van Axel naar het taptoeplein, Juliana als laatste. Helaas is er – zoals zo vaak – weinig interesse voor de streetparade want al het publiek heeft al een mooi plekje voor de taptoe opgezocht!

De korpsen presenteren zich kort op het mooie grote plein waar heel veel publiek omheen staat, voordat de taptoe van start kan gaan. Als eerste korps op de taptoe speelt de Showband Axel die na een reünie enkele jaren geleden, een nieuwe start gemaakt heeft. Deze drumcorps style band heeft een show met leuke muziek en show. Axel heeft ook nog een andere muziekvereniging, de Chr. Drumfanfare Hosanna. Zij brengen een eenvoudige show met veel bekende muziek. Hierbij gebruiken ze het hele (grote) plein, zelfs de yardbordjes die enkele meters van het publiek stonden moesten ervoor weggehaald worden.

De showbands worden afgewisseld met een korte presentatie van (historische) militaire voertuigen. Als eerste zijn een aantal kleinere voertuigen zoals een motor en een jeep aan de beurt. Hierna mogen we – nadat onze Henk en Kasper snel de yardbordjes teruggezet hebben – onze eerste show brengen. Deze keer de massed bands show “Saturday Night” zonder onze jeugdshowband Bernhard. Het kan, maar je mist toch wel veel. De muziek klinkt in ieder geval best leuk op dit plein maar we weten dat onze galashow straks nog beter moet.

Maar eerst speelt nog het Vrijwillig Fanfarekorps der Genie. Een eenvoudige show maar met heerlijke muziek, prima gespeeld door de muzikanten met vele jaren muzikale ervaring. De (uitversterkte) solo op tenorsax is er ook weer, net als de marketentsters die borrels tappen voor het publiek. Hierna volgt de tweede presentatie van legervoertuigen met het grote werk, zoals een MAN vrachtwagen. Dan komt Drumcorps Juliana uit Middelburg het plein op. Ik ben geen groot fan van drumcorps maar wat Juliana liet zien was best indrukwekkend. Flitsende choreografie, snel slagwerk, en hoog en hard koper. Het publiek zal dit niet snel vergeten.

Tot slot van deze taptoe onze galashow The New World. Stevige opkomst met “Coming to America”, een mooi begin met “North and South”, stukken uit de New World Symphony en natuurlijk “When the Saints”. De drooglegging wordt uitgebeeld met muziek uit “The Godfather” waarin we met de euphonium-sectie aan de bak kunnen met mooie sologedeeltes. Een ander stuk uit de New World Symphony gaat over in “Aquarius” en “Let the Sun Shine” uit de musical Hair. En via “America the Beautiful” komen we bij de snelle finale. Ook vandaag ging de show weer prima, dit geeft alvast een goed gevoel voor het concours in Schiedam later dit jaar. Met “Captain America” verlaten we het plein na een laatste groet aan het publiek.

Nu is het tijd voor de finale. Op muziek van de Genie komen alle korpsen weer het veld op. Dan volgt het koraal “Blijf Bij Mij Heer” (of “Abide With Me”), het Taptoesignaal door een trompettist van het Vrijwillig Fanfarekorps der Genie, het Pools Volkslied door Hosanna en gezamenlijk nog het Wilhelmus. Daarna wil je als muzikant zo snel mogelijk omkleden en naar huis. Helaas, hier moest eerst nog afscheid genomen worden van 4 bestuurders, gevolgd door een afscheidswoord van de voorzitter. Vast belangrijk voor de organisatie maar bijzonder irritant voor de muzikant die op zijn plek stil moet blijven staan.
Uiteindelijk mochten de korpsen toch het veld af, en na uitgebreide groeten door Showband Axel en Juliana Middelburg mochten we nog even knallen met “Abschied der Slawin” om daarna snel naar de omkleedruimte door te gaan.

De taptoe begon al vroeg en daarom is het pas ongeveer half elf als we weer omgekleed richting de bus kunnen. De terugweg gaat via de Westerscheldetunnel en Roosendaal. Mede door een korte plas- en rookpauze is deze route nauwelijks sneller maar het is bijzonder gezellig in de bus. Om half twee arriveren we weer bij de Grote Koppel in Amersfoort en zit het buitenseizoen er voor dit jaar alweer op. Maar we zijn nog niet klaar, er volgt nog een concours en enkele indoor showoptredens met “The New World”. En daarnaast gaan we heel hard studeren op een nieuwe show die we in 2016 op de taptoevelden gaan brengen. Meer informatie volgt onder andere via onze website en facebook-pagina!

Marco