Verslag concours Schiedam (J)

Zaterdag 7 november was een belangrijke dag voor de vereniging: zowel jeugdshowband Bernhard als showband Juliana zou deelnemen aan zowel de mars- als showwedstrijden tijdens het concours in Schiedam. En het werd een prachtige dag, met een eerste prijs op de mars en de hoogste score op show bij de jeugdshowbands voor Bernhard, en een eerste prijs met lof en wisselbeker op de mars en promotie naar de topklasse op de show voor Juliana.

Voor onze jeugdshowband begon de dag al erg vroeg. Om 7.15 uur moest al vertrokken worden uit Amersfoort omdat al vroeg in de ochtend op de mars opgetreden moest worden. En net voordat Juliana om 12.30 uur uit Amersfoort vertrok kwamen de punten al binnen: 86,58 punten, een mooie eerste prijs. Dat is een mooi begin. Met een volle bus met toch wel wat zenuwachtige muzikanten en instructeurs werd daarna koers gezet naar Schiedam. De sporthal en de omkleedruimte werden snel gevonden waardoor er tijd voldoende was om om te kleden en eventueel nog wat te eten.

Half drie ging het marcherend richting sporthal. Kwart voor drie even inspelen, peptalk van de instructeurs, en afstemmen. En dan naar beneden om onze beurt af te wachten. De kids van Bernhard (en de instructie) waren inmiddels ook allemaal teruggekomen naar de hal om het marsoptreden van Juliana te bekijken. Bij de eerste noten van onze opmars klonk dan ook een oorverdovend gejuich en dat geeft je als muzikant nog net even een wat lekkerder gevoel.
Het klopte meteen al. De opmars Colchester Castle konden we precies spelen tot het trio zodat op een mooi moment afgeslagen kon worden. En we stonden op een heel mooie plek, direct voor de overvolle tribune. Gevuld met enthousiaste mensen want er werd hard geapplaudisseerd voor ons, direct al na de opmars. Nog even zet maître Jeroen de rijen en rotten op de juiste afstand en dan gaan we. Met de prachtige mars General Mitchell in heerlijke 6/8 cadans (voor de muzikanten onder ons). De muziek gaat goed, de bochten zijn mooi, de counters zijn goed. En aan het eind van de mars komen we recht voor het publiek op de hoofdtribune uit. Wat een heerlijk gevoel! Dit was het, zo moest het zijn. En de punten, dat zien we later wel.
Met Abschied der Slawin gaan we snel van het veld af en worden opgewacht door enthousiaste muzikanten van Bernhard. Een prima optreden waar iedereen een goed gevoel aan overgehouden heeft.

Direct na ons optreden is het tijd voor de prijsuitreiking van de marcherende korpsen in de 1e divisie. Weinig tijd om uit te rusten of bij te komen maar dus ook niet veel tijd om met zenuwen rond te lopen over de uitslag. Met nog maar eens een keer General Mitchell spelen we alle korpsen het veld weer op. Het zijn er een stuk of 10 dus dat duurt even.
En dan de prijsuitreiking. Dat gebeurt op volgorde van optreden met Juliana als laatste. Heel verschillende scores komen voorbij. Wilhelmina Sleeuwijk met ruim 87 (daar had ik meer van verwacht), Irene Hasselt en enkele slagwerkkorpsen met ruim 90 punten. Erg mooi. En dan Juliana… 93… en dan “ontploft” het hele korps. Nooit verwacht, uiteindelijk blijkt het 93,44 punten te zijn. De hoogste score van het korps bij een wedstrijd ooit. Bovendien nog de wisseltrofee plus de maîtreprijs voor onze Jeroen van der Geer. De dag kan nu al niet meer stuk. Uiteindelijk marcheren we als laatste van het veld en krijgen ook van de andere muzikanten achter de schermen – inclusief onze jeugdbandleden – een fantastisch applaus. Heerlijk.

Maar er is meer. Terug naar af. Onze deelname aan de showwedstrijden is nog belangrijker dan de mars. Hier moeten we proberen minimaal 85 punten te halen en te promoveren naar de topklasse. Al 2x is dat ons in Assen net niet gelukt en alle voorbereidingen waren erop gericht om het hier wél te gaan halen. Dan kunnen we op het WMC meedoen in de klasse waar ook de meeste korpsen zitten die we regelmatig op de taptoevelden tegenkomen.
De tussentijd werd door iedereen op zijn eigen manier gebruikt. Zelf ben ik teruggegaan naar de omkleedruimte voor een droog t-shirt en wat te eten. Maar om 17.00 uur was bijna iedereen weer terug in de hal om onze jongens en meiden van Bernhard aan te moedigen voor hun show. Ook wij kunnen herrie maken en dat hebben ze gehoord! Bernhard deed het super, een hele goede show met mooie muziek. Maar het zal lastig worden bij de uitslag omdat ook de zeer goede jeugdshowbands van Adest Musica en de Floraband deelnamen.

Na de show van Bernhard is het voor ons het bekende ritueel: Instrument halen, inspelen, peptalk en afstemmen. En dan op naar het showoptreden! Het wachten duurt lang maar dan mogen we toch… Een goede opmars, mooie beginopstelling. Daar begint het mee. Dan de show. Het gaat best goed maar het is erg droog en warm in de hal. Zelf moet ik toch af-en-toe een nootje smokkelen om daarna de solo-stukjes goed en duidelijk te kunnen spelen. Het geheel ziet er mooi uit en het klinkt vooral top. Dit is het beste wat we op dit moment kunnen. En zo kwam iedereen ook van het veld af. Helemaal stuk. En de jury mag zeggen of het voldoende was.

Na onze show treedt de Rijnmondband op met hun “theaterstuk” Break-out, om de tijd te overbruggen tussen de showwedstrijden en de prijsuitreiking. Een compleet andere show dan wat wij hebben en zeer goed uitgevoerd. Maar wij zijn natuurlijk benieuwd naar de punten…
Deze keer gaan op muziek van Bernhard alle korpsen het veld op. Het zijn 3 jeugdkorpsen, 2 korpsen in de basisklasse en 1 in de middenklasse. Deze keer gaat de prijsuitreiking op puntenvolgorde. Jong Floraband heeft een mooie score van bijna 83 punten. De tweede plaats is voor… de jeugd van Adest Musica met 83 punten. Nu “ontploft” Bernhard. Het puntenaantal is niet meer belangrijk (het zijn er 83,81) maar Bernhard heeft het hoogste gescoord van de jeugdshowbands! Dan de basisklasse, hier promoveert Excelsior Renkum naar de middenklasse. En dan tot slot Juliana… 86,58 met promotie naar de topklasse! Eindelijk is het dan toch gelukt! Hoewel, vanaf de eerste deelname aan een showconcours (in de basisklasse) is Juliana binnen 3 jaar gegroeid naar de topklasse. Niet slecht.

Na het Wilhelmus gaan de korpsen op eigen muziek het veld af, en nu is het Bernhard dat als “winnaar” als laatste het veld af mag. Juliana staat al als een erehaag te wachten en – heel sportief! – Jong Floraband sluit zich hierbij aan. Deze band speelt zelfs nog Lang zullen ze leven (natuurlijk direct meegespeeld door Juliana) terwijl de muzikanten van Bernhard de polonaise lopen. Deze dag zullen we niet snel vergeten!

Al snel keren we met Juliana weer terug naar de omkleedruimte en een half uurtje later zit iedereen in de bus naar Amersfoort. De sfeer is natuurlijk bijzonder goed en op facebook worden de eerste filmpjes al teruggekeken (met dank aan Henk Kikkert). Bij het clubgebouw is Bernhard inmiddels al aangekomen en de kids zitten allemaal al aan de frisdrank. Voor Juliana is er ook bier van de tap en de hapjes vinden gretig aftrek. Zelfs de reservedoos met frikandellen wordt gebruikt om de honger te stillen of zomaar voor de gezelligheid.

Zo rond een uur of elf vind ik het wel genoeg. Veel bier en weinig eten hakt er toch wel in. Vanavond maar weer eens lekker slapen. Want ondanks dat ik al 35 jaar muzikant ben, heb ik nog steeds “gezonde spanning” bij dit soort activiteiten.

Voor Juliana en Bernhard zit het werk er voor dit jaar overigens nog niet op. Tijdens de Holland Winter Taptoe op zaterdag 28 november in Zwolle zullen de beide winnende shows, plus de gezamenlijke Massed Bands show nog een keer te zien zijn. U bent van harte welkom!

Marco

Ook muzikant worden bij Juliana? Dit is het moment om in te stappen! Vanaf nu gaan we op weg naar het Wereld Muziek Concours in 2017, met een gloednieuwe show die we vanaf april 2016 op taptoes gaan spelen. Bij alle secties is plaats voor muzikanten! Neem contact op de secretaris van de Julianacommissie (secretaris-j@juliana-amersfoort.nl) voor een afspraak om een keer te komen kijken!