Verslag Taptoe Hardenberg

De laatste buitentaptoe voor Juliana (en Bernhard) uit Amersfoort is in Hardenberg. Na de hoge temperaturen van vorige week is het vandaag prima taptoeweer, zowel voor de muzikanten als voor het publiek.

Zelf reis ik deze keer niet met de bus mee. Ik heb ’s middags nog een feestje in Groningen en dat past precies. Hardenberg heeft een station op nog geen 10 minuten lopen van de omkleedlocatie. En daar ben ik zelfs nog een kwartier eerder dan de bussen. In een zalencentrum naast een kerk hebben we met Juliana en Bernhard een mooie grote zaal om om te kleden. Maar daarvoor is het nog een beetje vroeg dus iedereen verdwijnt nog even het stadje in om iets te eten of alvast bij het taptoeplein te kijken. Op de Markt is een mooi groot taptoeveld uitgezet alleen voor ons wel “verkeerd om”: smal en diep in plaats van breed en niet al te diep. Het publiek wordt al opgewarmd door een dweilorkest voordat de taptoe gaat beginnen en het is al lekker druk.

Naast Juliana en onze jeugdshowband Bernhard zijn op deze taptoe ook Adest Musica uit Sassenheim en Jubal Dedemsvaart aanwezig. Om acht uur opent Adest Musica de taptoe met een openingsfanfare, waarna Jubal de eerste show brengt. Als wij bij het plein aankomen is Jubal net klaar en gaat Bernhard het plein op. Met jeugdig enthousiasme brengen ze hun show die goed ontvangen wordt door het publiek. Prima uitgevoerd!
Direct na de show is het “massed bands” optreden van Juliana en Bernhard samen. Juliana gaat alvast met de opmars het plein op, en net op de laatste maten van deze mars is ook Bernhard weer terug en heeft zich tussen Juliana gevoegd. Ik heb de repetitie van vanmiddag gemist maar de gezamenlijke show gaat erg goed. Het is te donker om het marsboekje (goed) te lezen maar uit het hoofd gaat het nog voor een heel groot gedeelte goed.

Na deze show is het de beurt aan Adest Musica met hun show “Windows on the World”. Mooie show, flitsende choreografie, heerlijke muziek. Dan tot slot onze nieuwe show “Run the World”. Het grote (diepe) plein is even wennen en niet alle figuren komen even goed uit. Maar er wordt enthousiast gelopen, gedanst en gespeeld en dat maakt een hele hoop goed. Het publiek is zo te horen zeer tevreden en daar doen wij het voor.

Direct na onze show is de finale. Achter de schermen zoeken we snel de marsboekjes en harpjes op en vormen we een samen met Bernhard een opstelling. 9 muzikanten breed (het is een beetje dringen) gaan we zo het plein weer op op muziek van Adest Musica.
Het eerste stuk in de finale is de Synergia March. Ook hier (voor mij) een beetje improviseren want het marsboekje is zeer slecht te lezen. Daarna het mooie koraal Blijf Bij Mij Heer. Met natuurlijk de 2e keer de Julianafanfare erbij. Afgesloten wordt natuurlijk met het taptoesignaal en het Wilhelmus. Na een dankwoord verlaten de korpsen het plein, om een klein stukje te marcheren naar de jachthaven. Een groot deel van het publiek volgt, om naar het vuurwerk te gaan kijken. Het vuurwerk is erg mooi (en hard) maar na een show met direct daar achteraan een finale ga ik toch liever direct terug naar de omkleedruimte.

Na het vuurwerk marcheren we terug naar de omkleedruimte. Daar kunnen we alles weer inpakken en nog wat drinken. Vervolgens in de bus terug naar Amersfoort en met wat vertraging door werkzaamheden aan de snelweg bij Zwolle zijn we rond half één weer terug in Amersfoort. Na het opruimen loop ik snel naar huis, morgenmiddag wacht nog een concert in Tiel met mijn andere vereniging.

Met Juliana gaan we nu nog even goed repeteren op een show op postzegelformaat, voor optredens in theaters in Luzern in Zwitserland (1/2 oktober, 3 shows) en Leeuwarden (15 oktober, 2 shows). Nee, het seizoen is nog niet afgelopen!

Marco