Verslag Taptoe Hazerswoude

De tweede in een reeks taptoes voor Juliana (en onze jeugdband Bernhard) is Taptoe Hazerswoude op zaterdag 17 juni, waarvoor Drumfanfare TTH ons uitgenodigd heeft.

Laat ik beginnen met een heel groot compliment voor de organisatie van deze taptoe. Ook voor de muzikanten – wat nogal eens vergeten wordt – was alles tot in de puntjes geregeld. Schone kleedkamers, materiaalwagens die dicht bij het veld en de kleedkamers kunnen komen, een consumptiemunt vooraf en een ijsje achteraf, een ruime kantine (met terras) waar van alles te krijgen is, inclusief wat te eten. Dan voel je je als muzikant echt welkom.
Ook voor het publiek was alles trouwens prima in orde. Gratis toegang, tribune, mooi taptoeveld (niet te klein en niet te groot) met afscherming aan de achterkant voor opstellende korpsen, en een mooi (gratis) programmaboekje. Natuurlijk ben je afhankelijk van sponsors, maar Drumfanfare TTH heeft er wel iets moois van gemaakt!

Nadat Bernhard nog even de show gerepeteerd heeft vertrekken we rond zes uur uit Amersfoort voor de rit naar Hazerswoude-Dorp. De 60-zits bussen bij Besseling waren op, voor Juliana was het alternatief “nostalgie” met een grote dubbeldekker. Lekker ruim zitten dus, en tafeltjes beneden. De rit verliep heel soepel en de parkeerplek voor de bus was snel gevonden Precies op tijd voor de maîtrebespreking waren we op het sportpark aanwezig. Juliana zou vandaag de laatste show doen dus omkleden was voorlopig nog niet nodig. Nadat het overdag bewolkt was geweest scheen de zon nu volop zodat de uitgedeelde consumptiemunten al snel gebruikt werden.

Om acht uur precies begon de taptoe met een openingsfanfare van organiserende vereniging TTH uit Hazerswoude. Ook de leerlingen (zonder instrument) liepen hierbij mee. Vanaf de inmiddels geheel volle tribune kregen ze een mooi applaus. Je kon zien hoe trots de kids waren! De eerste show “Rollercoaster” was van Amigo uit Leiden. De muziek hiervoor is aangedragen door het publiek. Niet vreemd dus dat heel veel bekende nummers voorbij komen. Er wordt mooi gebruik gemaakt van een trappetje op het veld, waar diverse solisten hun kunsten laten horen. Jammer dat Amigo de show niet op het WMC speelt maar alleen op de mars meedoet. Deze show zou zeker op het WMC thuishoren.
Tijdens de show van Show- en Marchingband VIOS uit Mijdrecht – in hun mooie paarse pakken – moest ik gaan omkleden en inspelen dus helaas heb ik hier niets van gezien. Hetzelfde geldt voor het optreden van twee slagwerkers van TTH, die eigenlijk mee zouden doen aan het NK Solisten maar dat niet konden combineren met hun eigen taptoe. Ze kozen ervoor om hun solisten-optreden dan maar op hun eigen taptoe uit te voeren.

Als we met Juliana terugkomen van het inspelen (ver weg, geen overlast veroorzaken) komt onze jeugdshowband Bernhard net het veld op voor hun gloednieuwe show “It’s All About Time” met “tijd” als het centrale thema. De jongens en meiden deden het prima en kregen – zeker van “grote broer” Juliana die natuurlijk stond te kijken – een groot applaus. Nog 3 weken en dan reist Bernhard al naar Zürich in Zwitserland voor het “WMC van Jeugdkorpsen”.
Natuurlijk speelt Drumfanfare TTH ook op hun eigen taptoe. De show “To the Stars and Beyond” kennen we nog van het showconcours in Schiedam, waar de eerste contacten tussen TTH en Juliana voor deelname aan deze taptoe gelegd zijn. Leuke muziek met als centraal thema ruimtevaart. Van de show zie ik helaas niet veel omdat Juliana zich achter de schermen gereed maakt voor de laatste show van de avond.

De afsluiter van de taptoe is “Run the World” van Juliana. We beginnen er steeds meer ervaring in te krijgen en dat moet ook wel, over 4 weken staan we met deze show op het WMC in Kerkrade. Het spelen gaat lekker, de zon is net onder dus het publiek kan het goed volgen, en volgens mij komt het lekker enthousiast over. Als ik het veld af kom heb ik er in ieder geval een goed gevoel bij en dat is belangrijk.
Veel tijd om stil te staan bij de show is er echter niet, achter de schermen moet direct weer opgesteld worden voor de finale. Amigo speelt de muziek voor de opmars, en als laatste gaan we met Juliana ook het veld weer op. De finale is kort maar krachtig: Blijf Bij Mij Heer, taptoesignaal en Wilhelmus. Als dank krijgen de maîtres (en later de muzikanten) een “raket”ijsje als verwijzing naar het thema van de show van TTH. Leuk bedacht maar op dit moment niet zo handig… Met Juliana mogen we als eerste het veld af en omdat er maar weinig plek is gebeurt het groeten van het publiek maar even markerend. Geen probleem, beetje improviseren moet altijd kunnen.

Na afloop genieten we van ons ijsje en kleden we ons om, waarna voorzichtig de bus weer wordt opgezocht. Na een snelle rit zijn we rond kwart over elf weer terug in Amersfoort. Volgende week Taptoe Hoogvliet, wederom met Juliana én Bernhard!

Foto’s van Juliana en Bernhard op Taptoe Hazerswoude staan op Facebook.