Verslag KIKA Taptoe

Voor de vierde maal organiseerde Jaap van Ingen een KIKA Taptoe, waarvan de opbrengst ten goede komt aan de strijd tegen kinderkanker. Deze keer in Nijmegen. Centraal hierin staat Naomi die op een film voorafgaand aan de taptoe te zien was, en ook zelf in de zaal zat. Alle 9(!) deelnemende korpsen zetten zich belangeloos in voor dit mooie goede doel.

Voor Juliana was dit de eerste Nederlandse taptoe van het seizoen. In januari en maart hebben we al 6 optredens verzorgd tijdens de Musikparade Deutschland maar vandaag kun je de echte start noemen.
Nadat we bij het clubgebouw nog even de massed bands show geoefend hebben samen met onze jeugdshowband Bernhard (voor Koningsdag in Katwijk) stappen we rond 17.00 uur in de bussen die ons naar Nijmegen zullen brengen. Met achter het stuur bekenden: Andrew en Melissa die ook onze 1000km-tour door Duitsland in januari gereden hebben. Na ruim een uur rijden komen we bij de Jan Massinkhal in Nijmegen aan waar we proberen alle muzikanten en spullen van Juliana in 1 kleedkamer te proppen. Dat lukt dus helemaal niet maar de tamelijk brede gangen rond de kleedkamers bieden uitkomst. Er is tijd voldoende om nog wat te eten, drinken, om te kleden en in te spelen. Dat laatste helaas buiten zodat het afstemmen maar beperkte waarde heeft.

Direct na de film die getoond wordt, spelen we met Juliana in de hal onze openingsfanfare. Het is maar kort maar het betekent wel dat je van de eerste tot de (bijna) laatste minuut van de taptoe bezig bent. Na het wegleggen van het instrument loop ik snel naar boven om de taptoe ook zelf te kunnen bekijken. Onze eigen jeugd van Bernhard is inmiddels begonnen aan hun show en dat doen ze erg goed. Helaas is Bernhard de afgelopen jaren behoorlijk kleiner geworden, hopelijk kunnen we die ontwikkeling ombuigen de andere kant op. Bernhard krijgt terecht een mooi applaus van het publiek na de show en bij het afmarcheren.
Het volgende optreden is van slagwerkkorps Oranje Garde uit Klundert. Alleen maar ongestemd slagwerk – niet mijn favoriet – maar ze maken er een leuke afwisselende show van die niet te lang duurt. Het programma wordt vervolgd door de nieuwe show “Roeien met de riemen die je hebt” van de Scheepjeswolharmonie uit Veenendaal. Veel bekende muziek op een aantrekkelijke niet zo complexe choreografie. Dan volgt het optreden van de pipeband Batavorum uit Nijmegen en is het voor mij tijd om tasje, pet, handschoenen en instrument weer op te gaan zoeken. Achter het doek krijgen we nog behoorlijk wat mee van de doedelzakmuziek en veel “klassiekers” komen weer voorbij.

Als laatste show voor de pauze spelen we met Juliana “The New World”. Een bekende show maar dit jaar met kleine wijzigingen, met 5 nieuwe muzikanten en onder leiding van onze nieuwe tambour-maître Joey van Loveren. Inderdaad familie (sterker nog, de zoon) van onze oud-maître en voormalig manager Kees Jan van Loveren. Pa staat dan ook trots achter de bok toe te kijken hoe zijn zoon – en Juliana – het ervan afbrengt. En dat gaat prima. Goede show, mooie muziek, weinig op aan te merken. Compliment voor de nieuwe leden die slechts in een paar showrepetities hun plekje in de show moesten vinden!

Het programma is lang wat aantal korpsen betreft, dus dan is een pauze om de benen te strekken voor het publiek ook wel op zijn plaats. Na een half uurtje gaat het publiek de zaal weer in en kan het programma verder gaan. Eerst speelt O.B.K. uit Rhenen. Bekende muziek met TV tunes maar voor het eerst kon ik ook eens de show bekijken. Leuk om te zien! Het programma gaat verder met St. Sebastianus uit Gendt. Een uitdagende show over de 4 elementen met muziek die af-en-toe wel heel dun geschreven is. Hier in de zaal ging het maar ik ben bang dat er op een voetbalveld weinig van overblijft. Wel mooi uitgevoerd overigens, vooral het laatste deel Rise of the Firebird maakte bij mij veel indruk.
Ook Irene uit Ede heeft een nieuwe show: Journey to the Moon. Een heel ander type show, drum corps-achtig met bijvoorbeeld een kleine “pit” vooraan het veld. De choreografie is heel uitdagend en het lijkt erop dat niet iedereen het hoge tempo aankan. Het geheel wordt wel mooi uitgebeeld met onder andere een groot doek met “plattegrond” van de maan waar de muzikanten overheen lopen en waar ook nog een vlag op geplant wordt. Van de laatste show “Masquerade!” van Exempel uit Empel – ook nieuw – heb ik helaas niets gezien omdat het tijd werd om op te gaan stellen voor de finale. De muziek klonk wel heel aardig maar met voor mij weinig bekende muziek.

Dan de finale. Met Juliana spelen we op “Colchester Castle” alle korpsen het veld op. Daarna volgen de gezamenlijke stukken, onder leiding van Marcus Kerpershoek: Highland Cathedral (natuurlijk met doedelzakken), Blijf Bij Mij Heer, het Taptoesignaal en het Wilhelmus. Vervolgens neemt Jaap van Ingen het woord om deelnemers en vrijwilligers – waaronder de prima lady speaker Susan Boon – te bedanken. Helaas kon Jaap geen cheque aan Naomi uitreiken: doordat het publiek het flink liet afweten is er geen positief saldo. Op eigen muziek verlaten de korpsen de hal. Er is niet veel plaats om te marcheren en er zijn veel korpsen zodat de afmars bij iedereen lekker kort is. We staan immers al lang genoeg op het veld. Als vijfde marcheren we met enkele maten van “Abschied der Slawin” de zaal uit.

Na het omkleden en inpakken vertrekken we al snel weer richting Amersfoort, waar we rond half één aankomen. De eerste taptoe zit er weer op, komende woensdag op Koningsdag gaan we alweer verder: ’s middags in Dordrecht en ’s avonds in Katwijk. De eerste buitenoptredens dus nu maar hopen dat het droog blijft.

Marco

Film van onze show (met dank aan Johan Kelder):