Verslag Koningsdag

Traditioneel is Koningsdag – en voorheen Koninginnedag – de start van het taptoeseizoen. Nu hadden we met Juliana afgelopen zaterdag al opgetreden in Nijmegen maar vandaag staan de eerste buitentaptoes op het programma. Het weer is echter een beetje van slag want gevoelstemperaturen rond het vriespunt, koude regen en veel wind maken het voor de muzikanten, en zeker voor het publiek, niet echt aangenaam.

’s Middags spelen we in Dordrecht. De reis verloopt voorspoedig en ruim op tijd zijn we in Dordrecht. Het is even zoeken naar de kleine sporthal waar we ons om kunnen kleden maar eenmaal gevonden blijkt die lekker ruim te zijn. Er is tijd voor een rondje door de stad of een koffie naast het taptoeplein maar een bui zorgt ervoor dat iedereen al snel weer naar binnen vlucht. In onze omkleedruimte krijgen we nog een kort concert van Amigo uit Leiden dat in “onze” sporthal in komt spelen en ook de mooie openingsfanfare Eastney nog even oefent. Ook wij spelen na het omkleden in om vervolgens naar buiten te gaan om op onze beurt te wachten.

De taptoe is inmiddels begonnen met na de openingsfanfare van Amigo, de show van Jong Holland uit Zwijndrecht. Met Juliana spelen we als tweede. Het is koud maar er staat toch wel behoorlijk wat publiek rond het plein. De show gaat goed maar het is allemaal wat vlak en mat. Dat kan beter, weten we zelf. Na ons speelt eerst Amigo waarvan ik nog maar een heel klein stukje kan zien. Zag er goed uit. Daarna komt de Flora Band uit Rijnsburg hun nieuwe Engelse show. Ik ben er niet zo kapot van, James Bond was naar mijn mening veel indrukwekkender. Maar het blijft een mooi korps om te zien. Het laatste korps is Jubal uit Dordrecht. Dan is het voor mij tijd om klaar te gaan maken voor de finale en van de show heb ik dus niets gezien.

Volgens het draaiboek zouden de korpsen op muziek van Jong Holland het plein op gaan. Als Jubal klaar is, is Jong Holland echter nergens te vinden. Iedereen kijkt elkaar aan want een regisseur is hier bij de taptoe niet aanwezig. Uiteindelijk besluiten we met Juliana dan maar als eerste het veld op te gaan. Daar duurt het erg lang voordat de andere korpsen uiteindelijk ook komen, we hebben onze mars minimaal 3x helemaal gespeeld. Jammer, ook voor het publiek.
In de finale spelen Flora en Jubal een stuk, afgesloten wordt gezamenlijk met het Wilhelmus. Als tweede mogen we het plein af, snel terug naar de warme en droge omkleedruimte want er dreigt een flinke bui.

Na het omkleden en inpakken gaan we met de bus onderweg naar Katwijk. Aan zee, dus naast regen en kou ook nog eens harde wind. Geen mooi vooruitzicht. Onderweg wordt spontaan besloten om even een McDonalds te bezoeken omdat we niet weten of er bij het clubhuis van DVS of op het Marktplein in Katwijk iets te eten te krijgen is. Ook al waren we niet aangekondigd, al snel had iedereen iets te eten en konden we met nieuwe energie door naar Katwijk.

In Katwijk werden we ontvangen in het prachtige nieuwe clubhuis van DVS waar we een nette en ruime omkleedruimte hadden. Uiteindelijk kwam ook onze jeugdband Bernhard hier aan en nadat ook zij omgekleed waren vertrokken we gezamenlijk met de bus naar het Marktplein. Daar waren Adest Musica en Jong Adest uit Sassenheim inmiddels ook aangekomen en om de beurt startten de korpsen voor een streetparade naar de boulevard. Natuurlijk (vanwege het weer) was er niet veel publiek op straat. Aan het begin van de boulevard kwam de harde wind ons al tegemoet. Gelukkig hadden we deze “achter” op het laatste stuk dat we gezamenlijk met Bernhard marcheerden richting het taptoeplein.

Bij het taptoeplein aangekomen konden we gelukkig even naar binnen voor een warme beker koffie en – voor de liefhebber – een haring. Het weer werd er niet beter op en onze jeugd moest de eerste show deels in de regen spelen. Opvallend genoeg was het bij het plein best wel druk met publiek. Als tweede korps speelde we onze eigen show. Deze keer met veel meer bezieling dan ’s middags. Heerlijk. Maar ook: koud. Dus binnen maar even opwarmen terwijl Jong Adest en Adest Musica hun show speelden. De tweede show voor ons (en voor Bernhard) was de massed bands show. Gezien de beperkte repetitietijd die hieraan besteed kon worden ging het helemaal niet slecht.
De laatste shows waren voor de junioren van DVS en van DVS. Tijd voor nog maar even een kop koffie binnen. Voor de finale kwam iedereen op muziek van Adest Musica het plein weer op. Daar werd gezamenlijk de gloednieuwe Synergia Mars, het koraal Blijf Bij Mij Heer en het Wilhelmus gespeeld. Met vervolgens een afmars op eigen muziek. Het mag gezegd worden: onder andere de strakke regie van Arie van Duijn zorgde ervoor dat alles tijdens deze taptoe vlekkeloos verliep.

Nu stonden onze bussen nog bij het Marktplein zodat nog een flinke streetparade nodig was om hier weer aan te komen. Daar zat niemand meer op te wachten zodat er flink de sokken in werd gezet. Al snel hadden we dan ook Bernhard ingehaald en gezamenlijk werd het laatste stuk naar de bussen gelopen. In het clubgebouw van DVS konden we ons weer omkleden om vervolgens naar huis te rijden. Rond half één kwam er een einde aan deze koude maar muzikale Koningsdag.

Volgende week gaan we gewoon lekker verder met optreden: Op Hemelvaartsdag/Bevrijdingsdag taptoes in Havelte en Vlaardingen, op vrijdag een serenade en op zaterdag de grote Jubileumtaptoe van MCC in Laren!

Marco