Verslag Holland Winter Taptoe

Nee, het is nog geen winter. Het waait, het regent, maar Sinterklaas is al wel in het land. Wat maakt het allemaal uit, het is tijd voor de Holland Winter Taptoe!

Voor de derde keer organiseert Corona Evenementen de Holland Winter Taptoe. Voor het eerst in Zwolle, omdat de Rijnhal in Arnhem niet meer beschikbaar is. De Landstede Arena is voor het publiek veel intiemer dan de Rijnhal maar voor de muzikanten is het improviseren. De oppervlakte om de shows te brengen is klein en de toegang tot de vloer is via trappen en door smalle gangen. Gelukkig merkt het publiek daar niet veel van.

Juliana en Bernhard vertrekken om half zes vanaf het clubgebouw. Althans dat was de bedoeling maar door enkele laatkomers wordt het ruim een kwartier later. De reis naar Zwolle gaat vlot en de parkeerplaats voor de bussen is snel gevonden. In de kleedkamers is het dan snel omkleden, zodat we Highland Cathedral nog een keer kunnen repeteren met alle korpsen.
Na de repetitie is het direct opstellen in de gang omdat Juliana de openingsfanfare zal doen. Vanwege de beperkte ruimte en geen repetitietijd, spelen we de openingsfanfare vandaag in korpsopstelling. Dat gaat prima en het eerste kunstje zit er al snel op. De eerste echte show is van Jubal Zwolle. Een relatief klein Drum Corps dat op het kleine veld prima tot zijn recht komt. Het thema “Dreams: Emotions of Sleep” komt regelmatig terug, onder andere door een lid van de guard die een bed in duikt. Dat lijkt me ook wel wat, een dutje doen op het veld tijdens een taptoeshow… Na Jubal speelt onze jeugdshowband Bernhard. Voor enkele leden, waaronder maître Joey, is het nu echt het laatste optreden. Na deze show zullen ze alleen nog maar met Juliana op pad gaan. De show van Bernhard gaat prima. Het is goed te zien dat hard gestudeerd is voor het concours van enkele weken geleden.
Na Bernhard speelt de Euroband uit Rotterdam haar eerste show “Night&Day”. Voor mij het sein om naar achteren te gaan om op te gaan stellen voor de Massed Bands show van Juliana en Bernhard. Ook nu duurt het even voordat alle ongeveer 80 muzikanten op de vloer staat. De show is indrukwekkend door de grootte maar zou wat mij betreft nog wel wat strakker uitgevoerd kunnen worden. Volgend jaar komt deze show in ieder geval weer terug op de taptoevelden, een mooie samenwerking van de jeugdshowband en de showband.

Na onze show is er een korte pauze. Ook voor de muzikanten is er dan de mogelijkheid om het vocht aan te vullen want tijdens de shows waren de bars gesloten. Na de pauze start de Van Limburg Stirumband uit Wezep met de show “Alles is Liefde”. Mooie muziek, leuke choreografie. Kortom genieten voor het publiek en daar gaat het om. Als de Euroband opkomt voor hun tweede show “Anchors Aweigh” is het wederom tijd om naar achteren te gaan en klaar te maken voor onze eigen show. Van de Euroband heb ik dus de hele taptoe bijna niets gezien…
De show van Juliana “The New World” is de laatste van de avond. Nog even een keertje knallen en het publiek laten zien wat we kunnen. En het gaat prima. Door de muzikaal “droge” hal kun je best wat volume maken zonder dat het voor het publiek te hard wordt. Nadeel is wel dat het heel veel energie kost. Behoorlijk uitgeput kwam ik dan ook van het veld af. Veel tijd om uit te rusten was er echter niet. VLS speelde twee marsen, en op de tweede kwamen alle korpsen weer de zaal binnen voor de finale.

In de finale werd eerst een mooie versie van Highland Cathedral gespeeld. Met een verrassende koperfanfare uitgevoerd door trompettisten en trombonisten van Juliana. Gevolgd werd met het koraal Blijf Bij Mij Heer, ook al met koperfanfare door Juliana. Ook het taptoesignaal was van een trompettist van Juliana, Esther Schaaij. En als afsluiting van de taptoe werd nog het Wilhelmus gespeeld. Daarna werd door de zeer goede speaker van vanavond, Susan Boon, afscheid genomen van de korpsen en kon iedereen op eigen muziek afmarcheren. Als één-na-laatste korps speelden we met Juliana nog onze concoursmars General Mitchell en daarmee werd het optredensseizoen voor 2015 afgesloten.

Op de terugweg heb ik Jenne in het materiaalbusje gezelschap gehouden, en even na de bus van Juliana die ons onderweg inhaalde kwamen ook wij in Amersfoort aan. Nu kan de knop om, lekker gaan werken aan de nieuwe show voor 2016. Al moeten we eind januari alweer aan de bak voor de Musikparade Deutschland, maar dan nog met de show The New World.

Videoverslag van de Holland Winter Taptoe door Rob Boon:

Finalemuziek Highland Cathedral en Blijf Bij Mij Heer: