Bevrijdingsdag Taptoedag

Net als met Koningsdag staan er vandaag 2 taptoes op het programma: ´s middags in Havelte en ´s avonds in Vlaardingen. In totaal bijna 500km met de bus. Het grote verschil met Koningsdag is het weer: in plaats van kou, wind en regen is er nu warmte, weinig wind en alleen maar zon!

Rond kwart over elf vertrekken we vanaf Amersfoort naar Havelte. Het is druk op de weg maar zonder veel oponthoud bereiken we Toegangspoort Holtingerveld waar de taptoe gehouden zal worden. Achteruit rijdend over smalle paadjes parkeert onze vakkundige chauffeur van Besseling de bus achter de schaapskooi, wat ook onze omkleedlocatie is. Maar de schapen zijn allemaal buiten (op een paar lammetjes na) en de ruimte is goed schoongemaakt. Ook staat de koffie en cake al klaar.

Er is hier vandaag veel meer te doen. Zo zijn er militaire voertuigen om te bekijken, er is een markt, en een roofvogelshow. Die laatste loopt een beetje uit (of is te laat begonnen) zodat ook de taptoe een half uurtje later begint. Geen straf want het is een heerlijke omgeving. Zodra de meeste bezoekers van de roofvogelshow een plaatsje rond het kleine taptoeveld gevonden hebben, kan de taptoe beginnen. Koperblazers van Brassband Diever spelen een openingsfanfare waarna het eerste optreden van Showband Mercurius uit Assen is. Tijdens die show spelen wij ver weg nog even in om daarna naar het taptoeveld te lopen.
Als tweede speelde Excelsior uit Renkum hun nieuwe show “Airborne”. Meerdere bekende melodieën die met de tweede wereldoorlog te maken hebben kwamen langs, zoals “Hymn to the Fallen”. Niet echt een vrolijk onderwerp en dus ook niet zoveel vrolijke muziek. Overigens heb ik de muziek niet echt goed kunnen beluisteren omdat vanaf de achterkant de 5 bassdrums en 3 pairs of cymbals de muziek een beetje overstemmen.
Hierna was het tijd voor onze show “The New World”. Opvallend was de prima aankondiging van Grietina Bouma (ook bekend van Taptoe Groningen) die erg veel en enthousiast over ons korps en onze show – ik neem aan ook over de andere korpsen – wist te vertellen. Ook op dit “knollenveld” ging de show weer best goed, met veel enthousiast publiek gaat er direct weer een tandje bovenop. Na afloop kregen we dan ook een mooi applaus.
Voor de finale bleven wij op het veld, Mercurius en Excelsior kwamen er weer bij. Dan de traditionele ingrediënten van de finale: Blijf Bij Mij Heer, Taptoesignaal en het Wilhelmus. En op eigen muziek van het veld af, Juliana als laatste. Terwijl wij ons snel om gingen kleden – de volgende taptoe wacht – heeft Excelsior nog een rondje over het terrein gelopen. Pas toen wij met de bus vertrokken kwamen zij terug bij de omkleedruimte. Een mooi gebaar, dit stond vast niet in hun contract!
Taptoe Havelte was mooi en zeer goed georganiseerd waarbij zeker ook aan de muzikanten gedacht is, met o.a. gratis koffie, drinken en cake. Mooi weer is echter wel een voorwaarde, met regen was het taptoeveld waarschijnlijk een modderbak geweest en publiek had het dan laten afweten.

Ons volgende optreden is aan de andere kant van het land, in Vlaardingen. Op weg daarheen komen we weer langs Amersfoort en in Soesterberg pikken we nog even een muzikant op. In Vlaardingen blijkt er nog tijd genoeg te zijn zodat we de bus voor een half uurtje bij McDonalds parkeren. Hiervandaan is het maar een paar minuten rijden naar het sportpark waar de Bevrijdingstaptoe gehouden wordt. Door een achteringang bereiken we snel de kleedkamers en ook het busje kan heel dichtbij geparkeerd worden. Ideaal. We genieten voor het omkleden nog even van de zon en klanken van Haringkoppen terwijl het publiek al in grote getale naar de tribune komt. Ook een grote optocht van rolstoelen komt binnengereden en wordt vooraan en aan de zijkant geparkeerd. Aan publiek zeker geen gebrek!

Om half acht opent de Rijnmondband uit Schiedam (bijna een thuiswedstrijd) de taptoe, waarna de eerste show van de Jeugd Rijnmondband is. Een show over superhelden, waarvan er 4 ook meelopen in de show. Heel leuk gedaan, en van het publiek krijgen ze een groot applaus. De tweede show is van Juliana met onze jeugdshowband Bernhard, de massed bands show Saturday Night. Op het kunstgrasveld hier hebben we veel ruimte zodat de massed bands show (met zo’n 80 muzikanten) eindelijk eens uitgevoerd kan worden zoals het hoort. En het gaat best goed, met veel waardering van het publiek.
De taptoe wordt vervolgd met de “oude” show van de Rijnmondband, Breakout! Een bekende show en van al dat theater ben ik geen fan. De muziek is wel heel lekker. Hierna komt Bernhard met hun show “This is love”. Vanaf een afstandje – met Juliana moesten we op gaan stellen voor onze eigen show – zag het er goed uit. Dan “The New World” van Juliana. Echt een top-veld om op te spelen en te lopen. Veel publiek. En iedereen die zijn beste beentje voorzet. Dat resulteert in een heel goede show, echt 1 van de beste die we ooit gelopen hebben.
Overigens moet ik nog wel even de speaker van deze taptoe noemen. De geluidsinstallatie werkte niet mee (ging rondzingen) maar zorg dat je in ieder geval de teksten een keertje doorgelezen hebt. Als ze er stotterend uitkomen of je jezelf moet corrigeren komt dat niet professioneel over. Jammer, op deze verder prima georganiseerde taptoe.
De Rijnmondband sluit de taptoe af. Met hun nieuwe show “Soulmates”. Veel minder theater (jee!) en bekendere muziek, ik denk dat deze veel beter bij het “grote” taptoepubliek aan gaat slaan. Terwijl er toch voldoende inzit voor de jury op het WMC. Mooi uitgevoerd!

In de finale komen op muziek van Juliana alle korpsen het veld op. Gezamelijk wordt een poging gedaan om de SCVK-mars Synergia te spelen. Duidelijk is dat alle orkesten (ook die vorige week op Koningsdag in Dordrecht) de focus op hun eigen show hebben gelegd en niet op deze gezamenlijke taptoe-finale mars. De rest van de finale gaat veel beter: Blijf Bij Mij Heer, Taptoesignaal en het Wilhelmus. Als tweede mogen we deze keer het veld verlaten.

Na snel omkleden vertrekken we rond kwart voor tien weer richting Amersfoort, zodat de chauffeur niet in de knoei komt met zijn rijtijden. Ruim een uur later zijn we weer thuis na een heerlijke muziekdag van 12 uur. Zaterdag weer een mooie taptoe: in Laren bij MCC, met onder andere Advendo, Adest Musica, de Floraband en natuurlijk Juliana!

Marco