Verslag Taptoe Amersfoort

Na maanden van hard studeren op zowel muziek als show, was het tijdens Taptoe Amersfoort tijd voor de première van de nieuwe show van Juliana Amersfoort, “Run the World”. Voor Juliana in ieder geval heel iets anders, met grotendeels moderne muziek, rap en zelfs een stukje dans!

De lange zaterdag begon ’s ochtends al op de Bernhardkazerne met een laatste repetitie van de show en de gezamenlijke opening met het Fanfarekorps Nationale Reserve. Na een nacht met regen brak de zon nu goed door waardoor het al erg benauwd begon te worden. Dat zou in de loop van de dag alleen maar erger worden.
Na de repetitie ging iedereen op eigen gelegenheid snel naar het clubgebouw voor een broodje en daarna omkleden voor de streetparade door het centrum van Amersfoort. Onze jeugdshowband Bernhard en Showkorps WIK uit Oostende (België) vertrokken eerst met Juliana als laatste er achteraan. In het centrum was het mede door het mooie weer erg druk. Aan publiek geen gebrek. Op de Langestraat – de grote winkelstraat van Amersfoort – moesten we nog 2x ruimte maken om Bernhard en WIK te laten passeren. Na een korte pauze om wat water te drinken, en een stilstaand nummer op de Varkensmarkt keerden we weer terug naar het clubgebouw om het warme uniform uit te trekken.

Rond half zeven was ik weer terug bij het clubgebouw en inmiddels waren daar ook alle andere gastkorpsen (Fanfarekorps Nationale Reserve, ATM uit Amsterdam, en de Rijnmondband uit Schiedam met hun jeugdkorps) aangekomen. Een drukte van belang! Vanaf zeven uur marcheerden de korpsen om de paar minuten richting De Hof waar de Taptoecommissie inmiddels een mooi plein uitgezet had. Al blijft het behelpen door die stomme fontein. Dit jaar waren er voor het eerst ook zitplaatsen tegen een kleine vergoeding, waar gretig gebruik van werd gemaakt. Maar ook de staanplaatsen rond het plein waren zeer goed bezet. Voor een taptoe was het dan ook heerlijk weer.

Dit jaar konden we weer in de Joriskerk terecht om de instrumenten neer te leggen, en vanuit de kerk werd opgemarcheerd naar het plein. Terwijl het Fanfarekorps Nationale Reserve een grotendeels stilstaand optreden verzorgde maakten we ons met Juliana klaar voor de opening. Op de mars “Colchester Castle” marcheerde Juliana op muziek van de Nationale Reserve het plein op om zo snel als mogelijk mee te gaan spelen. Na een kort gezamenlijk gedeelte marcheerde het Fanfarekorps Nationale Reserve af, Juliana achterlatend. De mars “De Stad Amersfoort” door Juliana, met zang, markeerde de echte opening van de taptoe.

Het eerste optreden zou zijn van de jeugd van de Rijnmondband. Echter… de belangrijkste speler (op de grote trom) kon niet aanwezig zijn. In plaats hiervan werd het publiek getrakteerd op een massed band item van de jeugd en de Rijnmondband zelf. Liefhebbers van marsen kwamen hiermee ook aan hun trekken. Mooi opgelost. Het vervolg was voor ATM met hun nieuwe Amsterdamse show. Gebracht in historische kleding uit de Jordaan! Veel bekende melodieën passeerden de revue en daarmee was dit echt een leuke show om naar te luisteren en kijken. Hierna volgde de Rijnmondband met hun nieuwe show Soul Mates. Zeer moeilijke muziek en knappe choreografie. Erg goed gebracht al overheerste de – overigens zeer goede – grote trompetsectie over het zwaar koper en de saxofoons. Ik verwacht een heel goede score voor deze show op het WMC volgend jaar in Kerkrade.
Ook onze eigen jongens en meiden van Bernhard treden natuurlijk op. Met volgens mij een nieuwe opmars? De show zelf ging erg goed en klonk ook prima. Na Bernhard volgt het optreden van WIK uit Oostende. In het kader van het Belgenjaar (in 1916 kwamen duizenden Belgische vluchtelingen naar Amersfoort) was een Belgisch korps uitgenodigd voor Taptoe Amersfoort. WIK bracht een indrukwekkend optreden waar ik echter niet veel zelf van gezien en gehoord heb omdat we ons moesten voorbereiden op onze eigen show.

En dan tot slot: “Run the World”! Iedereen heeft zenuwen of gezonde spanning. Hoe gaat het publiek reageren op de nieuwigheden zoals rap en dans? Er zitten heel wat impresario’s en taptoeorganisaties te kijken… Dan, verstand op nul en gaan. De opmars is (in ieder geval nog even) dezelfde als van de oude show. Het publiek reageert al enthousiast op onze opkomst. Ik denk dat ze net zo nieuwsgierig zijn naar ons als wij naar hun reacties.
Start de show! Superman. Het figuur staat prima zien we later op foto’s hoog vanaf de Joriskerk genomen. Walkürenritt, een stukje klassiek, fluiten en saxofoons nemen het over van het koper. En daarmee de vrouwen van de mannen. Dan de overgang naar de powervrouwen: Beyoncé, Caro Emerald, Amy Winehouse, Christina Aguilera, de Spice Girls en Adele, ze komen allemaal voorbij. De dance break is even wennen maar het is te zien dat er hard aan gewerkt is door de dames samen met Dance Centre Amersfoort. De ballad “Beautiful” klinkt heerlijk met een mooi begin van hoorns en euphoniums, tot een fortissimo van alle instrumenten. Het stukje rap op “Run the World (Girls)” is heel erg wennen maar wordt met overtuiging gebracht. Voor we het weten zijn we al met de finale bezig waar Superman en de Walküren – tegelijk – weer terugkomen. Na de laatste noot volgt een fantastisch applaus. Hier hebben we het voor gedaan! Nog even afmarcheren op het vrolijke “Wake me up” en dan volgt de ontlading. Natuurlijk, het kan en moet allemaal nog beter. Maar het begin is er en ik heb volgens mij met Juliana nog nooit zo’n goede première gelopen.

Maar we zijn er nog niet. De taptoe moet netjes afgesloten worden. WIK speelt nog een nummer tijdens de collecte (om de kosten van de grotendeels gratis taptoe te dekken) waarna op muziek van de Rijnmondband alle korpsen weer het plein op komen. Zoon Joey van Loveren (tamboer-maître van Juliana) dirigeert het koraal “Blijf Bij Mij Heer”, gevolgd door het taptoesignaal door Jeroen Wolbers van de FKNR, hoog uit de Joriskerk. Vader Kees Jan van Loveren (als tamboer-maître van de FKNR) dirigeert het afsluitende Wilhelmus.
Na een kort dankwoord marcheren alle korpsen het plein af voor de – toch wel – lange mars terug naar ons clubgebouw. Juliana keert als laatste terug. Onderweg komen we nog een bruiloft tegen waarvoor nog snel even een “Lang zullen ze leven” gespeeld wordt. Terug in het clubgebouw maken de gastkorpsen zich al op om terug te keren naar huis. Zelf drinken we nog wat op deze mooie dag maar rond 12 uur heb ik er toch genoeg van. Lekker douchen en bed in!

Het eerste optreden na de vakantie zit er hiermee op. Volgende week naar Zeist voor een mooie streetparade en taptoe midden in het winkelcentrum, daarna nog Taptoe Hardenberg. De “klapper” komt 1 en 2 oktober met 3 showoptredens in de bekende KKL concertzaal in Luzern, Zwitserland!

Heel veel mooie foto’s gemaakt door Arjen “Arie” Scholl zijn te bekijken op Facebook

Marco