Verslag Muziekparade Zeist

Op zaterdag 10 september stond voor Juliana Amersfoort de Muziekparade in Zeist op het programma. In eerste instantie leek dit een lange streetparade door het winkelcentrum te zijn, uiteindelijk was het 2x een lange streetparade én een complete taptoe. En dat op zo’n zonnige warme nazomerdag…

Door de korte afstand tussen Amersfoort en Zeist reisden we met eigen auto’s. Vele muzikanten gingen direct naar Zeist zodat het even zoeken was om voor iedereen de juist pet mee te nemen. In Zeist bleek de routebeschrijving van de organisatie niet helemaal te kloppen, in plaats van aan de achterkant bleek de ingang van het parkeerterrein aan de voorkant te zijn. En dat was nog een stukje omrijden. Maar iedereen was ruim op tijd aanwezig om om te kleden in het – heel toepasselijk – muzieklokaal van het Christelijk Lyceum van Zeist. Ook onze collega’s van Excelsior Renkum, O.B.K. uit Rhenen, Irene uit Ede en Takostu uit Stiens hadden hier een lokaal om om te kleden. Bovendien kwam Drumfanfare Jonathan uit Zeist hier ook naartoe voor de streetparade.

Voor vertrek hiervan werden eerst nog de finalewerken van de taptoe gerepeteerd, de Synergia March en het koraal Can’t help falling in love. Daarna vertrokken vanaf 13.00 uur de korpsen met een tussenruimte van enkele minuten richting het centrum. Het eerste stuk was alleen marcheren, waarna er bij een rotonde een korte ontvangst was door de burgemeester. Vervolgens over het busstation en door de winkelstraat, waar ook een marsparade of stilstaand iets gespeeld mocht worden. Wij stopten onder andere om even te spelen bij een jubilaris in 1 van de winkels. Langs een park ging het dan naar het pleintje voor het stadhuis, waar de taptoe gehouden ging worden. Als einde van de streetparade liep elk korps nog een presentatierondje over het plein.

Om 14.00 begon de taptoe met een optreden van Excelsior Renkum met hun Airborne show, gevolgd door O.B.K. uit Rhenen met een show rond TV tunes. Takostu is helemaal uit Stiens (ten noorden van Leeuwarden) gekomen voor dit optreden. En na Takostu treedt nog Irene uit Ede op. In de tussentijd doen wij het even rustig aan. In de schaduw aan de hangtafels voor theater Figi is het prima uit te houden, terwijl het in grote getale aanwezige publiek in de volle zon naar de taptoe moet kijken. Maar dan moeten ook wij eraan geloven en het warme uniform aantrekken voor onze show.
Taptoe Zeist is de tweede taptoe met onze nieuwe show Run the World. Geen makkelijk taptoeplein, eigenlijk te klein met obstakels zoals bomen en lantaarnpalen. Maar over 3 weken moeten we deze show op een podium in Luzern in Zwitserland spelen, en over 5 weken in een theater in Leeuwarden. Een goede oefening dus! En met een beetje improviseren gaat de show prima. De muziek klinkt lekker en het publiek reageert enthousiast. En wij maar zweten…

Na de show zit het er nog niet op, want direct er achteraan begint de finale. We kunnen nog net even van het plein af om de finalemuziek te pakken en op de harpjes te zetten voordat we als laatste weer aansluiten en op muziek van O.B.K. weer terug het plein op gaan. Daar spelen we de twee finalestukken die worden gevolgd door een kort dankwoord.
Juliana mag als eerste het plein af, maar eigenlijk is er geen ruimte om nog even voor de korpsen en het publiek langs te marcheren. We proberen het toch en de Engelse counter in de hoek is een rommeltje. Maar toch nog even kunnen groeten. Als we van het plein aflopen begint direct de lange streetparade terug. Twee kilometer marcheren en spelen direct na een taptoeshow en finale valt niet mee en iedereen is blij als we weer bij de school zijn.

Lekker even zitten, rustig omkleden en dan weer terug naar Amersfoort. Daar bestellen we met een groepje nog pizza en ’s avonds wordt er nog een verjaardag gevierd. Ik ben aan een douche toe en ben rond half acht weer thuis.

Volgende week de laatste buitentaptoe in Hardenberg. Hopelijk houdt het mooie weer nog een weekje aan, in Hardenberg staat geen lange streetparade op het programma. En voor het publiek is dat wel zo lekker.

Een mooie set foto’s gemaakt door Chris Versnel is te vinden op Facebook.

Marco