Taptoe Amersfoort was een mooie!

… om maar eens met een uitspraak van de tamboer-maître van het Fanfarekorps Nationale Reserve, choreograaf en showinstructeur van Juliana, en lid van de taptoecommissie Kees Jan van Loveren te beginnen. En gelijk heeft ‘ie!

Op een redelijk laat moment bleek het mogelijk om de Brentwood Imperial Youth Band uit Engeland (weer) naar Amersfoort de halen voor Taptoe Amersfoort 2017. Fantastisch maar omdat de muzikanten en begeleiding (90 bij elkaar) moesten eten en overdag “bezig gehouden worden” met een toeristisch programma, waren er nogal wat Juliana-muzikanten op zaterdag al vroeg op pad. Zelf ben ik rond het middaguur naar het clubgebouw te gaan om te helpen tijdens de lunch. Leuk, het wordt erg gewaardeerd, en het is goed voor je Engels.

Om vier uur werd verzameld bij het clubgebouw door Juliana, het Fanfarekorps Nationale Reserve en de Brentwood Imperial Youth Band. Lekker in het zonnetje werden de (voor)finalestukken doorgespeeld en dat klonk heerlijk. Met 12 collega-euphoniums en baritons kun je een heel mooie melodie in de Mars van de 41e Lichte Brigade spelen! Na de repetitie opende Kok Catering al snel de frietkraam om iedereen te voorzien van een heerlijke puntzak friet en een snack. Al bleef de rij een hele tijd erg lang, met zo’n 200 muzikanten. Uiteindelijk had natuurlijk iedereen ruim op tijd gegeten.

Rond half zeven kwamen ook de overige gastkorpsen (Deltaband uit Vlissingen en VLS met Jong VLS uit Wezep) aan bij het clubgebouw en was het erg druk met omkledende muzikanten. Om zeven uur marcheerde Brentwood als eerste af voor een korte streetparade naar het taptoeplein of De Hof in de historische binnenstad van Amersfoort. Na enkele minuten gevolgd door het volgende korps, en zo verder totdat iedereen of De Hof aanwezig was. In de Joriskerk konden de instrumenten weer neergelegd worden en ook was daar nog wat te drinken te krijgen. In de tussentijd stroomde De Hof lekker vol met publiek en moesten nog stoelen bijgeplaatst worden voor bezoekers die een zitplaats wilden kopen.

Om precies acht uur opende Brentwood met hun show de taptoe. Zeven korpsen vandaag, dus geen openingsfanfare. Brentwood bracht een mooie traditionele Engelse show met bijbehorende muziek. Inclusief een stilstaand nummer onder leiding van de meegereisde dirigent. De Engelsen kregen een mooi applaus van het talrijk aanwezige publiek. De volgende show was van de Deltaband uit Vlissingen. Met – heel toepasselijk – als centraal thema de Zee. Een leuke show met mooie muziek, heel plezierig om naar te kijken. Tijdens de volgende show van Jong VLS moest ik zelf de kerk in om klaar te gaan maken voor ons eigen optreden met Juliana. Van hun optreden heb ik dus weinig gezien, alleen de overdracht van de mace naar de nieuwe tamboer-maître.
Dan “Run the World” met Juliana. Altijd weer even wennen zo na de vakantie. De show was misschien niet zo strak als op het WMC, van het enthousiasme was niets verloren gegaan. Fijn om zo voor eigen publiek te kunnen spelen, bijna iedereen had wel eigen supporters ergens op De Hof. En natuurlijk kregen we daarvan een groot applaus. Zo ook van onze Engelse gasten die genoten en ons bij de afmars op stonden te wachten.

Na Juliana treedt het Fanfarekorps Nationale Reserve op, met de show die ze eind deze maand ook op de Nationale Taptoe zullen brengen. Een hele eer dat dit korps, gelegerd in Amersfoort, op onze taptoe wil en mag optreden! Natuurlijk helpt het mee dat iemand van de taptoe-organisatie “toevallig” tamboer-maître van dit korps is. FKNR brengt een typisch Nederlandse militaire taptoeshow met fantastische muziek maar niet zo heel veel beweging. Maar wat een geluid zit er in dit korps, heerlijk. Dan volgt onze eigen jeugdshowband Bernhard met hun show over Tijd. Hiermee hebben ze net voor de zomer een prima score gehaald in Zürich in Zwitserland. Goed gespeeld, goed gelopen, mooie show.
Ook bij het andere korps uit Wezep, de senioren van VLS, moet ik terug de kerk in om voor te bereiden voor de voorfinale. In die voorfinale speelt Brentwood de muziek voor de opmars, waarop het Fanfarekorps Nationale Reserve en Juliana vanuit de kerk het plein op marcheren. Tijdens de Mars van de 41e Lichte Brigade wordt een collecte gehouden om de kosten van deze gratis taptoe (voor staanplaatsen tenminste) te dekken. Na deze mars komen op muziek van de Deltaband ook de andere korpsen weer het plein op.
De finale is precies zoals deze zijn moet. Een mooi koraal Blijf Bij Mij Heer (Abide With Me), natuurlijk met Julianafanfare in het tweede couplet. Taptoesignaal perfect uitgevoerd hoog vanuit de Joriskerk door Elwin Smit van de FKNR. En tot slot het Engels Volkslied en het Wilhelmus.

Stuk voor stuk marcheerden de korpsen hierna het plein af, terug naar het clubgebouw van Juliana. Als laatste liep Juliana nog een klein rondje over het plein met de WMC-mars Miles from Home. Bij het clubgebouw vertrokken na het omkleden de gasten al snel naar de bussen en naar huis. Ook de Engelse kids die er toch wel een lange dag op hadden zitten. Voor hen nog 1 nachtje op de Bernhardkazerne en dan zondag naar Engeland.

Inderdaad, Taptoe Amersfoort was een mooie! Houd maar alvast de eerste zaterdag van september in 2018 vrij…

Foto hieronder: vader Kees Jan (FKNR) groet zoon Joey (Juliana) tijdens de afmars van de FKNR.

Veel meer foto’s, van Arjen “Arie” Scholl, zijn te vinden op Facebook.