Top-Taptoe Laren

Vandaag staat voor Juliana de jubileumtaptoe van MCC Laren op het programma. Met een mooi programma, veel topkorpsen, een mooie locatie, en ook nog eens heel mooi weer! Alle ingrediënten zijn er om er een mooi feestje van te maken.

Laren is niet ver dus we gaan vandaag met eigen vervoer. Om 18.00 uur verzamelen de muzikanten zich bij het clubgebouw. Een flink aantal gaat echter rechtstreeks naar Laren zodat het even passen en meten is om iedereen mee te nemen in de beschikbare auto’s. Maar het lukt.
In Laren is de omkleedlocatie, een basisschool, snel gevonden. Ook het busje met aanhanger komt al snel zodat alle spullen klaargelegd kunnen worden. Dan blijft er nog wat tijd over om bij het taptoeterrein te gaan kijken of in het dorp nog wat te gaan drinken. Om half acht is iedereen terug en omgekleed zodat we kunnen gaan inspelen en afstemmen. Daarna vertrekken we in korpsformatie naar het taptoeplein dat maar een paar minuten lopen is.

De tribunes zitten inmiddels stampvol en ook staan nog vele mensen rond het veld te kijken. Het is heerlijk druk! De taptoe begint om 8 uur met een opening met de jubilerende vereniging MCC uit Laren. De opening laat nog even op zich wachten omdat de microfoon van de speaker het laat afweten. Maar een paar minuten later mag MCC toch het plein op. Er volgt een lang verhaal – niet alleen hier is de speaker nogal lang van stof – waarna MCC een openingsnummer speelt en afgeteld word voor een enorm kanonschot. Hoewel aangekondigd schrikken we achter het doek toch wel even.

Als MCC het plein af is maken we ons klaar voor onze show “The New World”. Ook hier is de speaker ons te vlug af, op het moment dat we op willen marcheren begint hij met de aankondiging… Nou ja, dan hebben we dat alvast gehad en kunnen we na de opmars meteen verder. De opmars voelt al heel lekker, ondanks de warmte gaat het blazen goed en het is fantastisch om zoveel publiek om je heen te hebben. Ook vandaag zetten we weer 1 van de betere shows neer. Het publiek reageert razend enthousiast en geeft ons tijdens de show, maar zeker na afloop een lang applaus. Ook voor het zingen in “De Stad Amersfoort” krijgen we nog een extra applaus voordat we het plein verlaten.

Terwijl we terug naar de school gaan om de instrumenten en jasjes neer te leggen, speelt Floraband hun nieuwe show “Britain’s Best”. Het laatste stukje kon ik nog even zien, het blijft wennen na de flitsende James Bond show die de Floraband hiervoor speelde. Het programma wordt vervolgd door OBK uit Rhenen, als vervanger van DAP uit Apeldoorn waarvan de penningmeester afgelopen week is overleden. De TV Tunes show van OBK is inmiddels bekend en werd ook vanavond netjes uitgevoerd.
Dan onze collega’s uit Sneek, Advendo met hun nieuwe show. Enkele lekkere muziekstukken, en zeker de afmars (met springen!) mag er zijn. Voor Advendo was het plein wel veel te klein zodat de figuren niet altijd even goed uit de verf kwamen. Tijdens het optreden van Adest Musica uit Sassenheim is het tijd om het instrument en jasje weer op te gaan halen, voor de finale. Voordat die finale begint volgt echter nog de presentatie van de nieuwe uniformen van MCC uit Laren. Veel gepraat door de speaker, interviews, etc. Ik weet niet of het publiek hier wel op zat te wachten. Uiteindelijk mocht MCC toch de mooie rode uniformen aan het publiek tonen en daarna nog de eigen show spelen.

Inmiddels was het half elf geworden, tijd voor de finale. Met “Colchester Castle” spelen we met Juliana alle korpsen het plein op. Ook hier houdt de speaker niet op, 2x moet opnieuw aangezet worden voordat het doek eindelijk open gaat… Hoewel ik een lange finale verwachtte, viel het nog wel mee. Alle maîtres worden naar voren geroepen voor een aandenken, waarna na een korte toespraak het taptoesignaal (uitversterkt!) en het Wilhelmus volgen. Met Juliana mogen we als eerste het veld af – heel opvallen nu zonder aankondiging? – maar er is heel weinig plek. De Engelse counter is een beetje improviseren en tussen een bastuba en de maître van MCC zit maar enkele centimeters. Maar het lukt!

Terug in de school wordt weer snel omgekleed en ingepakt waarna iedereen op eigen gelegenheid naar het clubgebouw of naar huis gaat. Een klein clubje blijft in het clubgebouw nog even plakken om wat te drinken en eten. Zo komt er een einde aan een drukke periode, 6 taptoes en een serenade in 2 weken!

Vanaf vrijdag beginnen we serieus met het instuderen van de choreografie van de nieuwe show, première voorzien tijdens Taptoe Amersfoort op 3 september. Afgezien van twee marsoptredens bij een avondvierdaagse is de volgende taptoe pas over 4 weken, op 4 juni in Tiel.

Marco