Verslag concert met Luchtmachtmannenkoor

Voor de vierde keer mochten wij het Luchtmacht Mannenkoor begeleiden tijdens hun jaarconcert afgelopen donderdag 12 november in de Brugkerk te Amersfoort. Ook dit jaar hadden we tweemaal samen geoefend op woensdagavond in ons clubgebouw.
Dit jaar bestaat het Luchtmacht Mannenkoor dertig jaar, van harte gefeliciteerd namens heel Willem III, en er werd nu ook medewerking verleend door Loes Jongen, sopraan en Jan van Bentum, Bariton. De sfeer was als vanouds gezellig, we leren elkaar steeds beter kennen. Echter wij zijn gemiddeld iets jonger en daarom wordt soms door ons wat enthousiast geblazen waardoor het mannenkoor een tekort aan “lucht” krijgt en niet de “macht” erover heen te zingen. Maar wij kunnen tijdens het spelen de heren goed verstaan dus we begeleiden echt.

Donderdagavond moesten wij er om 1815 uur zijn. Dat is toch wel vroeg als je nog moest werken die dag. Na het doorspelen van enkele gezamenlijke nummers en wat inzetten van ons eigen concertstukken, gingen we aan de koffie/thee om op klokslag 20.00 uur voor een geheel gevulde brugkerk te mogen aantreden. De avond werd zoals gebruikelijk geopend met het zingen van het Soesterberglied. Hierna zongen de mannen In stiller nacht van Johannes Brahms wat erg mooi vertolkt werd. Gevolgd door Priesterkoor(zauberflote) van W.A Mozart. Hierbij werd het koor begeleidt op de piano door Wilma Oude Kempers, de echtgenote van Rinus de dirigent van het koor. Toen was het de beurt aan ons om het slavenkoor (Nabucco) van G, Verdi gezamenlijk te brengen met het koor. Gehoord het enthousiaste klappen van het publiek was dit een geslaagde start van ons in combinatie met het koor.

Vervolgens werd La Vergine degli d’Angeli van Verdi gebracht waarbij als soliste Loes Jongen mee zong. Zo wat een stemgeluid en schitterend vertolkt. Vervolgens speelde wij samen met het koor Landerkennung met als solist Jan van Bentum. Het is een koraalachtig stuk, met prachtige stukken muziek maar niet echt makkelijk. Vooral als de Trombones en Baritons die Jan van Bentum begeleiden. Heel gevoelig en een zeer moeilijke toonsoort voor de trombones, je intoneert gauw te hoog of net te laag en je moet toch in het spoor van de solist blijven. Mannen het klonk geweldig Jan schitterend en het zwaar koper top. Geweldig stuk wat mij betreft het hoogte punt van ons samen met het koor.

Ons eerste blok alleen vierde wij de 70 jarige bevrijding met de hymne to the fallen. Een eerbetoon aan alle slachtoffers van de 2de wereldoorlog en daarna. Gevolgd door echte bevrijdingsmuziek n.l. de Glen Miller Medley. Beide stukken klonken volgens mij zeer goed. Voor de pauze ging het koor nog even vissen met Die forellen.

Na de pauze begon het koor met soliste Loes aan het gevoelige You raise me up. Mooi was dat. Hierna werd Edelweiss uit The sound of Music gezongen en Harmony en werd met het gezamenlijke Rhytm of life afgesloten.
Hierna kwam ons 2de ”solo” blok met een medley van Burt Baharach met o.a. Raindrops keep falling on my had. Dit is lekkere easy listhening music maar door de vele tempowisselingen van 2 kwarts naar 3 kwarts soms vijf kwarts is het een intensief stuk om te spelen. Toch is het ons gelukt om dit easy te vertolken. Hierna brachten wij Song of freedom van Jan de Haan, hoe hard nodig zeker in het licht van gisteren de aanslagen in Frankrijk waar juist die freedom wordt bestreden. Dit laatste stuk werd zeer gewaardeerd door het publiek.

Het koor bracht samen met Loes Amigos Para Siempre gevolgd door Those Magnificent men in their flying machines waar het koor en wij even los konden gaan inclusief keiharde sirene. Het koor sloot af met The wild Rover en volgens mij in lijn met dit stuk naar de tap te gaan. Na de gebruikelijke bedankjes aan de vele vrijwilligers die deze avond tot een succes hadden gemaakt sloten we de avond in stijl af met de finale waarbij het glorie glorie halleluja en het taptoesignaal, fantastisch klonken. Goed gedaan A&H!

Dank Luchtmacht Mannenkoor voor deze mooie avond en onze secretaris is al benaderd door diverse afvaardigingen van koren om te kijken of we iets gezamenlijk kunnen doen. Wij gaan nu de winter periode in om plannen uit te werken voor volgend jaar. In maart hebben wij dan ons jaarlijks concert. Hopelijk tot dan!

Groet,
Johan v.d. Bunt
Willem III