Showconcours Schiedam

Eind vorig jaar promoveerde Juliana naar de topklasse op de show. Al snel daarna kwam de bladmuziek voor een gloednieuwe show op de lessenaar, waarvan de choreografie in de eerste helft van dit jaar ingestudeerd werd. Op 3 september ging “Run the World” in première in Amersfoort en bij het publiek was de nieuwe show direct een groot succes. Maar we willen met deze show ook gaan scoren op het WMC in 2017 en daarom moet ook maar eens een jury zich hierover buigen. We hopen daarmee nuttige aanwijzingen te krijgen om de show nog verder te verbeteren. Tijd dus om naar het bekende mars- en showconcours in Schiedam te gaan!

In Schiedam zijn we – als enige op de show in de topklasse – als allerlaatste aan de beurt. Pas om half vier hoeven we dus weg uit Amersfoort. De bus is zeer goed gevuld met soms wat zenuwachtige muzikanten al staat er vandaag nog niet veel op het spel. Als we maar boven de 80 punten blijven en degradatie voorkomen. Een snelle poule in de bus laat een gemiddelde zien van ongeveer 82 punten. We weten immers dat er nog veel moet gebeuren.
De reis gaat vlot en rond vijf uur komen we aan in Schiedam. Nog snel even wat eten, omkleden en de afmars-opstelling nog even neerzetten. Om zes uur kunnen we inspelen en dat gaat al met zo’n enthousiasme dat het blijkbaar in de zaal te horen is (sorry). Nog even een korte speech van dirigent Bart en choreograaf/instructeur Kees Jan, afstemmen, en dan achter de schermen op de beurt wachten. De Oranje Garde uit Klundert (slagwerk-showkorps) is nog bezig, en na hen is het eerst nog de beurt aan Drumfanfare TTH uit Hazerswoude. Op hun mooie muziek gaan we opstellen, en dan moet het gaan gebeuren!

De opmars gaat goed en enthousiast, klinkt mooi in deze zaal. De opening van de show is een beetje twijfelachtig, toch lastig die bassen voor je als je als eerste in moet zetten. Het tempo van de Walkürenritt is prima. De saxsolo’s gaan goed. Mooi wijnglas aan onze kant. Dan het dansen van de dames. Met overtuiging, heel goed! De ballad klinkt fantastisch, al zeg ik het zelf. En daarna gaan we gewoon enthousiast verder. Gewoon niet op die juryleden letten. De finale wordt netjes en zachtjes opgezet. Op naar een overtuigend einde! De laatste noot, en staan. Heerlijk. Even genieten van het applaus voordat we snel afmarcheren.

Achter de schermen volgt de ontlading. Dit is – volgens mij – het beste dat we op dit moment kunnen. En wat de jury ervan vindt, dat horen we straks wel. Zo denkt de instructie er ook over, dus maar even afwachten. Al snel is het tijd voor de prijsuitreiking en op muziek van TTH gaan we de zaal weer in. Nu komen de zenuwen toch wel. De eerste twee korpsen halen net 80 punten. TTH (net als de eerste twee in de basisklasse) haalt bijna 88 punten, met promotie. Gefeliciteerd. En Juliana….. 86,96! Bijna 87 punten, ruim meer dan verwacht. Iedereen is er dan ook erg blij mee.
Na het Wilhelmus gaan we als derde het veld weer af en achter de schermen wordt de score natuurlijk gevierd. De punten voor de muziek zijn erg hoog maar ook de punten voor de show zijn goed. Deze score is al hoger dan de score vorig jaar, in de middenklasse, met “The New World”. Terwijl wij omkleden gaat de instructie nog even praten met de juryleden. Ze komen met heel nuttige aanvullingen en verbeteringen terug. De algemene indruk is dat het enthousiasme er is en dat verbeteringen makkelijk in te bouwen of te realiseren zijn. Nou, daar gaan we hard mee aan de slag om op het WMC nóg beter voor de dag te komen. Want zo’n score moet natuurlijk verbeterd worden!

Op de terugweg is de bus nog voller maar de pret is er niet minder op. Terug in het clubgebouw blijkt de voorbereiding voor een feestje inmiddels in volle gang en met lekkere bitterballen en frikandellen (en kaasstengels voor Ilse) blijft het nog lang gezellig. Rond 12 uur houd ik het zelf voor gezien. Het is mooi geweest, de showoptredens voor dit jaar zitten erop.

Over 3 weken is het Grote Koppel Concert met alle huurders van ons clubgebouw: een symfonieorkest, 2 showbands, een concertorkest en 2 koren. In de Joriskerk in het centrum van Amersfoort sluiten we dan officieel ons 90-jarig jubileum af. Direct daarna begint natuurlijk al de voorbereiding voor het WMC seizoen 2017. Eind januari spelen we alweer op de Musikparade Deutschland, in Keulen, Dortmund en Hamburg. Ook daar zal onze mooie show “Run The World” te zien zijn.

Marco