Verslag Taptoe Vlissingen

Naast alle repetities voor het Wereld Muziek Concours, moet er ook geld voor de vereniging binnengehaald worden. Dat doen we het liefst op de manier die we het beste kunnen: optreden op taptoes! Daarom gingen Juliana en Bernhard samen op zaterdag 10 juni op pad naar Vlissingen.

De Deltaband uit Vlissingen bestaat in 2017 50 jaar en heeft daarom een taptoe georganiseerd. Bernhard en Juliana zijn uitgenodigd om dit feestje mee te komen vieren. ’s Middags is het al gezellig druk bij het clubgebouw omdat het “derde orkest” van de vereniging, Concertorkest Willem III, de jaarlijkse rommelmarkt organiseert. Op een grasveld in de buurt repeteren we nog even de massed bands show voordat we om 16.00 uur vertrekken naar Vlissingen. Juliana is enigszins gehandicapt door meer dan een halve trombonesectie afwezig, geen bekkenist, en de vaste tamboer-maître op vakantie. Voor dat laatste is er trouwens een prima oplossing, showinstructeur en oud-maître van Juliana Rob Boon zal de band vandaag leiden.

Na wat omrijden vanwege werkzaamheden komen we rond half zeven bij de omkleedlocatie aan. Dit is een bedrijfspand waar veel stoelen “gezellig” dicht op elkaar staan op een nogal stoffige betonnen vloer. Even behelpen, gelukkig is het mooi weer en droog. Na een bezoekje aan de snackbar of het taptoeplein een paar honderd meter verderop, staat iedereen om half acht klaar om te vertrekken. Met onze heerlijke WMC mars “Miles from Home” lopen we naar een plek niet ver van het taptoeplein waar we kunnen afstemmen en de afmars van de show even neerzetten. Daarna gaat het door naar het plein zelf.

Het taptoeplein is uitgezet op het plein voor het stadhuis van Vlissingen. Het is niet al te groot maar onze show zou moeten passen met wat kleine aanpassingen. Er is een kleine tribune die al helemaal vol zit en rond het plein staan veel mensen te kijken. Leuk, daar komen we voor.
Om acht uur opent de Deltaband de taptoe met een openingsfanfare. Daarna is het direct de beurt aan Bernhard en Juliana met de massed bands show. Die gaat aardig maar een topshow zal het nooit worden. Het volgende korps is Juliana Middelburg. Dit drum corps speelt de show naar de zijkant omdat het taptoeveld (iets) dieper dan breed is. Niet mijn stijl maar er zit veel power en beweging in de show. Best indrukwekkend.
Inmiddels is de Deltaband omgekleed voor hun eigen show, geheel in Franse stijl. Leuke kostuums en bekende Franse muziek. Deze show zal (waarschijnlijk) ook te zien zijn op onze eigen Taptoe Amersfoort op 2 september aanstaande. De taptoe wordt vervolgd met “Masquerade” van Exempel uit Empel. Mooie show, mooie muziek, mooi orkest met een goed verdeelde bezetting.
Als laatste staat onze show “Run the World” geprogrammeerd. Die wordt weer vol energie gebracht. Voor zover ik vanuit het orkest kan zien gaat de show prima en het klinkt erg goed. We krijgen een luid applaus maar dan kan ook komen omdat ons jeugdkorps Bernhard dichtbij aan de zijkant staat…

Na onze afmars kunnen we direct weer opstellen voor de finale. Exempel speelt alle orkesten het veld op, waarna Juliana Middelburg nog stilstaand een nummer speelt. Dan Blijf Bij Mij Heer, het taptoesignaal en het Wilhelmus. Opvallend snel – na goed anderhalf uur – zit de taptoe er alweer op. Bernhard verlaat als eerste het plein met een groet aan publiek en andere korpsen. Daarna volgen we met Juliana. Daar neemt Rob na zijn prima invalbeurt afscheid van het orkest, hij gaat snel door naar huis en naar Schiphol voor een welverdiende vakantie. Bij de omkleedruimte wordt tot slot tijdens het omkleden nog even Lang Zullen Ze Leven gezongen voor de jarige Deltaband.

De terugweg gaat vlot omdat de wegwerkzaamheden maar aan 1 kant zijn. Rond half één zijn we weer terug bij het clubgebouw, weer een mooie ervaring rijker. Aanstaande zaterdag gaan we weer verder met optreden, op Taptoe Hazerswoude bij onze collega’s van Drumfanfare TTH.

Marco