Juliana in Tiel

Al heel lang had ik weer eens met “mijn” showband (Juliana uit Amersfoort) willen optreden in “mijn” stad Tiel. Daar ben ik geboren, heb ik nog steeds veel familie en kennissen, en maak ik nog steeds muziek. En afgelopen zaterdag was het zover, Juliana nam deel aan de streetparade en taptoe in Tiel!

Rond kwart voor twaalf vertrekken we – bij toeval weer eens met een dubbeldekker omdat een 60-zitter niet beschikbaar is – richting Tiel. Lekker ruim, en comfortabel komen we een uurtje later in Tiel aan. Natuurlijk kan ik de chauffeur precies de juiste weg wijzen… Het busje is er ook en met chauffeur Jenne rijd ik even om naar de achterkant, zodat we het busje naast de omkleed-tent kunnen parkeren.
Het is erg warm en er is nog bijna anderhalf uur tot het begin van de streetparade, dus gaan we in de stad maar even wat drinken. Het is al gezellig druk, zeker op de terrasjes. Achter ons zitten mensen die voor de streetparade zelfs uit Houten gekomen zijn. Om kwart over twee is het toch echt tijd om het warme uniform aan te gaan trekken. Half drie vertrekt Juliana uit Middelburg als eerste, gevolgd door Excelsior uit Renkum. Juliana uit Amersfoort start als derde, na ons volgt nog K&G uit Leiden.
Door de Waterstraat – de belangrijkste winkelstraat – lopen we naar het centrale plein (met het standbeeld van Flipje). Daar wachten we even tot Excelsior voorbij gelopen is en spelen dan stilstaand een nummer. Het is moeilijk om de gedachten bij de muziek te houden, werkelijk overal staan bekenden. Na dit nummer gaan we marcherend weer verder, de Voorstad op en neer en dan naar de Waterpoort. Helaas begint het nu wat te druppelen, van die grote druppels, maar nog niet erg hard. We maken een mooie foto en daarna is er voor iedereen wat te drinken. Heel welkom bij dit warme weer. Na de pauze lopen we nog twee keer door de lange winkelstraat waarbij het na de eerste keer echt serieus even gaat regenen. Maar als we terugkomen bij het taptoeterrein is het alweer droog en begint de zon de schijnen.

Nu is er even pauze, voordat de finalerepetitie gaat beginnen. De organisatie heeft een eigen finalenummer laten arrangeren, Beethoven’s 5 Secrets (die van de TUI reclame) en dat moet natuurlijk even geoefend worden. Na 2x gaat het goed, en het koraal Blijf Bij Mij Heer en het Wilhelmus zijn natuurlijk helemaal geen probleem.

Dan blijft er nog 2 uur over tot de start van de taptoe. Heerlijk ruim de tijd om even te eten. Aan de stamtafel van een lunchcafé zitten we bijna buiten en kunnen we met zijn zevenen bij elkaar zitten. Na een prima saté met heerlijk koud biertje zijn we klaar voor de taptoe.

De Blaasbalgen uit Leidschendam warmen het publiek op, waarna om half acht de taptoe begint. Juliana Middelburg doet een openingsfanfare, gevolgd door een slagwerknummer door leden van de lokale organiserende vereniging KTSM. Terwijl we met Juliana al klaar staan voor onze show volgt eerst nog een hele lange lijst met sponsoren. Maar uiteindelijk mogen we toch het plein op. De tribune zit goed vol en het publiek reageert enthousiast op onze show. Wederom een mooi optreden!
Hierna hebben we een hele tijd rust, terwijl K&G en Excelsior, en na de pauze Juliana Middelburg en weer K&G optreden. Tijdens “The Battle” van K&G is het tijd om weer op te gaan stellen, voor de finale. Die verloopt behoorlijk vlot, nadat tenminste de dirigent aan de slagwerkers duidelijk had gemaakt dat ze konden beginnen met Beethoven’s 5 Secrets. Na het Wilhelmus volgde een dankwoord waarbij de maîtres allemaal een DVD kregen met foto’s en film van de streetparade ’s middags. Het dankwoord duurde wel erg lang…

Als derde mochten we afmarcheren, deze keer weer met Abschied der Slawin. Dan snel omkleden, het warme uniform uit, en terug de bus in richting Amersfoort waar we rond half twaalf weer aankwamen. Het einde van een warme maar mooie en succesvolle dag.

Volgende week Heuvelrugtaptoe Doorn, lekker dichtbij, komt u ook kijken?

Marco